Subuh
5:28
Syuruk
6:47
Zuhur
12:50
Asar
4:08
Maghrib
6:52
Isyak
8:02
Wacana

COVID -19 Dalam cemas dan duka, dunia bersatu ganding tenaga

S'pura terus susun langkah, pamer ketahanan hadapi musibah
Feb 24, 2020 | 12:00 AM

Lebih sebulan telah berlalu sejak kes jangkitan koronavirus Covid-19 pertama dikesan di Singapura pada 23 Januari lalu. Sejak itu, sekitar 80 lagi kes telah dikesan di sini.

Covid-19, yang dijejaki mula merebak dari sebuah pasar di Wuhan, ibu kota wilayah Hubei di China, kini telah meragut sekitar 2,000 nyawa dan menjangkiti lebih 70,000 pesakit di serata dunia, kebanyakannya di China, dengan Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mengisytiharkannya sebagai satu kecemasan kesihatan sedunia pada akhir bulan lalu.

Dalam tempoh sebulan sejak kes pertama dikesan, pemerintah telah memperkenalkan langkah menyeluruh untuk menyekat penularannya di sini.

Langkah Singapura itu menerima pujian daripada WHO yang kagum dengan usaha negara ini menangangi wabak koronavirus dan mengatakan negara lain patut mencontohinya.

Dalam pada itu, meskipun penularan Covid-19 mendedahkan perbuatan ekstrem yang diambil sebahagian penduduk apabila berada dalam keadaan yang disangka terdesak, ia juga menunjukkan hati murni sebahagian besar yang lain.

BERITA HARIAN memaparkan foto-foto berikut bertujuan menggambarkan pengalaman warga Singapura dan juga dunia dalam tempoh sebulan yang lalu.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian