Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23
Wacana

LIDAH PENGARANG

Daya kematangan masyarakat sambut Lebaran 'berbeza'

AHAD, 24 MEI 2020

May 24, 2020 | 05:30 AM

MASYARAKAT Islam Singapura meraikan kemunculan Syawal dalam suasana yang sungguh berbeza kali ini. Biasanya pada pagi Syawal yang syahdu, masjid akan bergema dengan laungan takbir Raya dengan jemaah khusyuk menunaikan solat Aidilitri dan mendengar khutbah Hari Raya yang disampaikan oleh khatib sebagai meraikan kemenangan melawan hawa nasfu sepanjang bulan suci Ramadan.

Ibadah Hari Raya ini kemudian disusuli dengan amalan tradisi menziarah ke rumah orang tua, kaum keluarga yang lain dan sahabat handai bagi mempererat talian silaturahim dan bermaaf-maafan sambil menikmati juadah Lebaran yang disajikan.

Tetapi tahun ini, perayaan terpaksa dijalankan dengan cara dan suasana yang berbeza gara-gara wabak koronavirus. Namun, perbezaan dalam suasana perayaan tidak sama sekali bererti sambutan kali ini kurang bermakna atau istimewa. Rata-rata masyarakat Islam Singapura telah memaparkan sifat rasional, daya kematangan yang tinggi dan sikap bertanggungjawab dalam cara mereka menangani ujian dan dugaan yang dibawa Covid-19. Keputusan pihak berkuasa untuk meniadakan solat Aidilfitri di masjid dan kunjung-mengunjung sempena Hari Raya disambut dengan keredaan dan ketenangan.

Begitu juga dengan keputusan menangguh ibadah haji ke tahun hadapan yang merupakan satu langkah memedihkan bukan sahaja bagi jemaah tetapi juga ejen penjualan pakej haji (GSA) yang dikatakan kerugian bernilai jutaan dolar.

Sebelum tirai Ramadan ditutup, umat Islam setempat telah menjalankan ibadah puasa dengan bertarawih dan berbuka puasa di rumah kerana masjid ditutup sebagai langkah keselamatan untuk mengelak jangkitan wabak. Walaupun tidak dapat melaksanakan tradisi mengunjungi dan berbelanja di bazar Raya yang ditiadakan dalam tempoh pemutus litar, umat Islam menerima perubahan dengan positif dan hati terbuka.

Perubahan turut dihadapi dengan bijaksana dengan memaparkan daya kreativiti, contohnya dengan mengelolakan bazaar dalam talian untuk memberi kesempatan kepada peniaga musiman mengetuk pintu rezeki dan pada masa sama memberi peluang kepada warga untuk membuat persiapan Lebaran. Daya kreativiti turut terpancar dalam cara jemaah menyambut kedatangan Syawal dengan bertakbir di rumah bersama keluarga di bawah pimpinan Mufti dan asatizah lain menerusi wadah dalam talian malam tadi.

Pagi ini, selepas solat Aidilfitri di rumah, Mufti dijadualkan menyampaikan khutbah Hari Raya secara langsung menerusi radio serta pelbagai saluran dalam talian termasuk SalamSG TV. Ternyata, wadah dalam talian kian dimanfaatkan bagi tujuan perhubungan, ibadah, urusan pekerjaan dan penyampaian ilmu.

Sebagaimana kata Perdana Menteri Encik Lee Hsien Loong dalam catatan di Facebook baru-baru ini: "Kita mungkin menyambut Hari Raya secara berbeza tahun ini, tetapi ia tidak mengubah betapa pentingnya bulan suci ini. Ia adalah masa untuk kita menilai semula diri kita dan melakukan kerja-kerja amal. Itu sesuatu yang tidak dapat dihalang oleh wabak ini. Saya harap Ramadan anda terus diberkati, dan semoga keluarga anda sihat selalu.''

Apa yang nyata, pengorbanan masyarakat Islam membayangkan semangat perpaduan dan daya tahan yang ketara dan sekali gus meletakkan masyarakat dalam kedudukan yang mantap untuk mengemudi perubahan dan cabaran di hari muka. Mudah-mudahan, pengalaman ini akan memberi kita semangat dan tekad untuk terus menilai dan memperbaiki diri demi masa depan yang lebih baik untuk kita semua.

Selamat Hari Raya, maaf zahir dan batin.


"Apa yang nyata, pengorbanan masyarakat Islam membayangkan semangat perpaduan dan daya tahan yang ketara dan sekali gus meletakkan masyarakat dalam kedudukan yang mantap untuk mengemudi perubahan dan cabaran di hari muka. Mudah-mudahan, pengalaman ini akan memberi kita semangat dan tekad untuk terus menilai dan memperbaiki diri demi masa depan yang lebih baik untuk kita semua. "