Fasa 2 bukan isyarat kita lupakan tanggungjawab sosial, Berita Wacana - BeritaHarian.sg
Subuh
5:29
Syuruk
6:47
Zuhur
12:51
Asar
4:08
Maghrib
6:52
Isyak
8:02
Suatu Ketika di Singapura
Berita Harian SoSedap: Sokong kedai makan halal tempatan kita dan menangi baucar $100 Takashimaya!
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Wacana3

LIDAH PENGARANG

Fasa 2 bukan isyarat kita lupakan tanggungjawab sosial

AHAD, 21 JUN 2020
Jun 21, 2020 | 05:30 AM

RAMAI pasti lega dan gembira apabila diumumkan negara ini memasuki Fasa Dua tempoh pascapemutus rantaian jangkitan Covid-19 mulai kelmarin. Langkah ini diambil setelah kadar jangkitan virus itu dalam masyarakat telah berkurangan dan kian mantap.

Pertama, kita bersyukur kerana langkah sekatan pergerakan ketat yang dilaksanakan selama dua bulan lebih sebelum ini mula membuahkan hasil dengan kes virus dalam masyarakat setempat agak rendah. Kes pekerja asing di asrama pula, walaupun mencatat ratusan kes sehari, kini dalam keadaan terkawal. Selain itu, bilangan kes aktif di hospital dan kemudahan masyarakat juga sudah jauh berkurangan berbanding sebulan dua lalu.

Kedua, kita juga bersyukur kelonggaran dalam Fasa Dua telah membolehkan warga melakukan semula beberapa perkara yang sebelum ini tidak dibenarkan. Antaranya kegiatan makan di luar, di gerai makan dan restoran, yang merupakan kegemaran utama warga. Ia kini boleh dilakukan walaupun beberapa syarat perlu dipatuhi seperti satu kumpulan pelanggan tidak boleh melebihi lima orang dan jarak selamat antara pelanggan mesti dikekalkan.

Lebih ramai orang juga kini boleh mengunjungi ibu bapa dan datuk nenek mereka - sebelumnya dua orang dibenarkan - dengan setiap rumah boleh menerima hingga lima tetamu pada satu-satu masa.

Di bawah fasa itu juga, kebanyakan kegiatan ekonomi disambung semula. Antaranya pembukaan semula lebih banyak kedai runcit sama ada di pusat beli-belah mahupun di kawasan kejiranan perumahan, yang pasti merancakkan kegiatan ekonomi yang sebelum ini agak suram selain mendorong pengambilan pekerja.

Namun perkara penting yang wajar diberi perhatian dalam Fasa Dua ini adalah beberapa peraturan dan amalan di bawah sekatan pergerakan sebelum ini, masih perlu diteruskan.

Ini termasuk berdisiplin mencuci tangan dan memakai pelitup setiap kali ke luar rumah untuk ke sekolah, tempat kerja atau membeli barangan. Menurut kajian, memakai pelitup merupakan cara berkesan mencegah penularan Covid-19. Begitu juga dengan jarak selamat antara individu yang mesti terus diamalkan selain mengelak tempat yang sesak.

Majikan juga harus mengarahkan pekerja, sebagai aturan norma baru, bekerja di rumah untuk mengurangkan interaksi di tempat kerja, sekali gus mengurangkan risiko penularan wabak yang mampu menjejas operasi syarikat itu sendiri.

Warga juga harus elakkan daripada pergi ke beberapa tempat setiap kali keluar rumah, contohnya ke kedai makan, kemudian ke pasar raya, lalu ke kedai runcit dan beberapa tempat lain sebelum pulang ke rumah. Tindakan ini menimbulkan risiko penularan besar seperti yang pernah dialami negara lain, dengan seorang individu yang dijangkiti virus boleh menjangkiti ramai orang di tempat-tempat berlainan. Sebaiknya pulang terus ke rumah selepas melakukan perkara yang perlu di luar rumah.

Sikap berhati-hati ini harus terus diamalkan sedang negara kita mula melonggarkan sekatan. Kelonggaran ini tidak bermakna atau sebagai isyarat kita tidak perlu lagi melaksanakan tanggungjawab sosial dalam usaha berterusan memerangi penularan Covid-19. Malah, dalam tempoh kelonggaran inilah, setiap individu dalam masyarakat mempunyai peranan lebih besar untuk mengambil sikap berwaspada semasa di luar rumah.

Keseimbangan adalah perlu buat masa ini, sedang lebih banyak kegiatan ekonomi dan masyarakat dibenarkan, kita juga harus terus mengamalkan dan memainkan peranan untuk memastikan jangkitan dapat terus dikawal, dan membolehkan negara itu terus melonggarkan lebih banyak sekatan dan menikmati kehidupan harian dengan norma-norma baru.


Sikap berhati-hati ini harus terus diamalkan sedang negara kita mula melonggarkan sekatan. Kelonggaran ini tidak bermakna atau sebagai isyarat kita tidak perlu lagi melaksanakan tanggungjawab sosial dalam usaha berterusan memerangi penularan Covid-19. Malah, dalam tempoh kelonggaran inilah, setiap individu dalam masyarakat mempunyai peranan lebih besar untuk mengambil sikap berwaspada semasa di luar rumah. 

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map