Filipina, Indonesia terus 'tenat' dilanda jangkitan tinggi Covid-19, Berita Wacana - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
7:00
Zuhur
1:07
Asar
4:32
Maghrib
7:12
Isyak
8:27

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Wacana3

FOKUS ASIA

Filipina, Indonesia terus 'tenat' dilanda jangkitan tinggi Covid-19

Aug 25, 2020 | 05:30 AM

SEDANG beberapa negara Asia Tenggara mula dapat mengurangkan angka jangkitan harian mereka, Filipina dan Indonesia pula terus menghadapi kes jangkitan tinggi.

Filipina kini mengatasi Indonesia dalam melaporkan kes tertinggi di rantau ini dengan purata angka harian melebihi 3,000 kes, mencatat sejumlah 175,000 kes baru-baru ini.

Indonesia pula mencatat purata angka harian 1,700-2,000 kes dan mencapai jumlah 150,000 kes.

Singapura mencatat lebih 56,000 kes diikuti dengan Malaysia sebanyak 9,300 kes.

Namun Singapura dan Malaysia umumnya kini mencatat angka harian dua angka dengan kadar penularan lebih terkawal setelah wabak itu melanda rantau ini Februari lalu.

JANGKITAN BELUM REDA

Di Filipina, negara itu baru sahaja menamatkan perintah sekatan pergerakan ketat yang dilaksanakan selama dua minggu awal bulan ini dan berakhir 18 Ogos lalu.

Presiden Rodrigo Duterte sebelum ini meletakkan kawasan Metro Manila dan empat wilayah - Bulacan, Rizal, Cavite dan Laguna - yang mempunyai seramai 27 juta penduduk di bawah perintah sekatan setelah menerima rayuan daripada kumpulan pekerja kesihatan negara itu.

Kumpulan pekerja itu menyatakan negara itu kian gagal dalam usaha memerangi Covid-19 dan meminta perintah sekatan dilaksanakan.

Rabu lalu, Filipina memutuskan tidak melanjutkan perintah sekatan, memilih untuk "menyelamatkan pekerjaan berbanding pendekatan lebih agresif untuk mengawal penularan Covid-19".

Sementara di Indonesia, Gabenor Jakarta, Encik Anies Baswedan, menegaskan beliau sedang menimbangkan untuk menghentikan langkah pembukaan semula secara bertahap-tahap sektor khidmat penting sedang kes Covid-19 di ibu kota itu kekal tinggi.

Beliau berikrar mengawasi secara dekat kadar jangkitan dalam tempoh hari-hari terakhir sekatan sosial berskala besar di bandar itu yang dijadual berakhir Khamis ini.

"Saya menasihati semua penduduk agar tetap memakai pelitup pada setiap masa, di mana saja," ujar gabenor itu.

Jakarta mencapai tahap kritikal sedang ibu kota itu menyaksikan peningkatan kemasukan pesakit Covid-19 di hospital.

TERLEPAS PELUANG AWAL

Memberi pandangannya semasa diminta Berita Harian (BH), Presiden Persatuan Karyawan Penjagaan Kesihatan Islam (MHPA), Dr Zuraimi Mohamed Dahlan, berkata dua negara itu kehilangan peluang awal untuk mengawal penularan virus itu.

"Penggubal undang-undang Filipina dan Indonesia dilihat gagal melaksanakan perintah sekatan pergerakan ketat semasa tahap awal Covid-19 ketika mereka dapat membendung virus tersebut.

"Kelewatan ini telah membolehkan virus itu bertapak dalam masyarakat dan menular.

"Kurangnya langkah penjejakan kontak dan perintah kuarantin juga menyukarkan lagi pengawalan penularan virus itu," katanya.

Di Filipina, perbincangan hangat berlaku bagi memilih langkah sekatan dilanjutkan atau pembukaan semula ekonomi bagi merancakkan ekonomi.

"Kami mahu memastikan keselamatan rakyat. Namun beberapa sektor dalam ekonomi kita, terutama syarikat kecil dan sederhana hampir tidak mampu bertahan," kata Presiden Duterte dalam satu pertemuan dengan menterinya.

Jurucakapnya, Encik Harry Roque, dalam satu taklimat media pula berkata kumpulan penasihat presiden telah "berdebat dengan hangat", dengan satu pihak mahu perintah sekatan itu ditarik balik untuk memulakan semula ekonomi, dengan satu kumpulan lain mengatakan ia harus dilanjutkan minimum dua minggu lagi kerana wabak itu belum terkawal.

Satu tinjauan swasta menunjukkan hampir separuh pekerja dewasa di negara itu menganggur bulan lalu, berbanding 2.15 peratus pada akhir 2019.

Pakar dari Universiti Filipina pula mencadangkan melanjutkan perintah sekatan selama 15 hari.

Sementara itu, Indonesia sedang menimbangkan langkah membuka semula Bali kepada pelancong luar negara mulai 11 September ini, walaupun ia bertegas bahawa usaha melawan Covid-19 tetap menjadi keutamaan.

Pulau itu dibuka kepada pelancong domestik mulai 31 Julai di bawah protokol kesihatan ketat.

RISIKO MENULAR

Memberi komennya, Dr Zuraimi berkata terdapat risiko jelas dalam penularan Covid-19 jika sesetengah negara memilih mahu meneruskan enjin ekonomi berbanding perintah sekatan, apatah lagi jika penularan itu belum dapat dikawal dengan baik.

"Ini boleh menyebabkan penularan lebih luas dalam kalangan masyarakat, mentelah jika ujian virus juga belum dapat dilakukan dengan secukupnya.

Beliau menambah, dalam pandemik bahaya seperti Covid-19, pihak berkuasa seharusnya mengikut nasihat pakar penyakit berjangkit dan kesihatan awam.

"Ya, ekonomi akan terjejas dalam jangka pendek namun ini dapat dipulihkan dalam tempoh tidak terlalu lama jika virus itu dikawal dengan baik.

"Apatah lagi jika masih ramai yang tidak mengamalkan jarak selamat dan memakai pelitup yang merupakan cara berkesan dalam mengurangkan penularan," ujarnya.

Singapura, kata Dr Zuraimi, telah melakukan beberapa langkah dengan baik. Ini termasuk melaksanakan perintah sekatan terkawal, kawalan sempadan yang ketat, penjejakan kontak dan program kuarantin yang tegas lagi menyeluruh.

Namun Asia Tenggara saling terkait dalam hubungan ekonomi dan sosial.

Untuk mengawal secara berkesan penularan Covid-19 di rantau ini, setiap negara harus dapat membendung penularan virus itu di negara masing-masing.

Justeru, setiap negara Asia Tenggara mesti saling membantu dari segi kepakaran dan pengalaman demi memastikan Covid-19 dapat dikawal dan tidak mengancam kehidupan penduduk di rantau ini.


" Ini boleh menyebabkan penularan lebih luas dalam kalangan masyarakat, mentelah jika ujian virus juga belum dapat dilakukan dengan secukupnya ... Ya, ekonomi akan terjejas dalam jangka pendek namun ini dapat dipulihkan dalam tempoh tidak terlalu lama jika virus itu dikawal dengan baik."
- Presiden Persatuan Karyawan Penjagaan Kesihatan Islam (MPHA), Dr Zuraimi Mohamed Dahlan.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Try the new Halal Food Map