Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:29
Maghrib
7:09
Isyak
8:23
Wacana

Fokus pilihan

Pelbagai individu, personaliti serta kejadian mewarnai halaman akhbar ini setiap hari, sepanjang minggu. Setiap satu itu melambangkan kisah berbeza; yang mencerminkan ketabahan, kesungguhan dan kejayaan – semuanya bertujuan menyuntik semangat dan sifat bangga dalam kalangan pembaca. Dalam sajian fokus pilihan ini, BH/BM memilih sebuah projek masyarakat yang meninggalkan kesan.

May 24, 2020 | 05:30 AM

Syabas kepada semua yang jayakan SGUnited Buka Puasa!

INISIATIF SGUnited Buka Puasa berjaya mengumpul dana berjumlah $3 juta yang bertujuan menyiapkan bekalan buka puasa bagi kakitangan kesihatan dan golongan memerlukan sewaktu bulan Ramadan.

Sasaran itu dicapai dalam masa hanya sebulan sejak dilancarkan, menurut Majlis Ugama Islam Singapura (Muis).

Inisiatif yang menggabungkan agensi dan pertubuhan masyarakat itu menyiapkan dan menghantar 20,000 makanan harian berbuka puasa ke hospital, kelab masyarakat dan rumah penerima bantuan zakat Muis.

Dana itu juga telah meraih manfaat daripada sumbangan beberapa pertubuhan privet lain dan badan amal tempatan, terutamanya Yayasan Stephen Riady dan dana oscar@sg di bawah Temasek Trust.

Kedua-dua pertubuhan antara penyumbang terbesar usaha mengumpul dana ini.

Mereka adalah antara 7,000 penderma lain yang menyumbang hampir $780,000 menerusi wadah mengumpul dana dalam talian Giving.SG serta lagi $450,000 menerusi cara derma yang lain, kata Muis.

Muis dan masjid secara keseluruhan menyumbang $1.8 juta.

Yang jelas, kejayaan dana ini mencerminkan sokongan luar biasa masyarakat terhadap kakitangan kesihatan yang berada di barisan depan menentang gejala Covid-19 dan golongan memerlukan.

Bukan mudah hendak mengumpul jumlah sebesar itu dalam masa singkat dan lebih-lebih lagi dalam tempoh gawat gara-gara koronavirus.

Kepada mereka yang menjayakan usaha murni ini, syabas!