Gandingan sumber, strategi, stamina atasi krisis segenerasi, Berita Wacana - BeritaHarian.sg
Subuh
5:39
Syuruk
6:56
Zuhur
1:00
Asar
3:59
Maghrib
7:02
Isyak
8:11
Suatu Ketika di Singapura
Berita Harian SoSedap: Sokong kedai makan halal tempatan kita dan menangi baucar $100 Takashimaya!
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Wacana3

Lidah Pengarang

Gandingan sumber, strategi, stamina atasi krisis segenerasi

Jul 11, 2021 | 05:30 AM

JUMLAH kematian akibat wabak Covid-19 telah mencecah 4 juta mangsa menurut data Universiti Johns Hopkins.

Secara keseluruhan, tiga negara menyumbang lebih dari satu pertiga daripada semua kematian global. Amerika Syarikat mempunyai jumlah kematian tertinggi pada 606,000 orang, diikuti oleh Brazil dan India.

Kesan kepada ekonomi dunia tidak kurang dahsyat. Biarpun kos penuh Covid-19 kepada ekonomi masih sedang dinilai, dapatan awal berdasarkan anggaran Bank Dunia menunjukkan kemungkinan kemerosotan 6.6 peratus dalam GDP sejagat atau jatuh AS$5.6 trilion ($7.6 trilion)

Singapura tidak terlepas daripada kesan Covid-19. Langkah pemerintah membantu meringankan beban rakyat.

Dalam waktu kurang dari empat bulan sejak Februari tahun lalu, pemerintah melancarkan empat pakej fiskal untuk menyokong pekerja dan perniagaan mengharungi wabak COVID-19.

Hampir $100 bilion, atau hampir 20 peratus daripada GDP negara, telah diperuntukkan untuk mengatasi wabak tersebut.

Perbelanjaan tahun kewangan 2020 adalah yang tertinggi dalam sejarah Singapura; respons fiskal bagi menangani wabak itu juga menyebabkan defisit belanjawan terbesar dalam sejarah Singapura,

Dalam belanjawan 2021, lagi $11 bilion diperuntukkan dalam pakej daya tahan Covid-19.

Baru-baru ini sebanyak $1.2 bilion telah diperuntukkan untuk membantu syarikat dan pekerja yang terjejas ekoran sekatan lebih ketat semasa Fasa Kedua (Kewaspadaan Dipertingkat).

Segala ini tidak mungkin dapat dicapai tanpa sumber yang diasaskan generasi perintis dan dasar jimat cermat pemerintah dalam menguruskan sumber negara.

Tidak semua negara mampu mengagihkan sumber sedemikian.

Keupayaan pemerintah melaksanakan dasar dan menyalurkan sumber yang diperlukan dengan cepat dan tepat pada waktu juga perlu diiktiraf. Sedangkan banyak negara lain dibelenggu pertikaian politik yang menghambat agihan sumber untuk membantu warga. Akibatnya, rakyat mereka sengsara.

Sedang negara masih mempunyai sumber untuk menangani Covid-19, warga juga perlu mempunyai stamina menentang wabak itu buat jangka masa yang panjang.

Sukar ditentukan bila wabak ini boleh dihapuskan bahkan pemerintah telah memberi bayangan dan membuat persiapan wabak Covid-19 mungkin menjadi endemik, atau yang akan terus wujud dalam masyarakat, seperti demam selesema.

Mulai esok, warga boleh menikmati lebih banyak kelonggaran sekatan yang telah dilaksana bagi mencegah wabak Covid-19.

Pemilik perniagaan boleh menjangkakan lebih ramai pelanggan yang menjamu selera di premis F&B masing-masing.

Bagi insan yang dahagakan interaksi sosial, kelonggaran itu juga membuka peluang berkongsi meja makan di luar dengan sahabat handai dan sanak saudara, asalkan mereka mematuhi had tidak lebih dari lima.

Usahawan gimnasium dan studio kecergasan juga boleh mengadakan kegiatan sukan atau senaman dalam bangunan tanpa pelitup dalam kumpulan sehingga lima orang.

Kelas sukan dan senaman di dalam dan luar bangunan pula dihadkan sehingga 50 orang dalam kumpulan sehingga lima orang.

Majlis walimah pula boleh diadakan bagi sehingga 250 orang dengan ujian praacara (PET). Bagi majlis sehingga 50 orang, PET diperlukan hanya bagi pihak pengantin, termasuk pengantin itu sendiri.

Namun kelonggaran ini tidak bermakna perang menangani Covid-19 sudah berakhir.

Angka kematian sedunia yang melebihi 4 juta mangsa adalah peringatan penting bagi semua.

Dalam bersiap menghadapi kemungkinan Covid-19 menjadi endemik, usaha sama semua pihak perlu diperkukuh.

Vaksin sebagai senjata mencegah Covid-19 wajar diluaskan dalam kalangan warga lebih-lebih lagi golongan warga emas.

Menjalani ujian kendiri sebagai antara langkah mengesan Covid-19 dan mencegah penularannya juga perlu dibiasakan dalam kalangan rakyat.

Falsafah pemerintah menangani Covid-19 jelas menunjukkan pendekatan seimbang dan membuat penyesuaian secara bertahap.

Berbanding negara yang selesa membuat dasar populis, Singapura berpegang kepada pendirian membuat keputusan yang terbaik berdasarkan fakta biarpun ia langkah yang sukar dan kurang disenangi rakyat.

Dengan strategi pemerintah yang jelas, sumber negara yang kukuh dan stamina warga mengharungi keadaan wabak ini, akan ada lebih banyak keyakinan bahawa kita dapat mengatasi krisis segenerasi ini bersama.


Keupayaan pemerintah melaksanakan dasar dan menyalurkan sumber yang diperlukan dengan cepat dan tepat pada waktu juga perlu diiktiraf. Sedangkan banyak negara lain dibelenggu pertikaian politik yang menghambat agihan sumber untuk membantu warga. Akibatnya, rakyat mereka sengsara. Sedang negara masih mempunyai sumber untuk menangani Covid-19 warga juga perlu mempunyai stamina menentang wabak itu buat jangka masa yang panjang.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map