Subuh
5:29
Syuruk
6:47
Zuhur
12:51
Asar
4:07
Maghrib
6:52
Isyak
8:02
Wacana

ANALISA BERITA

Gelombang kedua jangkitan Covid-19 iktibar bagi S'pura

Banyak negara mula melonggarkan perintah sekatan pergerakan mereka untuk merancakkan semula ekonomi masing-masing. Namun timbul kes jangkitan yang meningkat di sebilangan negara dan kebimbangan tentang risiko peningkatan semula atau gelombang kedua penularan Covid-19 ekoran kelonggaran sekatan itu. Singapura juga baru sahaja menarik balik sekatannya secara bertahap-tahap dan membuka semula ekonominya. BERITA MINGGU meninjau.
Jun 07, 2020 | 05:30 AM

DENGAN kes jangkitan Covid-19 di kebanyakan negara mula merosot, banyak kawasan dunia khususnya di benua Asia, Eropah dan Amerika Utara mula mengambil langkah melonggarkan perintah sekatan pergerakan demi merancakkan semula ekonomi masing-masing.

Sebilangan besar perniagaan telah dibuka semula. Umumnya, lebih ramai orang dapat keluar rumah melakukan tugas di tempat kerja atau bersosial dan berkumpul.

Ini mewujudkan kriteria 3 'D' - kepadatan (density), tempoh pergaulan (duration) dan jarak dekat (distance) - faktor yang memungkinkan penularan koronavirus Covid-19.

Timbul kekhuatiran risiko peningkatan semula atau gelombang kedua penularan Covid-19 ekoran kelonggaran sekatan itu.

KENYATAAN WHO

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan negara dunia dengan kadar jangkitan Covid-19 berkurangan masih boleh menghadapi "puncak jangkitan kedua yang pantas" jika mereka melonggarkan terlalu cepat langkah sekatan pergerakan ketat yang diambil untuk mencegah penularan Covid-19.

Menurut ketua kecemasan WHO, Dr Mike Ryan, dunia masih lagi berada di tengah-tengah gelombang pertama penularan virus itu sambil menambah, walaupun kes semakin berkurangan di kebanyakan negara, kes jangkitan kian meningkat di kawasan Amerika Selatan dan Tengah, Asia Selatan dan Afrika.

Beliau berkata epidemik seperti itu selalunya berlaku dalam beberapa gelombang, yang bermakna penularan boleh berlaku lagi kemudiannya pada tahun ini di kawasan gelombang pertama mula reda.

"Apabila kita berbual mengenai gelombang kedua ini selalunya bermakna berlaku gelombang pertama penyakit itu, dan kemudian ia akan berlaku lagi beberapa bulan kemudiannya. Dan ini mungkin satu realiti buat kebanyakan negara dalam beberapa bulan mendatang," kata beliau ditukil Reuters.

"Kita tidak boleh membuat andaian hanya kerana penyakit ini berkurangan sekarang, ia akan terus merosot, walhal kita punya beberapa bulan bersiap sedia bagi gelombang kedua," tambah Dr Ryan.

KADAR NAIK SEMULA

Baru-baru ini, Korea Selatan dilaporkan terpaksa melaksanakan semula langkah perintah sekatan di ibu kota Seoul sehingga 14 Jun ini.

Ini berikutan kenaikan terbesar jangkitan koronavirus baru dalam tempoh hampir dua bulan.

Syarikat digesa memperkenalkan semula, antara lain, waktu kerja yang fleksibel. Banyak tempat tarikan seperti muzium dan taman ditutup.

Pihak berkuasa menasihati penduduk ibu kota itu dan kawasan sekitarnya untuk mengelak perhimpunan tidak perlu.

Korea Selatan sebelum ini dikataka antara negara yang telah dapat mengawal penularan Covid-19, dengan kebanyakan sekatan pergerakan ditarik balik di seluruh negara pada 6 Mei lalu.

Antara negara paling terjejas di rantau Timur Tengah, Iran, kini bak menghadapi gelombang kedua penularan Covid-19 dengan pihak berkuasa negara itu melaporkan 3,000 kes baru dicatat dalam tempoh 24 jam - angka tertinggi dalam tempoh dua bulan.

Iran juga telah melonggarkan perintah sekatan pergerakan pada April lalu setelah melaporkan kes kematian berkurangan.

Yang terbaru, gelombang kedua jangkitan berlaku di Fukuoka, Jepun, selepas tiada kes baru Covid-19 dilaporkan antara 30 April dengan 22 Mei. Begitu juga di Tokyo dengan berlaku peningkatan kes baru selepas mendatar sejak 14 Mei.

LANGKAH BERHATI-HATI

Dihubungi Berita Minggu, Penganalisis Kanan Ehwal Antarabangsa, Solaris Strategies Singapore, Dr Mustafa Izzuddin, berkata dunia tidak boleh berterusan dalam sekatan pergerakan kerana akan menyebabkan keruntuhan ekonomi, justeru langkah kelonggaran diambil.

"Sedang kelonggaran diambil secara bertahap-tahap, kita boleh jangka kenaikan kadar jangkitan sehingga ia mendatar dan (angkanya) turun naik seperti kitaran perniagaan.

"Sehingga ada vaksin dihasilkan atau virus itu lenyap kerana antibodi dalam tubuh manusia dapat mengalahkannya, perjalanan enam bulan mendatang adalah satu norma baru dengan penyambungan kerja dan pelajaran berlaku seiringan dengan usaha berterusan melawan virus."

Presiden Persatuan Karyawan Penjagaan Kesihatan Islam (MHPA), Dr Zuraimi Mohamed Dahlan, berkata beliau mengesyaki banyak tempat di luar negara tidak mengamal langkah semasa sekatan pergerakan seperti memakai pelitup, jarak selamat dan pembersihan tangan yang berdisplin apabila keluar rumah.

"Ini menjadikan mereka sasaran penularan gelombang kedua wabak Covid19 selepas sekatan itu ditarik balik.

"Penularan gelombang kedua juga boleh berlaku apabila pemerintah negara membuka laluan kepada tetamu atau rakyat luar negeri masuk ke negara mereka. Ini telah pun berlaku di China dengan rakyatnya kembali ke tanah air dari luar negeri menyebabkan penularan kedua.

"Jadi, pemerintah dunia perlu berhati-hati semasa membuka laluan udara, darat dan laut," ujar beliau sambil menambah langkah seperti kuarantin buat mereka yang baru pulang dari luar negara mesti dikekalkan.

SINGAPURA 'BUKA SEMULA'

Sementara itu, Singapura juga baru sahaja menarik balik langkah pemutus rantaian jangkitan atau 'Circuit Breaker (CB) Covid-19 secara bertahap-tahap mulai Selasa lalu.

Mengulas, Dr Mustafa berkata setiap negara mesti melakukan penilaian sendiri berkaitan keadaan domestik dan tidak boleh meniru sahaja langkah negara lain, sebelum memutuskan langkah terbaik bagi negara masing-masing.

"Saya percaya hubungan sosial antara pemerintah dan warga Singapura telah menjadi semakin kukuh semasa tempoh pandemik ini.

"Oleh kerana hubungan sosial ini yang disokong oleh kepercayaan dan perpaduan itu telah bertambah kuat, Singapura dan warga Singapura akan lebih bersedia menangani kelonggaran sekatan yang diiringi peraturan jarak selamat dan tanggungjawab sosial," ujarnya.

Dr Zuraimi pula berkata Singapura dijangka mampu menangani cabaran gelombang kedua ini jika warga terus mematuhi langkah CB yang masih ada.

"Kegiatan tidak penting harus ditangguhkan walaupun kegiatan penting tetap berjalan. Jadi walaupun kurang pergaulan tetapi masih ada pergaulan yang selamat. Warga emas pula tidak digalak keluar rumah atau menerima tetamu kecuali perlu. Kita juga mesti elakkan tempat keramaian, dan masih terus menggunakan pelitup dan membersihkan tangan secara kerap.

"Dengan ini, saya yakin Singapura lebih bersedia membuka ekonominya secara bertahap-tahap dengan mengikuti amalan yang diraih semasa tempoh CB, dan akan dapat menangani penularan kedua dengan tangkas jika ia berlaku," ujar beliau.

Merumuskan, Dr Mustafa berkata Singapura juga perlu bekerjasama dengan negara rantau Asia Tenggara seperti setiap negara memaklumkan rancangan jangka pendek dan sederhana mereka termasuk dalam perjalanan di rantau ini.

"Singapura sukar bebas sepenuhnya Covid-19 sehingga seluruh rantau Asia Tenggara bebas dari Covid-19 kerana rantau ini saling terkait secara mendalam," jelasnya.

  • Penulis ialah wartawan kanan Berita Harian/Berita Minggu.

APA KATA...

"Warga emas pula tidak digalak keluar rumah atau menerima tetamu kecuali perlu. Kita juga mesti elakkan tempat keramaian, dan masih terus menggunakan pelitup dan membersihkan tangan secara kerap. Dengan ini, saya yakin Singapura lebih bersedia membuka ekonominya secara bertahap-tahap dengan mengikuti amalan yang diraih semasa tempoh CB, dan akan dapat menangani penularan kedua dengan tangkas jika ia berlaku."
- Dr Zuraimi Mohamed Dahlan, Presiden Persatuan Karyawan Penjagaan Kesihatan Islam (MHPA).

"Saya percaya hubungan sosial antara pemerintah dan warga Singapura telah menjadi semakin kukuh semasa tempoh pandemik ini. Oleh kerana hubungan sosial ini yang disokong oleh kepercayaan dan perpaduan itu telah bertambah kuat, Singapura dan warga Singapura akan lebih bersedia menangani kelonggaran sekatan yang diiringi peraturan jarak selamat dan tanggungjawab sosial."
- Dr Mustafa Izzuddin.Penganalisis Kanan Ehwal Antarabangsa, Solaris Strategies Singapore.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian