Subuh
5:37
Syuruk
6:53
Zuhur
12:58
Asar
4:01
Maghrib
7:00
Isyak
8:08
Wacana

Generasi perintis Mohammad Ayub Johari

PELUANG & 'GENERASI CABARAN COVID': PENGALAMAN 'ORANG-LAMA' -Prinsip sama - kerukunan kaum dan kerjasama - kunci kita atasi Covid-19
Jun 14, 2020 | 05:30 AM

PENAKATAN Singapura selepas berpisah dari Malaysia, cabaran ekonomi termasuk pengangguran dan kesukaran mencari pekerjaaan, dan rusuhan kaum yang mengancam perpaduan adalah antara episod sukar lagi mencabar yang pernah dilalui Singapura.

Namun, kepimpinan negara dan kerjasama masyarakat telah membolehkan Singapura mengharungi zaman-zaman sukar dan muncul menjadi lebih teguh.

Kesedaran tentang penakatan Singapura dan kesepaduan kerjasama itu telah membolehkan Singapura berubah daripada sebuah negara dunia ketiga kepada dunia pertama dalam masa 50 tahun.

Dengan semangat dan kerjasama yang serupa, Singapura akan dapat mengatasi cabaran pandemik koronavirus Covid-19 yang menjejas seluruh dunia.

Pengalaman dan keyakinan ini dikongsi Encik Mohammad Ayub Johari, 80 tahun, dari generasi perintis yang telah melalui pahit getir dan laluan berliku Singapura.

Mantan guru, aktivis masyarakat dan kini pengerusi Masjid Yusof Ishak itu berkongsi pengalamannya berhubung pengorbanan generasi terdahulu yang disentuh Perdana Menteri Encik Lee Hsien Loong ketika berucap ke seluruh negara menerusi televisyen baru-baru ini.

Encik Lee berkata, generasi merdeka menyerahkan seluruh jiwa dan raga untuk memastikan Singapura berjaya.

"Mereka mengharungi pelbagai dugaan, namun sentiasa teguh berazam dan tidak gentar apabila berdepan dengan cabaran yang sukar. Itulah asal usul kita dan pencetus kejayaan kita.

"Kini giliran kita untuk mengatasi krisis segenerasi ini.

"Pilihan-pilihan yang kita ambil dalam krisis ini akan membentuk jati diri warga Singapura sebagai satu rakyat dan nilai dan cita-cita yang kita ingin wariskan kepada generasi akan datang," kata Encik Lee.

Berkongsi era yang pernah dilalui, Encik Mohammad Ayub, yang pernah hidup dalam suasana kampung ketika tinggal di kuarters PWD di Jalan Eunos, berkata Singapura menghadapi masa-masa mencabar selepas pendudukan Jepun, cabaran penakatan selepas berpisah dari Malaysia dan pelbagai lagi cabaran yang timbul dari masa ke masa.

Ini termasuk masalah pengangguran dan kesukaran mencari kerja yang menimbulkan masalah sosial seperti kongsi gelap dan penagihan dadah, di samping cabaran seperti sering dilanda banjir.

"Sebagai negara kecil setelah berpisah dari Malaysia, perkara yang menjadi keprihatinan ialah soal penakatan negara - ekonomi tidak mantap tanpa sumber semula jadi, sukar dapat kerja, pengangguran dan soal pendidikan.

"Ada anak-anak yang masih umur persekolahan terpaksa berjaja menjual kuih bagi membantu keluarga, terutama keluarga besar yang tidak kecukupan," kongsi beliau.

Cabaran kehidupan itu diburukkan pula dengan masalah hubungan antara kaum sehingga berlaku rusuhan kaum.

"Ia sangat tragik dan dikesalkan," kata Encik Mohammad Ayub.

Dalam menghadapi semua cabran itu, pemerintah dan pemimpin bekerjasama mengubah keadaan.

Antara yang menjadi asas ialah membina perpaduan kaum dan meningkatkan taraf pendidikan.

"Kita berusaha mencipta satu identiti tersendiri, berjiwa Singapura," kata Encik Mohammad Ayub, yang berpendidikan sekolah Melayu, kemudian menjadi guru, dan melanjutkan pelajaran sehingga mendapat gelaran 'Doktorandus' (menyamai ijazah sarjana) dari Universiti Nasional Indonesia (Unas).

Beliau aktif menyumbang tenaga dalam membangun masayarakat menerusi penglibatan dalam pelbagai pertubuhan termasuk Perdaus, Kesatuan Guru-Guru Melayu Singaprua (KGMS), Jawatankuasa Haiah Dakwah (sebagai setiausaha JHD pusat dan Pengerusi JHD Toa Payoh-Whampoa), Masjid An-Nur, Masjid Assyafaah dan kini pengerusi Masjid Yusof Ishak.

"Kita melihat pelbagai ancaman dan sedar bahawa kalau kita tidak bersatu padu, tidak memainkan peranan sebagai orang Singpaura, masalah akan berlarutan - krisis ekonomi dan konflik perkauman akan menjadi lebih besar," kata Encik Mohammad Ayub.

Beliau menambah, nilai-nilai yang menjadi pegangan generasinya - perlunya bersatu dan memainkan peranan membangun negara - terkandung dalam Lagu Kebangsaan dan Ikrar Negara:

Kami, warga negara Singapura,
sebagai rakyat yang bersatu padu,
tidak kira apa bangsa, bahasa, atau ugama,
berikrar untuk membina suatu masyarakat yang demokratik,
berdasarkan kepada keadilan dan persamaan untuk mencapai kebahagiaan,
kemakmuran dan kemajuan bagi negara kami.

Mengenai cabaran Covid-19 dan reaksi generasi sekarang terhadap krisis itu, beliau berkata ia merupakan satu lagi cabaran yang dihadapi negara dan beliau yakin Singapura akan dapat keluar dan menjadi lebih teguh selagi semua memainkan peranan dan berpegang teguh pada prinsip yang sama - menjaga kerukunan kaum, terus bersatu dan bekerjasama sebagai bangsa Singapura.


Sebagai negara kecil setelah berpisah dari Malaysia, perkara yang menjadi keprihatinan ialah soal penakatan negara - ekonomi tidak mantap tanpa sumber semula jadi, sukar dapat kerja, pengangguran dan soal pendidikan... Kita berusaha mencipta satu identiti tersendiri, berjiwa Singapura... Kita melihat pelbagai ancaman dan sedar bahawa kalau kita tidak bersatu padu, tidak memainkan peranan sebagai orang Singapura, masalah akan berlarutan - krisis ekonomi dan konflik perkauman akan menjadi lebih besar.
- Encik Mohammad Ayub Johari, mantan guru, aktivis masyarakat dan kini pengerusi Masjid Yusof Ishak. 

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian