Keperluan Raya macam mana?, Berita Wacana - BeritaHarian.sg
Subuh
5:37
Syuruk
7:01
Zuhur
1:08
Asar
4:33
Maghrib
7:12
Isyak
8:28

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Wacana3

Keperluan Raya macam mana?

Masih perlu persiapan awal
Apr 29, 2020 | 05:30 AM

TAHUN lalu, Cik Nursyazwani Ahmad akan memastikan setiap anggota keluarganya mempunyai sehingga tiga pasang baju Hari Raya.

Sepasang baju akan disiap tempah beberapa bulan sebelum Raya, manakala dua yang lain akan dibeli semasa bulan Ramadan.

Namun tahun ini, persiapan menjelang Syawal bagi keluarga empat beranak ini lebih mudah dan ringkas.

Malah tiada kesibukan untuk memastikan ada baju Raya pun bagi keluarganya.

"Tahun ini dengan wabak Covid-19 yang kita alami hari ini di samping keadaan ekonomi yang tidak menentu, saya mengambil sikap lebih berhati-hati ketika berbelanja.

"Mentelah lagi dengan langkah pemutus rantaian jangkitan diperketat yang diperkenalkan pemerintah, ternyata Raya tahun ini amat berbeza," ujar ibu dua anak berusia 36 tahun itu.

Ketua Pembangunan Bakat Pelajar di sebuah institut pengajian tinggi di sini juga berkata mungkin beliau tidak akan membeli sebarang kuih atau apa-apa dekorasi bagi Raya tahun ini.

"Ini merupakan tempoh kritikal di mana ada yang kehilangan pekerjaan dan kekurangan pendapatan, justeru perlu untuk kita terus berjimat.

"Aspek fizikal berkaitan dengan Raya tahun ini tidak lagi penting. Saya rasa lebih sedih kerana tidak dapat berjumpa dengan ibu bapa dan adik-beradik yang lain. Itulah sebenarnya Hari Raya, berhimpun bersama keluarga," ujarnya.

Sentimen berbelanja yang lebih berhati-hati itu nampaknya dapat dilihat daripada temubual Berita Harian dengan beberapa peniaga yang boleh meneruskan perniagaan mereka secara dalam talian.

Pemilik kedai pakaian Adrianna Yariqa, Cik Nurlida Yusof, 32 tahun berkata menyusuli pengumuman mengenai tempoh pemutus rantaian jangkitan yang telah dilanjutkan, penjualan telah mula menjunam antara 50 dengan 70 peratus berbanding penjualan tahun lalu.

"Selalunya sebahagian besar daripada penjualan yang kami raih adalah semasa bulan Ramadan itu sendiri.

"Mujur tahun ini, kami sudah mula menjual seawal Februari sebelum keadaan semakin buruk.

"Ketika itu, saya rasa masyarakat masih optimistik tentang sambutan Hari Raya. Saya masih ingat ketika itu juga, bazar masih lagi dalam perbincangan sebelum ia kemudian ditiadakan sepenuhnya," ujarnya.

Meski kini pembelian baju Raya dipindahkan kepada dalam talian tetapi bagi keluarga yang membeli baju Raya, kebanyakan di antara mereka lebih gemar memilih baju secara fizikal kerana mahu mencuba baju yang akan dibeli.

Meski beliau memperkenal desain pelitup yang dapat dipadankan dengan baju Raya yang direkanya, Cik Nurlida berkata kebanyakan pelanggannya hanya sekadar membeli pelitupnya sahaja.

"Mungkin dengan segala langkah diperketat yang diperkenal, mungkin masyarakat tidak lagi akan berbelanja seperti mana mereka berbelanja semasa Hari Raya pada tahun-tahun sudah

"Kami memahami sikap pelanggan dalam berbelanja semasa tempoh pemutus rantaian jangkitan ini.

"Namun kami berharap mereka yang mampu, agar menyokong kami, dan jenama tempatan yang lain. Kami amat memerlukan sokongan anda semasa masa-masa sukar ini," katanya lagi.

Pengurus Operasi Swing by Suhaim, Cik Maisurah Mansor, 28 tahun berkata pihaknya perlu mempertingkat keupayaan pemasaran mereka agar dapat mendekati lebih ramai pelanggan dalam talian.

Syarikat itu yang sering menjual alat dekorasi rumah seperti bingkai gambar dengan ayat-ayat Al-Quran dan boleh beroperasi dalam talian menyaksikan penurunan daripada segi corak perbelanjaan pelanggan sejak langkah pemutus rantaian jangkitan diperkenal.

"Selalunya semasa bulan Ramadan, kami akan mengambil bahagian dalam pelbagai bazar sama ada di Expo atau Suntec City untuk mendekati pelanggan.

"Meski ada juga pembelian dalam talian dalam kalangan pelanggan kita, tetapi mereka lebih banyak bertanya kerana tidak dapat melihat perhiasan itu secara fizikal," ujarnya

Justeru untuk meluaskan pendekatan syarikat itu dalam talian, mereka telah membangunkan sebuah aplikasi - Swing Lifestyle Store.

"Kami berharap ia akan memudahkan pelanggan untuk melungsuri senarai barangan yang kami jual," katanya lagi.

Daripada segi kuih, pemilik Puteri Wedding Services, Cik Aishah Jaafar, 66 tahun berkata penjualan bagi kuih-rayanya merosot antara 30 dengan 40 peratus.

Mujur pelanggan tetapnya tahu akan kualiti dan jenis kuih yang selalu disiapkannya saban tahun, dan masih terus menempah daripadanya secara dalam talian - sama ada di Facebook atau Instagram.

"Kami sudah menjual kuih Raya sejak 15 tahun lalu dan pelanggan kami tahu akan kualiti kami. Ini yang memberi mereka jaminan untuk terus menempah.

"Namun melihat keadaan ekonomi yang agak muram tahun ini, kami memutuskan mengurangkan jumlah kuih Raya yang dihasilkan daripada 22 macam kuih kepada hanya 12 tahun ini," katanya.

Meski baru kurang seminggu puasa, tempahan bagi kuih popular seperti kuih makmur dan kuih tart tetap menjadi kuih yang paling laris ditempah.

Tahun ini, syarikat itu yang dibolehkan operasi secara dalam talian memperkenalkan pakej membeli kuih raya atau lauk Raya beserta lepat kacang.

"Dengan ada pakej misalnya, 5 jenis kuih Raya dan 1 kek lapis dengan harga $200, membuat ramai yang membelinya untuk dikongsi bersama ahli keluarga yang lain.

"Ia lebih muai dan menjimatkan," katanya lagi.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map