Lindungi mangsa, bersama bina daya tahan mental, Berita Wacana - BeritaHarian.sg
Subuh
5:37
Syuruk
7:01
Zuhur
1:08
Asar
4:33
Maghrib
7:12
Isyak
8:28

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Wacana3

PANDANGAN

Lindungi mangsa, bersama bina daya tahan mental

Jun 06, 2021 | 05:30 AM

PANDEMIK Covid-19 ini telah menyebabkan penderitaan meluas - daripada aspek kesihatan hinggalah ekonomi dan kehidupan sosial.

Negara kita sendiri - meskipun telah menangani keadaan dengan lebih baik berbanding kebanyakkan negara lain - terpaksa menjalani semacam tempoh pemutus rantaian jangkitan (CB) 'mini' dengan memperkenalkan Fasa 2 (Kewaspadaan Dipertingkat) bulan lalu.

Fasa yang diperkenalkan selama sebulan itu dijadualkan berakhir minggu depan.

Namun, berbanding pada kemuncak penularan Covid-19 di sini, iaitu apabila tempoh pemutus rantaian jangkitan dilaksana dari April hingga Jun tahun lalu, negara kita kini lebih bersedia menangani cabaran Covid-19.

Antaranya, pemerintah telah mempertingkat keupayaan melakukan ujian, sistem jejak hubungan kini juga lebih meluas dan sepadu manakala program vaksin turut berjalan lancar, malah telah dipergiat.

Dari sudut ekonomi pula, pemerintah mengambil langkah seberapa boleh, membantu syarikat-syarikat meneruskan operasi demi menakat, dengan sokongan kewangan berbentuk sokongan gaji pekerja, subsidi sewa dan macam-macam lagi disediakan.

Namun, berbekalkan pengalaman yang membuat kita lebih bersedia untuk menangani satu lagi episod penularan dalam masyarakat jika ia berlaku - seperti yang sedang kita harungi sekarang - malangnya sesetengah kita juga menanggung 'beban' kesan pandemik yang telah berlarutan lebih setahun ini.

Beban ekonomi, ketidaktentuan dan keletihan pandemik yang kian meruncing dek gelora emosi yang turun dan naik bak roller coaster gara-gara langkah sekatan yang diperketat, kemudian dilonggar, selepas itu diperketat lagi.

Keadaan sedemikian meletakkan tekanan hebat kepada individu-individu yang terjejas, sehingga boleh mencetuskan keadaan gangguan mental yang tidak terkawal.

Pakar-pakar juga menarik perhatian, bahawa jurang kesihatan mental semakin meluas dengan pandemik durjana ini menjejas sesetengah golongan lebih daripada yang lain.

Pekerja kolar biru dan mereka yang berpendapatan rendah contohnya paling teruk terjejas oleh tempoh pemutus rantaian jangkitan.

Laporan Kementerian Tenaga Kerja (MOM) mendedahkan pendapatan pada persentil ke-20 jatuh 4.5 peratus pada Jun 2020 berbanding tempoh yang sama pada 2019.

Fitrah koronavirus ini juga, yang memerlukan manusia berjauhan, mengurangkan interaksi sosial - demi mengekang penularan - turut mencetuskan pelbagai masalah.

Keadaan ini telah melihat kejadian kekerasan dalam kalangan keluarga meningkat - dengan mangsa terperangkap kerana tidak dapat keluar mendapatkan bantuan.

Tekanan mental dalam kalangan pekerja migran dan pembantu rumah yang terkongkong dalam ruang kecil masing-masing juga menimbulkan masalah.

Kesan Covid-19 kepada kesihatan mental kita secara kolektif belum lagi dikaji secara terperinci di sini.

Namun, sepanjang CB lalu, badan-badan seperti Samaritans of Singapore (SOS) dan Persatuan Kesihatan Mental Singapura (SAMH) telah melihat peningkatan kepada jumlah mereka yang mendapatkan bantuan berkaitan tekanan mental.

Sebelum penularan Covid-19 lagi, pemerintah telah pun akur bahawa pendekatan kepada kesihatan mental di sini perlu dipertingkat.

Singapura menghadapi cabaran kekurangan karyawan kesihatan mental terlatih dengan jumlah purata pakar psikologi di sini lebih rendah berbanding sebahagian besar negara-negara Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD).

Untuk mengatasi keadaan itu, dalam Belanjawan 2020, pemerintah telah membentangkan rancangan untuk melaksanakan semakan seluruh-pemerintah berkaitan dasar-dasar kesihatan mental.

Awal sebelum itu, sebuah pasukan bertindak antara agensi kesihatan mental telah dibentuk pada 2019.

Usaha ini dijangka akan dapat merapatkan jurang khususnya dalam aspek kemudahan akses, kemampuan dan mutu penjagaan kesihatan mental.

Namun, adakah tanggungjawab penjagaan kesihatan mental hanya di tampuk pemerintah dan pihak berkuasa sahaja?

Pastinya tidak.

Setiap daripada kita mempunyai peranan untuk memelihara kesihatan mental masyarakat.

Jadikan perbincangan mengenai isu-isu kesihatan mental satu kebiasaan.

Cipta ruang dan peluang serta sekitaran yang mendorong setiap orang berbincang mengenai cabaran yang dihadapinya secara terbuka.

Gangguan kepada kehidupan yang kita kenali boleh menimbulkan trauma kepada setiap individu.

Pengasingan sosial memburukkan perasaan ketidaktentuan, kebimbangan dan keresahan. Ia boleh menyebabkan tekanan yang menjejas hubungan suami, isteri dan keluarga.

Keadaannya lebih teruk lagi bagi mereka yang terperangkap dalam hubungan dipenuhi kekerasan.

Sikap kita terhadap kesihatan mental perlu berubah.

Satu tinjauan Majlis Khidmat Sosial Kebangsaan (NCCS) pada 2018 mendapati enam daripada 10 responden percaya bahawa kurang disiplin dan kurang daya tahan adalah penyebab utama seseorang itu mengalami masalah kesihatan mental.

Ini adalah statistik yang mengecewakan.

Kita tidak boleh lagi memperkecilkan keadaan seseorang yang dirundung kemurungan, kebimbangan dan keresahan, supaya mereka yang menderita secara mental lebih terbuka 'keluar' dan mendapatkan bantuan.

Berhati-hati dengan kata-kata yang kita gunakan ke atas seseorang yang mengalami tekanan mental kerana ia mempunyai kesan yang lebih mendalam daripada apa yang kita mampu bayangkan.

Hakikatnya, isu kesihatan mental adalah rumit.

Namun, ia tidak bermakna masalah itu tidak mempunyai penawar.

Sebagai individu, sebagai sebuah kumpulan, sebuah syarikat, sebuah masyarakat, kita boleh mengorak langkah untuk menyediakan sokongan.

Kita boleh menolak stereotaip, menggalak perbincangan mengenai isu kesihatan mental, dan belajar mendengar tanpa menghukum atau menyarankan huraian.

Mungkin, motivasi paling penting yang perlu kita fikirkan ialah, memainkan peranan aktif membina sekitaran yang menggalak daya tahan mental ini begitu genting, kerana kita juga, dengan mudah, boleh menjadi mangsanya.


TEKANAN MENTAL MASIH ADA PENAWAR

Berhati-hati dengan kata-kata yang kita gunakan ke atas seseorang yang mengalami tekanan mental kerana ia mempunyai kesan yang lebih mendalam daripada apa yang kita mampu bayangkan.
Hakikatnya, isu kesihatan mental adalah rumit. Namun, ia tidak bermakna masalah itu tidak mempunyai penawar.
Sebagai individu, sebagai sebuah kumpulan, sebuah syarikat, sebuah masyarakat, kita boleh mengorak langkah untuk menyediakan sokongan.
... Mungkin, motivasi paling penting yang perlu kita fikirkan ialah, memainkan peranan aktif membina sekitaran yang menggalak daya tahan mental ini begitu genting, kerana kita juga, dengan mudah, boleh menjadi mangsanya.

- Penulis

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map