Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23
Wacana

SINAR SYAWAL: MENGIKTIRAF PENGORBANAN PEKERJA BARISAN DEPAN KITA

Medik SAF terdorong bantu pesakit Covid-19 ansur pulih

May 24, 2020 | 05:30 AM

SEJAK sekitar empat minggu lalu, beliau gigih menjalankan tanggungjawab menjaga pesakit Covid-19 yang mengalami simptom ringan, tanpa simptom atau beransur pulih di Singapore Expo.

Lans Koperal (LCP) Putera Zulfiqar Zainal Abidin, 24 tahun, yang berkhidmat sebagai seorang medik telah dikerah sebagai sebahagian pasukan perubatan Angkatan Bersenjata Singapura (SAF) di kemudahan penjagaan masyarakat itu.

Anggota Perkhidmatan Negara sepenuh masa (NSF) itu antara lain bertanggungjawab menjalankan ujian saringan terhadap pesakit, mengendalikan ujian swab, memantau tanda vital pesakit setiap hari dan memberi respons kepada sebarang kecemasan perubatan dalam dewan Singapore Expo itu.

Pada mulanya, peranan yang dimainkannya itu membuat ibunya berasa bimbang.

Namun, LCP Putera Zulfiqar berkata ibu bapanya kini yakin dengan protokol kawalan jangkitan oleh SAF yang cukup ketat.

Malah tambahnya, bapanya yang merupakan seorang Pakar Perubatan Tentera SAF yang sudah bersara turut menyumbang kepada usaha memerangi pandemik Covid-19 ini.

Bapanya kini berkhidmat dengan sebuah syarikat ambulans privet dan membantu menyediakan pengangkutan buat pesakit Covid-19.

Meskipun menghabiskan masa yang panjang bertugas mengikut syif sepanjang Ramadan, LCP Putera Zulfiqar berkata beliau terdorong untuk terus berkhidmat kerana ingin membantu pesakit Covid-19 itu sedang mereka beransur pulih.

"Semasa saya bertugas pada syif malam satu hari, seorang pekerja asing memberitahu saya beliau amat gembira dan berterima kasih kepada pasukan pegawai perubatan SAF yang dikerah di Dewan 5 dan 6 untuk menjaga pesakit sepertinya.

"Saya sedar mereka hanya dapat melihat dan bercakap bersama kami sahaja sementara mereka tidak boleh keluar dari dewan itu sepanjang mereka beransur pilih.

"Dan saya juga sedar kehadiran kami memberi mereka harapan dan jaminan bahawa ada orang yang menjaga mereka," ujarnya.

Meskipun komandernya telah membenarkan pegawai yang menyambut Aidilfitri meluangkan masa bersama keluarga mereka hari ini, tugas LCP Putera Zulfiqar belum selesai.

Ini kerana usaha Singapura memerangi Covid-19 akan berterusan bagi tempoh yang tidak pasti berapa lama lagi.

"Harapan saya pada Hari Raya ini ialah agar kehidupan kita di Singapura dapat kembali normal secepat mungkin. Meskipun sukar, Singapura telah rata-ratanya memberi respons yang baik kepada langkah pemutus rantaian jangkitan sebagai satu rakyat.

"Dan saya yakin kita dapat membendung penularan (Covid-19 ini) bersama," kata LCP Putera Zulfiqar yang merancang 'berkunjung' ke rumah saudara-maranya melalui panggilan video menerusi WhatsApp pada Syawal ini.