Melindungi warga tua daripada jangkitan Covid-19, Berita Wacana - BeritaHarian.sg
Subuh
5:29
Syuruk
6:47
Zuhur
12:51
Asar
4:08
Maghrib
6:52
Isyak
8:02
Suatu Ketika di Singapura
Berita Harian SoSedap: Sokong kedai makan halal tempatan kita dan menangi baucar $100 Takashimaya!
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Wacana3

LIDAH PENGARANG

Melindungi warga tua daripada jangkitan Covid-19

AHAD, 5 APRIL 2020
Apr 05, 2020 | 05:30 AM

DENGAN ancaman konoravirus Covid-19 belum kelihatan reda dan malah dijangka semakin galak, adalah penting semua orang terus mengamalkan tanggungjawab sosial. Antara golongan yang paling terdedah ialah warga tua, dan lantaran itu, adalah wajar perhatian lebih difokuskan terhadap golongan ini, tanpa melupakan golongan usia yang lain.

Walaupun kuman ini tidak mengenal warna kulit, jantina dan usia, orang tua didapati lebih terdedah kerana dengan usia meningkat, pelbagai masalah kesihatan mendatang dan melemahkan sistem imun tubuh.

Perangkaan jelas menunjukkan bahawa orang tua dan mereka yang mempunyai masalah kesihatan didapati paling terjejas. Italy, yang mencatatkan lebih 12,000 kematian, menunjukkan Covid- 19 membunuh paling ramai orang tua dan sakit. Purata umur mangsa kematian di Italy adalah 78.5 tahun. Di China pula, 80 peratus daripada warganya yang dijangkiti dan meninggal dunia berusia 60 tahun dan lebih tua. Satu dapatan penyelidikan di Britain minggu ini mendapati usia adalah faktor utama berhubung jangkitan serius, dengan hampir satu dalam setiap lima yang berusia 80-an tahun perlukan rawatan hospital berbanding sekitar 1 peratus di kalangan orang di bawah 30 tahun.

Di Singapura, lima kematian berkaitan Covid-19 semua merupakan warga tua - seorang lelaki warga Singapura berusia 70 tahun, dua wanita Singapura berusia 75 tahun dan 86 tahun, dan dua lelaki Indonesia berusia 64 tahun dan 68 tahun. Walaupun umumnya masing-masing mempunyai masalah kesihatan, perangkaan dalam beberapa kajian antarabangsa menunjukkan risiko kematian dari Covid-19 meningkat ketara dengan usia.

Banyak pemerintah akur dengan pakar kesihatan yang memberi amaran bahawa satu-satunya cara untuk melambatkan wabak - dan menyelamatkan nyawa orang tua dan yang terdedah - adalah dengan mengenakan langkah-langkah "pengasingan sosial" dalam rangka menjaga jarak selamat. Dengan waktu yang mereka miliki, golongan tua cenderung berkumpul dan mengujungi tempat yang ramai manusia seperti tempat ibadah dan pasar.

Di Singapura, dan juga tempat lain, kebiasaan mereka mengunjungi tempat ibadah sudah pun terkawal dengan penutupan masjid dan tempat ibadah yang lain, serta peraturan tidak berkumpul melebihi 10 orang. Namun orang tua kerap ke pasar atau pasar raya bagi mendapatkan keperluan dapur. Hal ini disedari. Beberapa pasar raya utama di Australia, Amerika Syarikat, United Kingdom dan Canada misalnya memperuntukkan waktu pembukaan khas untuk membolehkan orang tua dan golongan yang paling berisiko daripada Covid- 19 membeli-belah dengan lebih selesa dan jauh daripada orang ramai.

Singapura juga telah mengusahakan perkara serupa. Generasi perintis dan golongan yang terdedah seperti wanita hamil dan orang kurang upaya diberi peruntukan masa khas pada awal pagi untuk berbelanja NTUC FairPrice, Cold Storage dan Giant yang mengambil langkah menyediakan persekitaran yang selamat. Beberapa pengendali pasar raya lain juga dikatakan akan melancarkan langkah yang sama. Sebelum ini , aktiviti sosial anjuran agensi pemerintah bagi warga tua telah digantung sehingga 30 April. Persatuan Rakyat (PA), yang menjalankan banyak program ini, berkata penggantungan itu akan menjejaskan 2,600 kelas dan 11,000 aktiviti yang dihadiri oleh kira-kira 290,000 peserta.

Sebagai langkah lanjut, pesakit kronik kini boleh mendapatkan konsultasi doktor menerusi video bagi beberapa penyakit, kebanyakannya dialami warga tua seperti kencing manis, darah tinggi dan kemurungan, sekali gus mengelakkan lawatan fizikal ke klinik dalam rangka jarak sosial dan jarak selamat.

Sejajar dengan anjuran agama dan adat ketimuran, golongan muda, terutama anak, harus menjaga orang tua mereka. Namun, langkah keselamatan tetap perlu diberi perhatian. Mereka boleh membantu dengan membelikan barang keperluan di pasar atau pasar raya. Dalam berhubungan secara fizikal, mereka harus terus mengamalkan langkah jarak selamat dan melazimkan amalan mencuci tangan dengan sabun kerana ini telah terbukti menjadi langkah berkesan daripada jangkitan. Sekiranya kurang sihat, jaga jarak selamat. Bagi yang tidak tinggal sebumbung, usah melawat (warga tua) buat sementara kerana dibimbangi akan mendedahkan mereka kepada jangkitan. Ia bukan tidak sayang atau tidak hormat, tetapi demi keselamatan dan kesejahteraan. Jika mampu, mereka masih boleh menunjukkan keprihatinan dengan menghubungi dan bertanya khabar di alam maya.

Adalah penting bagi kita untuk mengambil langkah yang munasabah untuk melindungi warga tua kita. Langkah-langkah ini akan membantu mengurangkan kemungkinan jangkitan dan mempunyai implikasi terhadap kadar kematian. Hakikatnya setiap jiwa, muda atau tua, berharga dan perlu dilindungi. Yang muda disayangi, yang tua dihormati. Semua ini akan terpelihara dengan menjaga tanggungjawab sosial secara bersama.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map