PANDANGAN: Jom... kita 'Zoom Raya', Berita Wacana - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
7:00
Zuhur
1:07
Asar
4:32
Maghrib
7:12
Isyak
8:27

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Wacana3

BAHASA MELAYU, WARISAN KITA: Semarakkan Bahasa Kebangsaan bersama BH/BM

PANDANGAN: Jom... kita 'Zoom Raya'

Mengupas tiga istilah berbeza yang rujuk pada perayaan sama
May 24, 2020 | 05:30 AM

SELAMAT menyambut Aidilfitri!
Selamat menyambut Hari Raya Puasa!
Selamat menyambut Lebaran!

Aidilfitri, Hari Raya dan Lebaran - tiga perkataan atau istilah berlainan mengenai perayaan yang sama.

Tentunya tiga istilah berlainan ini mempunyai pengaruh dan latar belakang tersendiri.

Pada dasarnya perayaan itu disebut oleh Arab atau istilah Islam sebagai Aidilftri; orang kita di rantau ini (umumnya Singapura, Malaysia dan Brunei) sebagai Hari Raya Puasa, dan orang Indonesia dengan kekata Lebaran.

Namun, ketiga-tiganya sudah biasa diguna pakai di kalangan masyarakat kita, baik dalam penulisan, lirik lagu, ucap selamat mahupun doa.

AIDILFITRI

Banyak yang dijelaskan mengenai perkataan ini.

Ia berasal dari dua kata dalam bahasa Arab iaitu aid dan al-fitri.

Ada ahli bahasa menjelaskan bahawa aid berasal dari kata aada - ya'uudu, yang ertinya kembali, yang terjadi berulang-ulang dan dimeriahkan setiap tahun.

Ada juga yang mengatakan aid berasal dari kata al-Adah yang bererti kebiasaan.

Fitri pula bermakna kembali kepada fitrah - sama ada kembali kepada kebiasaan makan, atau kembali kepada keadaan 'suci' setelah membersihkan diri dengan amalan berpuasa.

Ini kerana puasa bukan setakat menahan diri daripada makan dan minum, tetapi juga menahan diri daripada melakukan perkara yang dilarang dan perkara-perkara buruk bagi mensucikan diri.

Lantas, Aidilfitri disifatkan sebagai hari merayakan kemenangan iman melawan nafsu, kembali bersih dan suci sebagai fitrah atau asal kejadian manusia yang suci dan bersih daripada dosa seperti keadaan bayi semasa baru dilahirkan, dan boleh kembali makan dan minum pada siang hari seperti biasa.

Lantaran itu, antara perkara sunah pada pagi Aidilfitri ialah makan atau minum sebelum ke masjid mendirikan solat sunat Aidilfitri.

HARI RAYA PUASA

Istilah Hari Raya puasa lebih dipengaruhi oleh pengertian amalan masyarakat Melayu di rantau ini.

Ia bermakna hari merayakan atau meraikan selesainya amalan berpuasa selama sebulan.

Maka itu ia dikhususkan sebagai Hari Raya Puasa.

Ia dinama 'hari' kerana sambutan Hari Raya sebenarnya adalah sehari sahaja.

Namun kerana sudah menjadi kebiasaan, dan mungkin kerana Ramadan sepanjang bulan, Hari Raya disambut sepanjang Syawal kerana adat kebiasaan kunjung-mengunjung.

Di beberapa negara lain, adatnya berbeza. Ada yang melakukan kunjung-mengunjung semasa Ramadan dan Aidilfitri disambut sehari sahaja pada 1 Syawal dengan beriadah bersama keluarga seperti ke taman permainan.

Ia disebut sebagai Hari Raya Puasa kerana kita juga menyambut satu lagi perayaan iaitu Aidiladha atau dalam bahasa kita Hari Raya Haji atau Hari Raya Korban.

Ia dinamakan demikian bagi menggambarkan ibadah yang dilakukan oleh masyarakat Islam pada hari berkenaan - sama ada merayakan hari orang menunaikan haji dan/atau amalan melakukan korban.

Dari segi istilah, adha dalam bahasa Arab bermakna korban.

LEBARAN

Istilah ini biasa digunakan oleh orang Indonesia yang menggambarkan kebiasaan selepas sebulan puasa.

Antara lain, Lebaran bererti terlepas ikatan - dalam hal ini terlepas atau selesai daripada kewajiban berpuasa Ramadan.

Ada juga penjelasan lain bahawa kata asal Lebaran ialah 'lebar' yang bermakna luas - melebarkan atau meluaskan hubungan persaudaraan dengan menyambung dan menjaga silaturahim - dengan balik kampung dan mengunjungi sanak-saudara dan jiran tetangga.

Dan ada juga yang menjelaskan bahawa Lebaran daripada kata akar 'lebar' juga menganjurkan umat supaya melebarkan atau berlapang dada - meminta dan memberi maaf antara satu sama lain.

Bagi masyarakat Indonesia, balik atau pulang ke kampung halaman pula mempunyai ungkapan tersendiri, iaitu 'mudik'. Ia adalah tradisi tahunan menjelang Lebaran.

Namun, baru-baru ini, Indonesia menasihatkan rakyatnya di kota-kota besar supaya tidak mudik semasa Lebaran kali ini kerana ancaman koronavirus Covid-19.

Begitu juga di Malaysia. Rakyat Malaysia di bandar tidak dibenarkan balik kampung kerana sebab yang sama - sekatan Covid-19.

WALFAIZIN

Sebagai masyarakat majmuk, perayaan kita juga dimaklumi kaum lain.

Suatu ketika dulu, kaum Cina menyifatkan Hari Raya kita sebagai Hari Busat, yang dimaksudkan sebagai 'Hari Besar'. Memang antara makna 'raya' ialah 'besar' seperti yang kita gunakan dalam perkataan 'jalan raya' dan 'pasar raya'.

Walau ada perbezaan istilah, yang paling utama ialah semangat Raya dan silaturahim wajib terus dikekalkan.

Istilah boleh berubah mengikut zaman, keperluan dan keadaan.

Dalam Aidifitri tahun ini, ramai yang bukan sahaja tidak boleh mudik atau balik kampung, malah tidak dapat bertemu walau tinggal dalam kawasan yang sama kerana sekatan Covid-19. Sementara menanti sekatan dilonggarkan, ramai daripada kita mungkin mengajak bertemu di alam maya.

Dalam mengajak kenalan meraikan Hari Raya, terdapat istilah berbeza juga.

Dulu kita mengajak dengan mengatakan mari, ayuh atau yuk.

Kebelakangan ini, ajakan ini diganti dengan istilah jom, seperti jom pergi, jom jumpa atau jom Raya.

Pada Hari Raya ini, dengan kita masih dalam tempoh sekatan pemutus litar jangkitan Covid-19, mungkin istilah yang lebih sesuai digunakan bukan Jom Raya, tapi Zoom Raya - sesuai dengan cara bertemu dan berkomunikasi semasa Lebaran kali ini.

Dan apabila kita Zoom Raya, jangan lupa lahirkan ucapan berunsur doa semoga faizin yang bermakna kejayaan - Minal 'aidin wal faizin (mudah-mudahan kita termasuk di kalangan orang yang kembali ke fitrah dan jadi orang-orang yang berjaya); kullu aam wa antum bi khair (semoga kamu berada dalam keadaan baik sepanjang tahun); serta mendoakan takaballahu minna wa minkum (semoga Allah terima daripada saya dan anda), insya-Allah.


Dalam mengajak kenalan meraikan Hari Raya, terdapat istilah berbeza juga. Dulu kita mengajak dengan mengatakan mari, ayuh atau yuk. Kebelakangan ini, ajakan ini diganti dengan istilah jom, seperti jom pergi, jom jumpa atau jom Raya. Pada Hari Raya ini, dengan kita masih dalam tempoh sekatan pemutus litar jangkitan Covid-19, mungkin istilah yang lebih sesuai digunakan bukan Jom Raya, tapi Zoom Raya - sesuai dengan cara bertemu dan berkomunikasi semasa Lebaran kali ini.
- Penulis.


Suhaimi Mohsen ialah editor naskhah BH/BM. Beliau lulusan Sastera dan Sains Kemasyarakatan (BA) Universiti Singapura dalam bidang Sains Politik dan Pengajian Melayu. Baru-baru ini, beliau menulis beberapa wacana termasuk 'Menyedihkan tapi ia langkah bijak, sesuai dengan tuntutan' mengenai langkah menangguhkan pelaksanaan haji bagi jemaah Singapura ke tahun depan, 'Menanti sinar di hujung Ramadan' dan 'Ada HIKMAH, Apa berlaku'. Beliau juga terlibat dalam proses pemilihan Anugerah Guru Arif Budiman (Agab).

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map