Pelonggaran terbaru sekatan pengurusan selamat sangat dinanti, Berita Wacana - BeritaHarian.sg
Subuh
5:54
Syuruk
7:15
Zuhur
1:18
Asar
4:41
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Wacana3

Lidah Pengarang

Pelonggaran terbaru sekatan pengurusan selamat sangat dinanti

Nov 14, 2021 | 05:30 AM

LANGKAH pemerintah untuk melonggarkan lagi beberapa sekatan pengurusan keselamatan mencerminkan usaha pihak berkuasa meneruskan strategi membuka semula Singapura secara berhati-hati, dan membiasakan warganya hidup dalam sekitaran endemik Covid-19.

Namun ia diimbangi dengan langkah tegas untuk terus melindungi rakyat dengan mengekalkan beberapa sekatan yang masih perlu, sambil menggesa mereka yang belum divaksinasi agar segera berbuat demikian.

Ini agar Singapura dapat mengatasi virus tersebut secara tuntas, dan segera bebas daripada virus yang telah menjejas pelbagai aspek ekonomi, masyarakat dan sosial.

Pelonggaran terbaru yang mendapat perhatian dan amat dialu-alukan ialah pengumuman mengenai skim Laluan Bagi Orang Sudah Divaksinasi (VTL) dengan Malaysia.

Ramai rakyat Singapura dan Malaysia boleh menarik nafas lega.

Di bawah skim tersebut mereka yang sudah divaksin dibenarkan melawat kededua negara jiran itu tanpa kuarantin.

Setelah hampir dua tahun berpisah, suami bakal dapat bertemu isteri; anak dapat melawat ibu bapa; rakan dapat bersama sahabat; warga dapat melancong; dan perniagaan dapat dirancakkan semula.

VTL itu akan dilancarkan pada 29 November ini dengan individu yang sudah divaksin sepenuhnya boleh berulang-alik melalui udara antara Lapangan Terbang Changi dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

VTL turut akan dilancar bersama Finland dan Sweden. Singapura sebelum ini telah mengumumkan VTL dengan 13 negara lain termasuk Australia, Britain dan Amerika Syarikat.

Satu lagi pelonggaran yang melegakan ialah untuk membenarkan sehingga lima anggota isi rumah yang divaksinasi penuh makan semeja di luar.

Mereka dibenarkan bagi kedai makan dan restoran yang mampu menjalankan tugas-tugas pemeriksaan.

Namun makan di pusat penjaja dan kedai kopi kekal pada had dua orang yang sudah divaksinasi penuh buat masa ini, memandangkan mereka tidak mampu menjalankan pemeriksaan komprehensif terhadap semua pengunjung.

Pelonggaran positif lain termasuk membenarkan kegiatan sukan berpasukan sehingga 10 orang; memulakan semula lebih banyak kegiatan sekolah mulai Januari 2022; dan membolehkan jemaah menempah slot solat Jumaat pada setiap minggu dan tidak lagi menanti dua tiga minggu antara tempahan.

Namun sedang Singapura melonggarkan lebih banyak sekatan, pendekatan berwaspada, langkah demi langkah, perlu diamalkan.

Justeru beberapa langkah penguatkuasaan bagi membasmi Covid-19 tetap perlu diteruskan dengan lebih ketat.

Ini supaya sistem kesihatan negara terkawal dan penjagaan kesihatan terhadap pesakit Covid-19 dapat diberikan secara sempurna dan berkesan.

Antara langkah berhati-hati itu termasuk mengekalkan had perhimpunan sosial seramai dua orang, manakala isi rumah masih boleh menerima hanya dua pengunjung unik sehari.

Pesakit yang enggan divaksin pula perlu membiayai ongkos perubatan mereka sendiri jika dijangkiti mulai 8 Disember ini, tetapi mereka masih boleh menggunakan subsidi pemerintah Medishield Hayat dan pelan insurans bersepadu.

Langkah ini bertujuan untuk memberi isyarat kepada mereka yang belum divaksin supaya segera mendapatkan vaksin bagi mereka yang boleh dan layak menerimanya.

Pihak berkuasa juga tidak teragak-agak melaksanakan penguatkuasaan tegas dan menjalankan pemeriksaan ketat demi mencegah pelanggaran langkah pengurusan selamat.

Ini supaya angka jangkitan dapat dikawal.

Namun berdasarkan pengalaman lalu, sedang kita membuka semula sempadan dan ekonomi, kita tidak dapat elak daripada melihat bilangan kes Covid-19 meningkat dan kematian bertambah.

Usaha memerangi Covid-19 ini juga meletihkan dengan ramai tenaga pekerja barisan hadapan dan kekuatan mental mereka terjejas, terutama kakitangan kesihatan.

Oleh itu langkah berteraskan vaksinasi akan terus menjadi bahagian penting dalam strategi pembukaan semula Singapura.

Ambil vaksin dan penggalak vaksin serta amalkan langkah selamat dan jalani ujian agar kita dapat menunaikan tanggungjawab sosial membantu negara bangkit dan keluar segera daripada medan perjuangan ini dengan lebih tuntas dan kukuh.


"Namun sedang Singapura melonggarkan lebih banyak sekatan, pendekatan berwaspada, langkah demi langkah, perlu diamalkan. Justeru beberapa langkah penguatkuasaan bagi membasmi Covid-19 tetap perlu diteruskan dengan lebih ketat. Ini supaya sistem kesihatan negara terkawal dan penjagaan kesihatan terhadap pesakit Covid-19 dapat diberikan secara sempurna dan berkesan. Antara langkah berhati-hati itu termasuk mengekalkan had perhimpunan sosial seramai dua orang, manakala isi rumah masih boleh menerima hanya dua pengunjung unik sehari. "

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map