Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23
Wacana

SINAR SYAWAL: MENGIKTIRAF PENGORBANAN PEKERJA BARISAN DEPAN KITA

Pengurus jururawat kanan giat bimbing rakan jururawat

May 24, 2020 | 05:30 AM

SETIAP kali selesai syif, pakaiannya basah kuyup kerana berpeluh akibat memakai Alat Perlindungan Peribadi (PPE).

Ini lebih-lebih lagi mencabar bagi Cik Predah Hashim, 67 tahun, semasa berpuasa sepanjang Ramadan lalu.

Namun, ini tidak sedikit pun mematahkan semangat pengurus jururawat kanan di Hospital Bright Vision (BVH) - sebuah hospital masyarakat di bawah SingHealth Community Hospitals (SCH) - itu.

Sebaliknya, beliau terdorong terus berbakti menjaga pesakit Covid-19 di hospital itu sementara melindungi rakan kerjanya dan dirinya.

BVH kini menempatkan pesakit Covid-19 yang kian beransur pulih.

"Keadaan sekarang ini berbeza daripada tugas biasa saya menjaga pesakit.

"Tapi ini juga mengukuhkan lagi keinginan saya untuk menjaga pesakit ini," ujar Cik Predah yang telah berkhidmat sebagai jururawat selama 46 tahun, termasuk 18 tahun di BVH.

Sebagai pengurus jururawat kanan, beliau bekerjasama dengan hospital akut untuk merancang kemasukan pesakit serta menguruskan latihan bagi jururawat di BVH.

Namun apabila BVH mula menerima pesakit Covid-19 yang beransur pulih, beliau ditugaskan untuk mengendali latihan dan memberi bimbingan berhubung proses yang berbeza bagi jururawat dan pesakit.

Selain memastikan kakitangan mengikut prosedur memakai dan membuka PPE dengan betul, beliau juga membimbing mereka untuk berkomunikasi dengan berkesan bersama pesakit.

Oleh kerana kebanyakan pesakit Covid-19 yang dirawat di BVH merupakan pekerja asing yang tidak fasih berbahasa Inggeris, Cik Predah berkata mereka juga terpaksa berkomunikasi menggunakan isyarat tangan dan bahasa Inggeris yang mudah difahami atau meminta pesakit yang boleh bercakap dalam bahasa Inggeris untuk membantu dengan penterjemahannya.

Menyingkap antara pengalamannya, Cik Predah berkata beliau pernah melihat seorang pesakit Covid-19 itu solat di atas katil dan beliau bimbang pesakit itu akan jatuh lalu mengalami kecederaan.

Selepas itu, beliau mendapat tahu bahawa pesakit Muslim di hospital itu tidak mempunyai sejadah.

Oleh itu, beliau dan pasukannya bekerjasama dengan rakan kerja di Hospital Masyarakat Sengkang (SKCH) untuk menyediakan 80 sejadah bagi pesakit Muslim di BVH.

Mereka turut menerima derma daripada Masjid En-Naeem Mosque, yang menyumbang lebih banyak sejadah.

Meskipun beliau tidak bertugas sempena Aidilfitri hari ini, Cik Predah akan kembali berkhidmat menjaga pesakit Covid-19 itu selepas ini.

Tahun ini, keluarganya telah merancang menyambut Lebaran secara dalam talian sementara meneruskan tradisi menyediakan juadah Raya.

"Semua orang menyambut Hari Raya dengan cara yang berbeza tahun ini.

"Saya harap semua orang akan terus jaga keselamatan dan mematuhi langkah pemutus rantaian jangkitan," ujarnya.