Subuh
5:43
Syuruk
7:06
Zuhur
1:12
Asar
4:36
Maghrib
7:17
Isyak
8:31
Wacana

ANALISIS BERITA

Persiapan rapi, kerjasama rakyat kunci jaya bendung Covid-19

Peranan penting semua pihak dalam usaha kekang Covid-19
Jun 29, 2020 | 05:30 AM

SEBILANGAN kawasan dunia masih bergelut dengan penularan wabak Covid-19, dengan mencatat ribuan kes baru setiap hari.

Namun sebilangan negara pula kelihatan dapat mengawal wabak itu dengan mempunyai sifar atau beberapa kes sahaja sehari.

Antara negara yang mencatat kes rendah atau sifar itu termasuk New Zealand, Denmark, Taiwan, Vietnam dan Thailand.

Selain itu, terdapat juga beberapa negara Pulau Pasifik yang popular sebagai destinasi pelancongan, kelihatan belum terjejas dengan virus itu disebabkan kedudukannya yang jauh lagi terpencil.

Dalam ucapan siaran nasional mengenai masa depan Singapura pascaCovid-19 baru-baru ini, Menteri Pembangunan Negara, Encik Lawrence Wong, menukil contoh New Zealand dan Denmark sebagai dua negara yang melaksanakan pembukaaan semula negara dengan selamat dan mampan.

Menurut beliau, secara kolektif, langkah-langkah jarak selamat boleh membendung Covid-19.

"Jika kita leka dan tidak berjaga-jaga, jumlah kes dan kelompok baru akan berlipat ganda dengan cepat.

"Jika ini berlaku, semua usaha ujian dan pengesanan kontak akan sia-sia, kita mungkin terpaksa menjalani satu lagi tempoh pemutus litar jangkitan.

"Maka itu berikan kerjasama dan patuhi sekatan-sekatan untuk melindungi semua,'' kata beliau.

TAMATKAN SEKATAN

New Zealand menamatkan sekatan pergerakannya pada 8 Jun lalu selepas melaporkan tiada kes Covid-19 bagi tempoh lama.

Ia antara negara awal melaksanakan perintah sekatan pergerakan secara ketat.

Taiwan juga melonggarkan semua sekatan pada 7 Jun lalu sedang pulau itu berjaya menangani Covid-19 dengan tiada kes baru sejak kira-kira dua bulan.

Negara itu melaksanakan usaha pencegahan awam yang berkesan dengan mengamalkan jarak selamat dan pemakaian pelitup - dengan pelitup mudah dibeli di banyak tempat.

Sementara Denmark pula merupakan antara negara Eropah pertama melaksanakan perintah sekatan, iaitu pada 11 Mac, dan setelah berjaya mengawal penularan Covid-19, mula melonggarkan sekatan pada 18 Mei secara bertahap-tahap.

Ia adalah negara pertama Eropah yang membuka semula sekolah dan perniagaan lain, dan tidak melaporkan sebarang kenaikan kes baru.

Di rantau ini, Vietnam, yang melaporkan kes pertama pada 23 Januari, mula melaksanakan perintah sekatan ketat dan berjaya mencegah penularan Covid-19.

Pada pertengahan April lalu, ia melonggarkan sekatan setelah melaporkan tiada kes setempat baru sejak awal bulan itu.

Yang terbaru menjadi negara hampir bebas adalah Thailand, iaitu pada 15 Jun lalu.

Sehingga tarikh itu, Thai tidak mempunyai sebarang kes setempat sejak 21 hari sebelumnya, dengan hanya beberapa kes import daripada mereka yang dikuarantin selepas pulang ke Thailand.

PERBANDINGAN BERMAKNA

Diminta Berita Harian mengulas perkembangan sebilangan kes negara hampir bebas Covid-19 itu, Zamil Kanan di Iseas-Institut Yusof Ishak, Dr Norshahril Saat, berkata mungkin perlu difikirkan sama ada data ini menunjukkan 'pencapaian'.

"Sebelum kita membuat perbandingan, kita perlu memahami konteks penularan yang mungkin berbeza dalam negara masing-masing.

"Contohnya, kita perlu lihat kadar penularan. Kedua, kita perlu bandingkan jumlah kematian. Ketiga, sama ada ekonomi negara itu terbuka atau tertutup. Kepadatan penduduk juga memainkan peranan.

"Dan keempat, sejauh mana pemerintah menjalankan pemeriksaan aktif berskala besar terhadap penduduk juga boleh mempengaruhi angka jangkitan. Justeru kita perlu lihat kesediaan pemerintah dalam menangani pandemik ini secara menyeluruh," ujar beliau.

PEMERINTAH DAN RAKYAT

Memberi pandangannya pula, Presiden Persatuan Karyawan Penjagaan Kesihatan Islam (MHPA), Dr Zuraimi Mohamed Dahlan, berkata Singapura sebelum ini pernah dianggap "negara berjaya" dalam menangani Covid-19.

Namun kenaikan besar kes melibatkan pekerja asing menjejas pencapaian negara ini, sedang negara seperti New Zealand, Vietnam dan Taiwan mencatat kes rendah atau sifar.

"Beberapa persamaan dapat dilihat dalam negara-negara ini antaranya pemerintah mengambil tindakan cepat mengikut nasihat pakar kesihatan awam.

"Pada masa yang sama, rakyatnya juga sedia patuh pada peraturan kecemasan dan memberi kerjasama baik dengan pemerintah. Inilah antara faktor mereka berjaya mencegah penularan besar wabak dan kini mendapat perhatian pihak antarabangsa," ujar beliau.

PERSEDIAAN MENYELURUH

Dr Norshahril berkata pelajaran utama bagi negara-negara dalam membendung koronavirus ialah peri pentingnya pertahanan mutlak yang merangkumi aspek kesihatan.

"Di sini, kita perlu memberi lebih banyak tumpuan pada bidang kesihatan dan kejururawatan. Malah inilah sektor yang menyumbang banyak pekerjaan buat warga kita.

"Kita juga perlu beri penghormatan kepada mereka, dan mengangkat tugas mereka sebagai sama penting berbanding bidang lain seperti kedoktoran, guaman dan asatizah," jelas beliau.

Pelajaran seterusnya, kata beliau, adalah aspek pertahanan juga termasuk menyiapkan masyarakat terhadap cabaran sosial dan digital.

"Persoalannya, sejauh mana kita bersedia masuk ke dalam era digital? Inilah aspek yang kita perlu gerakkan dalam masyarakat setempat," tambahnya.

Bagi Dr Zuraimi, Singapura juga ada ciri-ciri yang ditunjukkan negara hampir bebas Covid-19 itu.

Pemerintah Singapura, katanya, telah berusaha gigih dan penularan wabak dalam pekerja asing kini lebih terkawal.

"Saya amat yakin dengan usaha pemerintah dalam mengatasi isu pekerja asing ini," katanya sambil menambah, golongan itu juga umumnya tiada masalah kesihatan besar jika dijangkiti virus itu.

"Yang penting setiap pihak, pemerintah dan warga, sama-sama pikul tanggungjawab dan teruskan usaha mengekang Covid-19 daripada menular di Singapura."

Pokoknya, kerjasama ini penting dan bukan harus dilakukan sepihak, sama ada pemerintah atau warga.

Di Singapura, berbilion dolar dibelanjakan bagi menampung kos memerangi wabak itu dari segi ekonomi mahupun sosial. Negara ini bernasib baik kerana mempunyai rizab simpanan yang mencukupi untuk menampung perbelanjaan itu tanpa perlu berhutang.

Justeru, segala usaha, pengorbanan dan perbelanjaan besar yang telah dibuat mestilah dijadikan berbaloi dengan setiap pihak sama-sama berperanan dalam memastikan Singapura dapat menangani dengan jayanya krisis Covid-19 dan menjadikan negara dan warga lebih kukuh dan bersatu pascapandemik itu.


"Sebelum kita membuat perbandingan, kita perlu memahami konteks penularan yang mungkin berbeza dalam negara masing-masing. Contohnya, kita perlu lihat kadar penularan. Kedua, kita perlu bandingkan jumlah kematian. Ketiga, sama ada ekonomi negara itu terbuka atau tertutup. Kepadatan penduduk juga memainkan peranan. Dan keempat, sejauh mana pemerintah menjalankan pemeriksaan aktif berskala besar terhadap penduduk juga boleh mempengaruhi angka jangkitan. Justeru kita perlu lihat kesediaan pemerintah dalam menangani pandemik ini secara menyeluruh.''
- Dr Norshahril Saat.


"Beberapa persamaan dapat dilihat dalam negara-negara ini antaranya pemerintah mengambil tindakan cepat mengikut nasihat pakar kesihatan awam.
"Pada masa yang sama, rakyatnya juga sedia patuh pada peraturan kecemasan dan memberi kerjasama baik dengan pemerintah. Inilah antara faktor mereka berjaya mencegah penularan besar wabak dan kini mendapat perhatian pihak antarabangsa.''

- Dr Zuraimi Mohamed Dahlan.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian