Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:29
Maghrib
7:09
Isyak
8:23
Wacana

SIRI SILANG AGAMA: KERJASAMA ANTARA BERITA HARIAN/BERITA MINGGU DENGAN PROGRAM PENGAJIAN HUBUNGAN SILANG AGAMA DALAM MASYARAKAT MAJMUK (SRP)

PERSONALITI SILANG AGAMA: Giat jalan kajian akademik konsep sederhana dalam Islam

Ustaz Dr Mohamed Feisal ikut jejak perjalanan ilmiah dan kerja kemasyarakatan arwah ayah

May 24, 2020 | 05:30 AM

Berikut adalah rencana terakhir dalam siri silang agama. Sejumlah 12 rencana telah diterbitkan dalam siri yang diterbitkan dengan kerjasama Program Pembelajaran Hubungan Silang Agama Dalam Masyarakat Majmuk (SRP). Rencana kali ini mengetengahkan seorang asatizah dan ahli akademik yang terlibat dalam kegiatan silang agama. Turut dipaparkan ialah komentar oleh seorang penganalisis silang agama setempat mengenai pengertian Syawal dalam wabak Covid-19. 


DI mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi.

Begitulah halnya dengan Ustaz Dr Mohamed Feisal Mohamed Hassan, yang mengikut jejak langkah arwah ayahnya dalam bidang akademik dan pengajian agama.

Ustaz Dr Mohamed Feisal, 46 tahun, bertugas sebagai Zamil Penyelidik di Pusat Antarabangsa Bagi Kajian Terorisme dan Keganasan Politik, Sekolah Pengajian Antarabangsa S. Rajaratnam (RSIS), Universiti Teknologi Nanyang (NTU).

Arwah ayahnya, Allahyarham Mohamed Hassan Mutaliff, pernah menjadi pensyarah bidang Ilmu Wahyu Islam di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) di Malaysia.

Allahyarham meninggal dunia akibat penyakit radang hati pada tahun 1992 ketika berusia 46 tahun.

Dalam wawancara bersama Berita Minggu (BM), Dr Mohamed Feisal menyifatkan arwah ayahnya sebagai sumber inspirasi apabila beliau beralih ke bidang ukhrawi selepas setahun menuntut dalam bidang kejuruteraan elektrik di Politeknik Singapura pada tahun 1992.

Mengimbas kembali detik penting dalam hidupnya itu, beliau memberitahu BM:

"Arwah ayah saya pernah menjadi Presiden Pertapis, dan merupakan antara perintis Yayasan Mendaki. Penglibatan almarhum bapa mendidik saya kepentingan berkhidmat untuk masyarakat.

"Walaupun beliau meninggal dunia pada usia muda 46 tahun, impak beliau kepada saya amat mendalam. Saya meneruskan pembelajaran agama di UIA dalam bidang falsafah Islam mengikuti jejak perjalanan ilmiah beliau,'' kata bapa empat anak berusia antara tujuh dan 17 tahun itu.

Dr Mohamed Feisal mula berjinak-jinak dalam bidang akademik selepas menyertai RSIS sebagai seorang penganalis penyelidikan pada 2009.

Pada tahun 2014, beliau ditawarkan biasiswa NTU untuk menjalani program Doktor Falsafah (PhD) di Universiti Melbourne, Australia.

Beliau berjaya menggenggam ijazah tersebut pada 2019.

Kajian PhD beliau menyentuh konsep wasatiyyah di dalam al-Quran dan bagaimana konsep tersebut ditafsirkan dalam konteks hidup sebagai masyarakat minoriti Islam di Singapura.

Pengajian itu dijalankan di bawah penyeliaan Profesor Abdullah Saeed, seorang ilmuwan Islam di universiti tersebut.

"Walaupun pembelajaran PhD bermula dalam usia menjangkau 40 tahun, dengan dukungan ibu, isteri dan anak-anak yang terpaksa ditinggalkan di Singapura kurang lebih 4 tahun, saya belajar nilai kesabaran dan pengorbanan yang ditunjukkan keluarga terdekat.

"Di Melbourne, saya sempat juga hidup bersama masyarakat Islam minoriti di sana.

"Banyak pelajaran yang saya pelajari dan saya dikenalkan keunikan cara kehidupan masyarakat yang berbeza di suasana dan tempat yang berbeza.''

Kini, beliau giat menjalankan kajian akademik mengenai konsep wasatiyyah atau kesederhanaan dalam Islam, pemulihan daripada pengganasan, dan mengamalkan Islam dalam konteks kehidupan setempat.

"Saya berharap dapat memanfaatkan ilmu yang saya ada demi faedah masyarakat. Umpamanya, kalau kita hendak mengamalkan Islam dalam konteks kehidupan Singapura, ia perlu dilakukan berdasarkan ilmu dan bukan secara sembarangan.''

Selain menjalankan kajian sebagai ahli akademik, Dr Mohamed Feisal juga giat menyumbang pengalaman dan kepakarannya menerusi penglibatan sebagai Setiausaha di Masjid Khadijah dan Kumpulan Pemulihan Keagamaan (RRG).

Menerusi penglibatan dalam kededua badan ini, beliau turut giat menyumbang kepada usaha- usaha menyuburkan keharmonian silang agama di Singapura.

"Pembabitan ini mengajar saya kepentingan bergiat secara aktif untuk membantu negara mengekalkan hidup harmoni dalam masyarakat berbilang agama.

"Di Singapura, kepentingan hidup harmoni ini telah dibenihkan oleh perintis negara sejak merdeka pada tahun 1965. Benih yang telah mereka semaikan perlu terus kita baja dan jaga kerana akar-akar liar dapat merosakkan usaha berpuluh tahun ini,'' katanya.

Antara kegiatan silang agama yang pernah dijayakan adalah program Harmoni dalam Krisis oleh RRG dan IRCC Geylang Serai yang mengumpulkan wakil-wakil agama berbilang kaum di Singapura untuk menunjukkan kesatuan dalam menghadapi krisis Covid-19 sekarang.

"Di sebalik wabak ini, kita di Singapura mensyukuri bahawa benih keharmonian kaum dan agama kita kekal kukuh, menjalinkan hubungan bersama walaupun menganut agama yang berbeza dan berbilang bangsa.

"Penutupan tempat-tempat ibadat seluruh Singapura telah diterima dengan pemikiran yang bernas, dan tidak dibayangi dengan nista dan keji,'' katanya.


PERSONALITI SILANG AGAMA PENGALAMAN BERHARGA PENGAJIAN PHD DI UNIVERSITI MELBOURNE

"Di Melbourne, saya sempat juga hidup bersama masyarakat Islam minoriti di sana. Banyak pelajaran yang saya pelajari dan saya dikenalkan keunikan cara kehidupan masyarakat yang berbeza di suasana dan tempat yang berbeza... Saya berharap dapat memanfaatkan ilmu yang saya ada demi faedah masyarakat. Umpamanya, kalau kita hendak mengamalkan Islam dalam konteks kehidupan Singapura, ia perlu dilakukan berdasarkan ilmu dan bukan secara sembarangan.''

PENTINGNYA MENJAGA BENIH KEHIDUPAN HARMONI S'PURA

"Pembabitan ini mengajar saya kepentingan bergiat secara aktif untuk membantu negara mengekalkan hidup harmoni dalam masyarakat berbilang agama. Di Singapura, kepentingan hidup harmoni ini telah dibenihkan oleh perintis negara sejak merdeka pada tahun 1965. Benih yang telah mereka semaikan perlu terus kita baja dan jaga kerana akar-akar liar dapat merosakkan usaha berpuluh tahun ini."
- Ustaz Dr Mohamed Feisal Mohamed Hassan.