Pertingkat keselamatan makanan, kurangi pembaziran, Berita Wacana - BeritaHarian.sg
Subuh
5:30
Syuruk
6:48
Zuhur
12:52
Asar
4:06
Maghrib
6:53
Isyak
8:03
Suatu Ketika di Singapura
Berita Harian SoSedap: Sokong kedai makan halal tempatan kita dan menangi baucar $100 Takashimaya!
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Wacana3

Lidah Pengarang

Pertingkat keselamatan makanan, kurangi pembaziran

May 17, 2020 | 05:30 AM

SEDANG terdapat negara yang tidak cukup makanan dengan ada anggota masyarakatnya yang menjadikan sisa makan sebagai sumber rezeki, Singapura menghadapi masalah sisa makanan yang terbazir. Di satu segi, sisa makanan yang berlebihan menggambarkan kemakmuran hidup di negara ini, lebih-lebih lagi memandangkan negara ini tidak mempunyai sumber makanan sendiri kecuali sedikit. Penduduk Singapura diketahui memang suka makan, apatah lagi dengan pilihan makanan yang meluas, dan tersedia di banyak tempat.

Pandemik Covid-19 harus membuka mata bahawa Singapura terdedah kepada bekalan makanan dari luar yang boleh terputus apabila langkah sekatan melibatkan sempadan negara diambil. Lantaran itu, selain mengambil langkah memastikan aspek keselamatan makanan dan mengusahakan makanan sendiri, termasuk langkah menjadikan bumbung beberapa tempat meletak kenderaan bertingkat di Singapura sebagai tempat bercucuk tanam sayur-sayuran, Singapura harus membina sikap mengurangkan pembaziran yang menjana sisa makanan berlebihan.

Sementara menanti sikap mengelak pembaziran sebati dalam sanubari rakyat, Singapura wajar memanfaatkan teknologi yang boleh mengubah sisa makanan menjadi bahan berguna, seperti penggunaan mesin pencerna sisa makanan yang terdapat di Our Tampines Hub (OTH). Mesin itu boleh mengubah sisa makanan daripada gerai makanan dan minuman di OTH menjadi air yang tidak boleh diminum, nutrien cecair bagi tumbuh-tumbuhan dan baja organik. Teknologi itu telah membolehkan bilangan lori angkut sampah ke pusat pembakar setiap hari dikurangkan daripada empat kepada satu. Penggunaan mesin serupa itu wajar diluaskan ke tempat lain, terutama di tempat yang dikesan mempunyai isu sisa makanan.

Usaha mengelak pembaziran sisa makanan adalah penting. Data menunjukkan sisa makanan masih membentuk sekitar 10 peratus daripada keseluruhan sisa yang dijana di Singapura. Jika sikap tidak diubah, ia boleh menimbulkan masalah tempat menampung pembuangan sisa pada masa depan. Menurut data, pembaziran makanan di sini meningkat 40 peratus dalam 10 tahun - daripada 568,000 tan yang dibuang oleh unit perumahan dan industri makanan dalam 2008 kepada sekitar 809,800 tan pada 2017. Tapak Pelupusan Semakau dijangka kehabisan ruang pelupusan menjelang 2035 - hanya 15 tahun dari sekarang.

Maka itu, jumlah sisa makanan perlu dikurangkan. Usaha meneroka teknologi yang dapat mengubah dan memanfatkan sisa makanan mesti diteruskan tetapi ia wajar diiring dengan perubahan sikap - membina sikap berpada-pada dan tidak membazir makanan. Kita harus hanya beli dan masak apa yang kita boleh habiskan. Apabila keluar makan, pesan makanan yang boleh dihabiskan, meminta mengurangkan kandungan makanan jika tidak yakin boleh menghabiskannya dan tidak membeli makanan sampingan yang tidak termakan.

Di samping mengurangkan pembaziran dan sisa makanan, amalan ini malah ada implikasi dari segi kesihatan dan juga kewangan. Pembaziran juga boleh dielak dengan beberapa amalan lain seperti menderma baki makanan atau menyertai usaha mengitar sisa makanan. Pendeknya, usaha mengurangkan pembaziran dan sisa berlebihan menuntut sikap lebih bertanggungjawab dan kerjasama semua.


Maka itu, jumlah sisa makanan perlu dikurangkan. Usaha meneroka teknologi yang dapat mengubah dan memanfaatkan sisa makanan mesti diteruskan tetapi ia wajar diiring dengan perubahan sikap - membina sikap berpada-pada dan tidak membazir makanan. Kita harus hanya beli dan masak apa yang kita boleh habiskan. Apabila keluar makan, pesan makanan yang boleh dihabiskan, meminta mengurangkan kandungan makanan jika tidak yakin boleh menghabiskannya dan tidak membeli makanan sampingan yang tidak termakan.
- Penulis. AHAD, 17 MEI 2020

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map