Subuh
5:46
Syuruk
7:06
Zuhur
1:12
Asar
4:33
Maghrib
7:16
Isyak
8:28
Wacana

Pilihan minggu ini

Dalam seminggu pelbagai kisah dan berita yang dimuatkan akhbar ini. Dalam ruangan ini, panel BH/BM memilih beberapa berita yang meninggalkan kesan kepada mereka.
Aug 02, 2020 | 05:30 AM

Sempadan SG-M'sia dibuka secara bertahap-tahap legakan ramai

TERDAPAT perkembangan terbaru bagi aturan perjalanan antara Singapura dengan Malaysia dalam tempoh sekatan perjalanan Covid-19 di kedua-dua negara.

Dua negara ini telah mencapai persetujuan mengenai pengaturan bagi Laluan Hijau Salingan (RGL) dan Pengaturan Perjalanan Berkala (PCA).

Ini didedahkan selepas pertemuan Menteri Ehwal Luar Dr Vivian Balakrishnan dengan rakan sejawatannya dari Malaysia, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, di sempadan dua negara di Koswe baru-baru.

Permohonan bagi RGL dan PCA boleh dilakukan bermula 10 Ogos.

"Ini akan membolehkan perjalanan berkaitan perniagaan untuk diteruskan dengan langkah berjaga-jaga yang sesuai, serta keperluan kedua-dua warga Singapura dan Malaysia yang mempunyai pas pekerjaan jangka panjang dan boleh bekerja sehingga tiga bulan sebelum kembali ke negara mereka.

"Saya percaya pengaturan ini penting sedang kedua-dua negara memulakan semula untuk meningkatkan kegiatan aktiviti ekonomi kita," ujar Dr Dr Balakrishnan.

Namun pembukaan sempadan sepenuhnya belum dapat dilakukan ekoran masih ada ancaman Covid-19 di kededua negara.

Ini termasuk laluan perjalanan di sempadan seperti sebelum tempoh Covid-19 dengan ribuan penduduk daripada dua negara menyeberangi sempadan samada kerana tugas atau lawatan sosial.

Adalah lebih baik untuk mengambil langkah berhati-hati dan bertahap-tahap dalam isu pembukaan sempadan demi memastikan penularan wabak Covid-19 tidak menjadi di luar kawalan.


Hukuman atas Najib dapat perhatian

SETELAH lebih setahun perbicaraan membabitkan bekas perdana menteri Malaysia Najib Tun Razak berkaitan skandal 1MDB, akhirnya dia didapati bersalah.

Perdana Menteri Malaysia keenam itu, ketua negara pertama di negara itu yang dibawa ke muka pengadilan, dikenakan hukuman penjara 12 tahun dan didenda RM210 juta ($68.1 juta) selepas didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur atas semua tujuh tuduhan.

Najib, 67 tahun, didapati bersalah bagi satu tuduhan penyalahgunaan kuasa, tiga tuduhan pecah amanah jenayah dan tiga tuduhan pengubahan wang haram berkaitan penyalahgunaan wang berjumlah RM42 juta daripada SRC International, bekas anak syarikat 1MDB.

Perbicaraan ini adalah yang pertama daripada lima kes berlainannya berkaitan skandal 1MDB.

Secara keseluruhannya, Najib menghadapi 42 tuduhan rasuah, penyalahgunaan kuasa dan pengubahan wang haram di lima kes mahkamah berbeza yang berkaitan dengan peranannya dalam skandal berbilion dolar yang melibatkan 1MDB - dana milik negara yang ditubuhkannya pada 2009.

Najib merupakan perdana menteri Malaysia dari 2009 hingga 2018.

Memberi responsnya, kerajaan Malaysia menyatakan ia menghormati keputusan mahkamah dan menggesa semua pihak meletakkan kepercayaan kepada sistem perundangan serta kehakiman negara, sebagai institusi bebas dan berkecuali.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin, dalam kenyataannya, berkata kerajaan Perikatan Nasional (PN) akan sentiasa menegakkan prinsip kedaulatan undang-undang.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian