Subuh
5:34
Syuruk
6:58
Zuhur
1:05
Asar
4:29
Maghrib
7:09
Isyak
8:24
Wacana

Pilihan panel editor

Dalam seminggu pelbagai kisah dan berita yang dimuatkan akhbar ini. Dalam ruangan ini, anggota panel BH/BM memilih beberapa berita yang meninggalkan kesan kepada mereka.
May 24, 2020 | 05:30 AM

Bersedialah dari segi psikologi dalam kita terus harungi norma baru

TEMPOH pemutus litar akan berakhir secara rasmi pada 1 Jun.

Tetapi itu tidak bermakna kehidupan akan kembali seperti biasa.

Sepanjang beberapa bulan akan datang atau lebih lama, warga Singapura akan meneruskan kehidupan dalam tiga fasa berbeza.

Fasa pertama, yang bermula pada 2 Jun dan tempohnya dijangka sekurang-kurangnya empat minggu, akan menyaksikan lebih banyak tempat kerja dan sekolah dibuka secara bertahap.

Dalam fasa kedua yang mungkin selama beberapa bulan, orang ramai dijangka dibolehkan menjalankan lebih banyak kegiatan sosial seperti makan di gerai makanan dan berkumpul dalam kumpulan kecil.

Selepas itu, Singapura akan memasuki fasa norma baru yang dijangka kekal sehingga vaksin atau penawar bagi Covid-19 ditemui.

Dalam fasa ini, kegiatan sosial, budaya dan agama dijangka dibolehkan asalkan saiz kumpulan dihadkan untuk mengelak pembentukan kluster jangkitan.

Jadi, bersedialah dari segi psikologi dan fizikal untuk menghadapi perubahan buat tempoh masa yang lama dan menyesuaikan diri kepada norma baru dalam hidup ini.

Sejauh ini, rata-rata warga telah memainkan peranan sebagai masyarakat yang bertanggungjawab dalam mematuhi arahan dan panduan yang diberikan.

Tetapi, kita tidak mampu leka kerana kejayaan mengharungi badai yang melanda terletak di atas bahu kita semua.


Pakej bantuan pusingan keempat diumum lusa

TIMBALAN Perdana Menteri, Encik Heng Swee Keat, dijangka mengumumkan satu lagi pusingan pakej sokongan bagi peniaga dan individu yang terjejas dengan Covid-19 di Parlimen lusa.

Pakej tersebut, yang keempat sejak Februari lalu, diharap dapat membantu membina daya tahan dalam mengharungi krisis wabak yang sedang melanda.

Ini dijangka disampaikan dalam satu kenyataan menteri pada 3.30 petang.

Awal dari ini, pemerintah telah mengumumkan pakej bantuan bernilai $63.7 bilion dalam tiga pakej bantuan berasingan.

Lebih $16 bilion daripada jumlah itu telah pun dihulurkan kepada warga Singapura sejauh ini.

Sama-samalah kita nantikan pengumuman itu kelak.


Bersyukur... dapat juga kita ziarah orang tua tersayang mulai 2 Jun

CAKAP pasal pemutus litar, saya percaya orang ramai pasti menghembus nafas lega selepas pemerintah membenarkan anak-anak menziarahi orang tua mereka mulai 2 Jun tertakhluk kepada beberapa syarat.

Ini termasuk mengehadkan kunjungan ke rumah ibu bapa atau datuk nenek kepada hanya sekali sehari, dan tidak melebihi dua pengunjung daripada rumah yang sama.

Ini tentunya berita yang menggembirakan bagi masyarakat Islam khususnya yang berpeluang menziarahi orang tua untuk melepaskan rindu dalam bulan Syawal yang mulia ini.

Diharapkan, kita dapat memanfaatkan kelonggaran ini dengan penuh tanggungjawab. Jangan ada pula yang mengambil kesempatan untuk mengunjung adik-beradik atau rumah yang lain kerana ini tidak dibenarkan.

Harus diingat, peraturan ini bertujuan melindungi warga emas yang merupakan golongan paling terdedah kepada bahaya koronavirus.

Bukankah ini juga merupakan doa dan harapan kita semua?