Ramadan ‘berbeza’, tapi tetap istimewa, Berita Wacana - BeritaHarian.sg
Subuh
5:42
Syuruk
5:42
Zuhur
1:06
Asar
4:20
Maghrib
7:10
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Wacana3

SELAMAT BERPUASA

Ramadan ‘berbeza’, tapi tetap istimewa

Apr 24, 2020 | 05:30 AM

UCAPAN MENTERI BERTANGGUNGJAWAB BAGI EHWAL MASYARAKAT ISLAM

'Penyesuaian yang dilakukan masyarakat dalam Ramadan juga satu ibadah'

MENTERI Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam, Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad, telah mengingatkan masyarakat Melayu/Islam bahawa kewajipan ibadah di bulan Ramadan adalah puasa dan berzakat.

Selain itu, penyesuaian yang perlu dibuat dalam Ramadan bagi mengekang penularan Covid-19 juga merupakan satu ibadah, kata Encik Masagos.

Bercakap dalam satu pesanan menerusi aplikasi Zoom kepada masyarakat sempena menyambut Ramadan, Encik Masagos berkata:

"Saya ingin mengucapkan selamat menjalankan ibadah Ramadan dan ingatlah bahawa seperti pesanan mufti kita, kewajipan kita dalam menjalankan ibadah Ramadan tertumpu kepada menjalankan puasa dan menyampaikan zakat fitrah.

"Selainnya, penyesuaian yang kita adakan juga merupakan satu ibadah dalam kita mencegah penularan Covid-19 dalam kalangan masyarakat dan rakyat negara kita.

"Moga semua yang kita lakukan ini mendapatkan pahala yang besar dari Allah swt dan juga memberikan kemanfaatan kepada negara kita."

Masyarakat Islam di Singapura mula berpuasa hari ini dan dijangka menyambut Hari Raya Aidilfitri pada 4 Mei nanti.

Sambutan Ramadan mahupun Hari Raya adalah di tengah-tengah pelaksanaan langkah-langkah lebih tegas oleh pemerintah di bawah tempoh pemutus rantaian jangkitan, dalam usaha mengekang penularan Covid- 19.

Langkah pemutus litar itu dikenakan sehingga 1 Jun nanti.

Di bawah langkah lebih tegas, antara lain, orang ramai tidak boleh keluar rumah kecuali untuk membeli barangan keperluan dan harus memakai pelitup, serta tidak dibenarkan berkumpul beramai-ramai.

Dalam temuramahnya dengan media kelmarin, Encik Masagos berkata bahawa meskipun langkah pemutus litar mungkin ditarik balik pada 1 Jun kelak - yang masih jatuh pada bulan Syawal - ini tidak bermakna keadaan akan kembali seperti biasa dengan segera.

Lantaran itu, beliau mengingatkan masyarakat Melayu/Islam agar terus berhati-hati dalam menyambut Hari Raya dengan keluarga mahupun saudara-mara.


"Saya ingin mengucapkan selamat menjalankan ibadah Ramadan dan ingatlah bahawa seperti pesanan mufti kita, kewajipan kita dalam menjalankan ibadah Ramadan tertumpu kepada menjalankan puasa dan menyampaikan zakat fitrah. Selainnya, penyesuaian yang kita adakan juga merupakan satu ibadah dalam kita mencegah penularan Covid-19 dalam kalangan masyarakat dan rakyat negara kita. Moga semua yang kita lakukan ini mendapatkan pahala yang besar dari Allah swt dan juga memberikan kemanfaatan kepada negara kita.
- Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad.


UCAPAN PERDANA MENTERI

RAMADAN BERBEZA TAPI PELUANG BERIBADAH BERSAMA KELUARGA TERDEKAT

Bulan puasa tahun ini amat berbeza. Rakan-rakan Muslim kita tidak dapat mengerjakan ibadah secara berkumpulan di masjid seperti sembahyang tarawih kerana masjid-masjid masih ditutup. Mereka juga tidak dapat berbuka puasa beramai-ramai bersama sanak-saudara dan kenalan seperti yang biasa diamalkan. Saya harap anda memahami mengapa kita perlu memperketatkan langkah pemutus litar jangkitan Covid-19 dan melanjutkan tempohnya. Semuanya demi menghapuskan wabak ini dan melindungi kita semua. Saya gembira bahawa Muis menyediakan banyak wadah dan bahan-bahan online, seperti SalamSG TV (go.gov.sg/salamsgtv) untuk menyemarakkan semangat Ramadan. Kepada semua umat Islam, selamat menjalani ibadah puasa. Semoga Ramadan ini menyediakan waktu buat renungan dan peluang beribadah bersama keluarga terdekat.
- Encik Lee Hsien Loong.


UCAPAN PRESIDEN

MOGA MASYARAKAT LEBIH KUAT MELALUI PENGALAMAN INI

Hari ini menandakan permulaan Ramadan – masa bagi umat Islam menguatkan iman mereka dan menunjukkan belas kasihan dan kebaikan kepada semua orang, terutamanya mereka yang kurang bernasib baik. Keadaan wabak Covid-19 kini adalah bukti bagi kami sebagai masyarakat yang bersama telah menampilkan bantuan kepada golongan yang susah. Tahun ini, kita tidak dapat mengamalkan buka puasa seperti biasa dengan rakan dan keluarga besar disebabkan langkah-langkah pemutus litar Covid-19 yang telah dilanjutkan lagi selama sebulan. Kami juga tidak akan dapat menunaikan solat tarawih di masjid atau menikmati suasana meriah solat Hari Raya Puasa bersama tetapi ini adalah tempoh luar biasa yang memerlukan kami mengambil langkah-langkah yang sangat sukar. Saya tidak ragu bahawa kita akan muncul lebih kuat dari segi iman kita dan sebagai masyarakat daripada pengalaman ini. Saya juga bangga dengan masyarakat Islam kita yang telah menerima langkah-langkah ini untuk memerangi Covid-19 dan menjaga keselamatan semua rakyat Singapura. Mari kita bersama menyokong antara satu sama lain dan melaksanakan perjalanan rohani semasa bulan yang diberkati ini.
- Puan Halimah Yacob.


UCAPAN TIMBALAN PM

HARAP SEMANGAT RAMADAN TERUS BERSINAR

Malam ini (semalam), masyarakat Islam Singapura menyambut ketibaan bulan Ramadan – bulan untuk berpuasa, solat dan bermuhasabah. Suasana Ramadan kali ini tidak pernah dialami sebelumnya, tanpa adanya keluarga-keluarga berkumpul dan solat tarawih berjemaah dengan pelaksanaan langkah-langkah pemutus litar jangkitan. Ia juga masa untuk memperkukuh daya tahan dan mendalami aspek kerohanian. Muis telah mengeluarkan nasihat dan buku panduan berkenaan bulan Ramadan. Ia juga telah melancarkan saluran digital, SalamSG TV, hari ini (semalam) di laman go.gov.sg/salamsgtv – dengan kandungan keagamaan dan gaya hidup bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Saluran itu juga akan memaparkan video-video dalam bahasa Bengali dan Tamil bagi para pekerja asing Islam kita. Walaupun penyesuaian yang sukar perlu dibuat, saya berharap semangat Ramadan akan terus bersinar. Selamat berpuasa kepada semua rakan Islam kita.
- Encik Heng Swee Keat.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map