Sebab di sebalik semakan fatwa terkini Muis, Berita Wacana - BeritaHarian.sg
Subuh
5:28
Syuruk
6:47
Zuhur
12:50
Asar
4:08
Maghrib
6:51
Isyak
8:02
Suatu Ketika di Singapura
Berita Harian SoSedap: Sokong kedai makan halal tempatan kita dan menangi baucar $100 Takashimaya!
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Wacana0

SEMAKAN FATWA TERKINI MUIS

Sebab di sebalik semakan fatwa terkini Muis

Satu semakan fatwa terhadap kontrak pemilikan rumah diumumkan oleh Jawatankuasa Fatwa Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) kelmarin. Di bawah semakan tersebut, pemilik rumah boleh memilih kontrak antara Pemilikan Bersama (Joint Tenancy) atau Hak Milik Terpisah Yang Ditentukan Kadarnya (Tenancy-in-Common). Berikut adalah fatwa yang disiarkan Muis dalam lamannya.
May 15, 2019 | 05:30 AM

JAWATANKUASA Fatwa telah membincangkan isu berkaitan pemilikan bersama atau joint tenancy semasa mesyuarat fatwa ke-12 pada 24 Julai 2018, ke-13 pada 25 Oktober 2018, ke-14 pada 27 November 2018 dan ke-15 pada 19 Februari 2019.

FATWA

Jawatankuasa Fatwa menerima soalan daripada Pejabat Mufti pada 24 Julai 2018 berkaitan keputusan fatwa yang pernah dikeluarkan Jawatankuasa Fatwa Muis pada 2008 berkaitan pemilikan bersama.

Pejabat Mufti telah mengetengahkannya kepada Jawatankuasa Fatwa bahawa ia menerima pelbagai maklum balas daripada golongan bidang pengurusan kewangan dan sektor perancangan, pakar perundangan serta masyarakat umum berkaitan cabaran dan kesulitan yang masih wujud meskipun setelah Jawatankuasa Fatwa menyemak dan mengeluarkan fatwa berkaitan pemilikan bersama pada 2008.

Pejabat Mufti telah mengajukan soalan kepada Jawatankuasa Fatwa bagaimanakah fatwa pemilikan bersama itu boleh disemak agar dapat mengatasi isu tersebut.

Halal Home Based Business
Lauk Malam Raya by ZaraRasya

Yang pasti puas hati! FREE DELIVERY & 1.5l bottled...

Savour The Flavour by Chef Im

Savour The Flavour ingin menyajikan makanan yang berkualiti...

Ms Lid's Packed Bento

Set bento untuk sumbangan atau delivery ke rumah

Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

LATAR BELAKANG

Jawatankuasa Fatwa telah memutuskan pada 1997 bahawa pemilikan bersama merupakan sejenis bentuk perkongsian bersama berdasarkan konsep sharikah (perkongsian).

Setiap pemilik berkongsi bahagian yang sama rata bagi aset tersebut, contohnya, 50 peratus-50 peratus.

Apabila salah seorang pemilik bersama meninggal dunia, pemilik bersama yang masih hidup hanya merupakan pengamanah bagi bahagian yang dimiliki pemilik yang telah meninggal dunia.

Dia perlu membahagikan hak si mati secara faraid kepada ahli warisnya.

Pada 2008, Jawatankuasa Fatwa telah melakukan semakan pertama hasil daripada beberapa maklum balas yang diterima daripada pelbagai pihak, terutamanya daripada anggota masyarakat yang merupakan pemilik bersama sesebuah rumah.

Terdapat permintaan agar diberikan kepada pemilik bersama pilihan alternatif supaya mereka dapat membuat perancangan yang sesuai.

Jawatankuasa Fatwa ketika itu telah mempertimbangkan semula penerapan konsep kontrak perkongsian (sharikah) pada kontrak pemilikan bersama dan dibandingkan dengan beberapa kontrak yang wujud di dalam fiqah.

Hasil daripada pertimbangan tersebut, Jawatankuasa Fatwa pada 2008, memutuskan bahawa setiap pemilik bersama tetap mempunyai bahagian yang sama (50 peratus-50 peratus).

Namun pemilik mempunyai pilihan sama ada untuk membuat dokumen tambahan nuzriah atau 'hibah ruqb' untuk memberikan bahagiannya kepada pemilik bersama yang masih hidup, atau tidak membuat sebarang dokumen tambahan agar bahagiannya dapat dibahagikan secara faraid setelah kematiannya.

Semenjak keputusan fatwa 2008 tersebut, Jawatankuasa Fatwa terus berusaha untuk meneliti kesan pelaksanaannya serta implikasi yang timbul daripadanya ke atas masyarakat umum.

Maklum balas telah diterima daripada pelbagai pihak, termasuk Persatuan Perancang Kewangan Muslim (Muslim Financial Planners Association) dan Jawatankuasa Pengamal Undang-Undang Muslim (Muslim Legal Practioners Committee).

Berdasarkan laporan-laporan yang menggambarkan terdapatnya pelbagai cabaran daripada aplikasi fatwa 2008 itu, maka Jawatankuasa Fatwa telah memutuskan untuk meneliti semula fatwa yang sedia ada.

ISU BERKAITAN FATWA PEMILIKAN BERSAMA 2008

Jawatankuasa Fatwa mendapati terdapat beberapa aspek kesulitan yang menjadi cabaran dalam pelaksanaan fatwa yang diputuskan pada tahun 2008.

Kesulitan tersebut kembali kepada beberapa sebab:

1. Percanggahan antara niat pemilik dengan pengagihan harta selepas kematiannya akibat kesamaran niat

Terdapat anggota masyarakat yang walaupun telah berniat untuk memberikan bahagiannya kepada pemilik bersama, akan tetapi tidak sempat untuk melakarkan dokumen nuzriah ataupun hibah.

Ini mengakibatkan sebahagian pewaris untuk tetap menuntut pemilik bersama yang masih hidup untuk menjual rumah tersebut dan membahagikan hasil jualan mengikut faraid.

2. Pemilik yang masih hidup didesak oleh ahli waris

Pemilik diasak untuk menjual rumah yang dimiliki secara bersama dengan si mati dan berpindah ke rumah lain, agar bahagian si mati dapat dibahagikan secara faraid.

Dalam kes yang tidak sedikit bilangannya, keadaan ini telah mengakibatkan kesempitan yang menyulitkan hidup pemilik bersama yang masih hidup itu.

3. Masalah pelaksanaan fatwa 2008

Undang-undang telah menetapkan bahawa kontrak pemilikan bersama merupakan sejenis kontrak di mana pemilik-pemilik bersama mempunyai hak milik sepenuhnya ke atas rumah tersebut.

Di dalam kontrak pemilikan bersama, konsep right of survivorship akan terpakai.

Ini bermaksud selepas kematian salah seorang pemilik bersama, hak milik pemilik bersama yang telah meninggal akan serta-merta berpindah kepada pemilik bersama yang masih hidup.

Ini berbeza daripada konsep pemilikan 50 peratus-50 peratus seperti yang diputuskan fatwa 2008.

Ia telah mengakibatkan keputusan fatwa 2008 tidak dapat dilaksanakan dengan sempurna, kerana terdapat sebahagian pemilik yang telah berniat untuk mengagihkan hartanya secara faraid, tetapi tidak dapat dilaksanakan kerana ketetapan undang-undang.

PERTIMBANGAN JAWATANKUASA FATWA

Menyedari hakikat ini, Jawatankuasa Fatwa berpandangan terdapat keperluan untuk menghilangkan kesulitan yang ada bagi menjaga kemaslahatan umum masyarakat. Beberapa perkara telah dipertimbangkan:

1. Pemahaman akan kontrak pemilikan bersama. Adakah ia merupakan kontrak sharikah, yang mana bahagian setiap pemilik ditetapkan sebagai 50 peratus? Apakah maksud dan tujuan konsep right of survivorship di dalam kontrak pemilikan bersama?

2. Keputusan fatwa 2008 bertujuan untuk memberi pilihan kepada setiap pemilik harta menentukan sama ada rumah tersebut hendak dibahagikan menurut hukum faraid, atau menjadi milik sepenuhnya pemilik bersama yang masih hidup berdasarkan konsep right of survivorship mengikut undang-undang pemilikan bersama.

Namun, isu mengenai kesamaran niat pemilik bersama yang telah meninggal dunia masih berterusan dan perlu diperjelaskan.

3. Berdasarkan penetapan undang-undang, terdapat dua jenis pemilikan di Singapura, iaitu joint tenancy dan tenancy-in-common.

Joint tenancy merupakan suatu bentuk pemilikan bersama.

Melaluinya kesemua pemilik bersama memiliki keseluruhan hartanah tersebut tanpa dibezakan bahagian antara keduanya.

Kepentingan (interest) pemilik ke atas hartanah tersebut gugur dengan kematiannya.

Manakala jenis pemilikan yang kedua, iaitu tenancy-in-common, merupakan bentuk pemilikan yang mana setiap pemilik mempunyai bahagiannya masing-masing yang jelas, serta terpisah daripada pemilikan yang lain.

Kerana itu, bahagian pemilik pada kontrak tenancy-in-common menjadi sebahagian daripada pusakanya selepas kematiannya.

4. Kesamaran yang timbul adalah disebabkan pilihan antara pembahagian menurut faraid dan right of survivorship kepada pemilik bersama, diletakkan di bawah instrumen pemilikan bersama.

Sedangkan pembahagiaan menurut faraid adalah lebih sesuai dan jelas di dalam kontrak tenancy-in-common, kerana melaluinya pemilik boleh menentukan bahagiannya ke atas rumah yang dimiliki dan bahagiannya dapat diagihkan mengikut faraid tanpa sebarang halangan perundangan selepas kematiannya.

Ini jelas selari dengan pendirian fatwa-fatwa sebelum ini.

PERBINCANGAN & KEPUTUSAN FATWA

Jawatankuasa Fatwa mengamati bahawa terdapat perbincangan di dalam fiqah kita berkaitan pemilikan bersama, seperti konsep "pemilikan yang satu" (tamlik wahid) di sisi sebahagian ulama mazhab Hanafi, seperti yang dinyatakan dalam kitab al-Hidayah.

Namun demikian, terdapat perbezaan antara konsep pemilikan bersama sepertimana yang dinyatakan dalam kitab al-Hidayah tersebut dengan konsep right of survivorship seperti yang ditetapkan undang-undang.

Dalam right of survivorship, hak milik pemilik bersama yang telah meninggal dunia dahulu akan terhapus dan hilang pada saat kematian.

Oleh kerana itu, pemilik bersama yang masih hidup memiliki keseluruhan rumah secara seratus-peratus, tanpa perlu ada penyerahan (daripada pemilik yang telah meninggal dunia kepada pemilik yang masih hidup).

Adapun menurut pemahaman fiqah berkaitan "pemilikan yang satu" (tamlik wahid), meskipun mereka dianggap sebagai pemilik bersama, mereka tetap memiliki harta tersebut secara sama rata apabila salah seorang pemilik bersama meninggal dunia.

Oleh yang demikian, Jawatankuasa Fatwa berpandangan bahawa akad ini tidak serupa dengan konsep sharikah, pada waktu yang sama ia juga tidak serupa dengan konsep "pemilikan yang satu" (tamlik wahid) yang dinyatakan sebahagian fuqaha mazhab Hanafi.

Ia merupakan sejenis bentuk akad baru yang diperlukan masyarakat dengan maslahatnya sendiri.

Para ulama berpandangan bahawa hukum asal bagi sesuatu akad yang baru adalah dibenarkan.

Al-Kasani dari Mazhab Hanafi berpendapat bahawa sesuatu akad yang dapat membangunkan sebuah harta merupakan hal yang dibenarkan.

Hal ini dijelaskan dalam kitabnya Bada'i al-Sana'i:

Bermaksud: "Sesungguhnya akad-akad ini disyariatkan untuk kemaslahatan manusia. Dan keperluan manusia untuk mengembangkan harta itu adalah satu keperluan yang sebenar, dan ini merupakan cara yang baik untuk mengembangkan harta, maka ia adalah sah."

Imam Al-Shatibi di dalam kitabnya turut memberikan pandangan yang sama bahawa sekiranya didapati sesuatu akad itu dapat memelihara kemaslahatan insan ia adalah dibenarkan:

Yang bermaksud: "Sesungguhnya kami dapati bahawa Allah bertujuan menjaga kemaslahatan manusia dan hukum-hakam berkaitan bab urusan kehidupan selain daripada ibadat, bergantung kepada penjagaan maslahat manusia, untuk itu kamu akan mendapati sesuatu yang dilarang pada situasi yang tiada kemaslahatan padanya, maka ketika berlaku kemaslahatan ia dibolehkan... Dan perkara ini tidak ditemui dalam bab ibadat sepertimana yang difahaminya dalam bab urusan selain ibadat."

Daripada itu, selagi tiada halangan syarak yang terkandung pada sesuatu kontrak, seperti

1) objektif kontrak yang tidak jelas tujuannya,

2) kesamaran (syubhah) padanya,

3) terdapat penganiayaan (zulm),

4) terdapat unsur penipuan (gharar); maka kontrak itu dianggap sah, dan syarat yang dinyatakan pada kontrak tersebut merupakan syarat yang sah.

Ini berdasarkan hadis Nabi saw:

Yang bermaksud: "Dan kaum Muslimin perlu memenuhi syarat-syarat yang telah mereka sepakati, kecuali syarat yang mengharamkan sesuatu yang halal dan menghalalkan sesuatu yang haram."

Secara kesimpulan, pemilik bersama semasa hidupnya mempunyai pilihan untuk memilih kontrak pemilikan bersama atau kontrak tenancy-in-common.

Kedua-dua bentuk pemilikan bersama ini mempunyai maslahatnya tersendiri.

Dengan memilih salah satu bentuk pemilikan bersama di atas bererti pemilik semasa hidupnya telah bersetuju untuk memenuhi syarat yang ditetapkan serta tujuan yang ingin dipelihara oleh setiap daripada akad tersebut.

Firman Allah swt:

Yang bemaksud: "Wahai orang-orang yang beriman, penuhilah segala perjanjian-perjanjian." [Al-Ma'idah: Ayat 1].

Pemilik yang memilih kontrak pemilikan bersama ia bermakna:

Beliau telah menzahirkan keinginannya agar rumah yang dimiliki bersama kekal dimiliki sepenuhnya oleh pemilik bersama yang masih hidup selepas kematiannya;

Pemilik menyedari bahawa bahagiannya ke atas rumah yang dimiliki bersama gugur selepas kematiannya;

Pemilik tidak lagi perlu membuat sebarang dokumen tambahan.

Manakala, pemilik yang memilih untuk menandatangani kontrak tenancy-in-common pula bererti:

Beliau telah menzahirkan hasratnya untuk memiliki bahagian yang tertentu pada rumah yang dimiliki bersama.

Pemilik menginginkan agar bahagiannya menjadi sebahagian daripada pusakanya serta menjadi pewarisan selepas kematiannya.

Dengan adanya pilihan di antara dua instrumen yang berbeza iaitu joint tenancy dan tenancy-in-common, dokumen akad tambahan seperti hibah ruqba atau nuzriah tidak diperlukan lagi.

Ini juga akan membantu dalam mengelakkan isu kesamaran niat yang dinyatakan di atas.

Jawatankuasa Fatwa menasihatkan anggota masyarakat untuk mendapatkan nasihat serta pendapat pakar, sebelum membuat sebarang keputusan untuk memilih atau berpindah daripada kontrak pemilikan bersama joint tenancy kepada tenancy-in-common.

Pemilik perlu jelas dengan keputusan yang dibuat kerana terdapat implikasi yang tertentu bagi pemilik yang memilih kontrak tenancy-in-common, seperti keperluan pemilik untuk menjual rumah tersebut sejurus salah seorang pemilik dalam kontrak tersebut meninggal dunia dan ini boleh menyebabkan kesulitan pada pemilik lain yang mempunyai bahagian di dalam kontrak tenancy-in-common.

Jawatankuasa Fatwa turut mengingatkan pemilik agar membuat pertimbangan yang sewajarnya sebelum memilih jenis pemilikan bersama yang diinginkan.

Pemilik hendaklah memastikan tidak berlakunya sebarang kecuaian dan kezaliman ke atas keluarganya.

Jika terdapat rumah yang masih belum dibahagikan mengikut faraid, fatwa 2019 ini boleh dijadikan sandaran untuk mengesahkan pemilikan pemilik bersama yang masih hidup mengikut undang-undang joint tenancy (right-of-survivorship).

Walaupun sedemikian, pemilik bersama yang masih hidup dan ahli waris dinasihatkan untuk berbincang dengan baik dalam mencari jalan keluar.

Dr Mohamed Fatris Bakaram, Pengerusi Jawatankuasa Fatwa, Mufti, Majlis Ugama Islam Singapura (Muis). Layari https://www.muis.gov.sg/officeofthemufti/Fatwa/Malay-Joint-Tenancy


DUA JENIS PEMILIKAN DI S'PURA

1. Pemilikan Bersama (joint tenancy)

Melaluinya kesemua pemilik bersama memiliki keseluruhan hartanah tersebut tanpa dibezakan bahagian antara keduanya.

Kepentingan (interest) pemilik ke atas hartanah tersebut gugur dengan kematiannya.

2. Hak Milik Terpisah Yang Ditentukan Kadarnya (tenancy-in-common)

Ia merupakan bentuk pemilikan yang mana setiap pemilik mempunyai bahagiannya masing-masing yang jelas, serta terpisah daripada pemilikan yang lain.

Kerana itu, bahagian pemilik pada kontrak tenancy-in-common menjadi sebahagian daripada pusakanya selepas kematiannya dan boleh diagihkan menurut faraid.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map