Sesuaikan strategi tangani musuh degil, kurangi kesulitan warga, Berita Wacana - BeritaHarian.sg
Subuh
5:39
Syuruk
6:56
Zuhur
1:00
Asar
4:00
Maghrib
7:03
Isyak
8:12
Suatu Ketika di Singapura
Berita Harian SoSedap: Sokong kedai makan halal tempatan kita dan menangi baucar $100 Takashimaya!
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Wacana3

PANDANGAN

Sesuaikan strategi tangani musuh degil, kurangi kesulitan warga

Sep 12, 2021 | 05:30 AM

PENULARAN Covid-19 terkini yang menyebabkan kenaikan dalam jangkitan dan kes tidak berkait menunjukkan wujudnya virus degil yang lebih mudah merebak.

Bagi menangani penularan, pihak berkuasa telah mempergiat program ujian demi mengesan jangkitan lebih awal.

Data menunjukkan sekitar 0.5 peratus yang menjalani ujian didapati positif.

Jumlah kes harian telah meningkat sejak dua minggu yang lalu, dari purata sebanyak 76 kes sehari dua minggu yang lalu, kepada 288 kes sehari dalam seminggu yang lalu.

Berdasarkan unjuran masa kini, terdapat kemungkinan akan ada 1,000 kes sehari yang dikesan menerusi program ujian yang dipergiat.

Kawalan Berperingkat

Pihak berkuasa telah melaksanakan pelbagai langkah kawalan demi mencegah penularan lebih lanjut sejak gelombang jangkitan terkini dikesan pada bulan lalu.

Misalnya pelbagai perintah kawalan akan dikeluarkan berdasarkan risiko jangkitan.

Perintah kuarantin misalnya diberikan kepada individu yang sudah atau dipercayai telah dijangkiti Covid-19, atau merupakan seorang kontak rapat orang yang dijangkiti Covid-19.

Amaran Risiko Kesihatan (HRW) pula diberikan kepada individu - yang berdasarkan maklumat SafeEntry - berada berdekatan dengan salah satu kes Covid-19 bagi tempoh yang agak berpanjangan, atau telah dikenal pasti sebagai kontak rapat kes.

Kewaspadaan Risiko Kesihatan (HRA) pula diberikan kepada individu yang menunjukkan rekod SafeEntry - sepanjang 14 hari sebelumnya - yang bertindan dengan salah satu kes Covid-19.

Individu yang dikenakan HRW dianggap menanggung risiko jangkitan Covid-19 lebih rendah berbanding mereka yang dikenakan perintah kuarantin namun risikonya lebih tinggi daripada mereka yang diberi HRA.

Dalam keadaan sekarang wajar kita mengambil tahu tentang pelbagai kawalan yang boleh dikenakan agar kita tidak kelam kabut jika kita menerimanya.

Mereka yang diberikan perintah kuarantin perlu mengikut arahan dan mengasingkan diri di sebuah pusat kuarantin khas, di hospital atau di rumah sendiri, jika ia sesuai untuk berbuat demikian.

Lokasi tetap bagi menjalani kuarantin itu bergantung kepada penilaian Kementerian Kesihatan (MOH) terhadap sejarah kontak mereka, keadaan kesihatan dan betapa sesuainya rumah seseorang itu bagi beliau menjalani kuarantin.

Semasa dikuarantin, seorang individu biasanya menjalani beberapa ujian Covid-19, seperti ujian reaksi rantai polimerase (PCR), pada permulaan dan akhir tempoh kuarantin.

Ujian swab akan diatur menerusi janji temu sahaja, dan ia hanya dilakukan di kemudahan pengujian khusus.

Pengangkutan pergi dan pulang dari tempat pengujian itu akan ditawarkan dan Pemerintah akan menanggung kos ujian-ujian yang dijalani mereka yang diberi perintah kuarantin.

Mereka yang menerima HRW pula harus menjalani ujian PCR di sebuah pusat pemeriksaan khas dan mengasingkan diri sehingga mereka mendapat hasil ujian negatif.

Mereka juga perlu melakukan ujian sendiri menggunakan kit Ujian Pantas Antijen (ART) kendiri dalam tempoh tujuh hari dari tarikh mereka terdedah kepada kes positif itu.

Akhirnya, mereka perlu mendapatkan satu lagi ujian PCR di pusat pemeriksaan khas - 14 hari selepas tarikh mereka terdedah kepada kes positif tersebut.

Pemerintah menanggung kos ujian yang perlu dilakukan atas sebab HRW.

Mereka yang menerima HRA pula hanya perlu memantau kesihatan mereka sepanjang 14 hari.

Meskipun tidak perlu menjalani ujian, mereka digalak untuk melakukan pemeriksaan sendiri menggunakan kit ujian kendiri ART.

Mereka yang menerima HRW atau HRA juga digalakkan mengurangkan kegiatan sosial masing-masing.

Tiada siapa yang sanggup dikuarantin, dan tidak ramai insan yang rela kebebasan mereka disekat. Namun perintah kuarantin boleh membantu mencegah penularan wabak.

Begitu juga dengan Notis Jangan Keluar Rumah (SHN).

Perbuatan melanggar arahan sedemikian boleh menjejas usaha pencegahan dan lebih buruk menjejas keselamatan orang lain.

Tempoh Kuarantin

Ekoran bertambahnya jumlah kes jangkitan, pihak berkuasa akan mengutamakan sumber pencarian jejak untuk mencegah kelompok besar berisiko tinggi dan rentan.

Dalam hal ini, data TraceTogether akan digunakan untuk mengenal pasti kontak rapat kes Covid-19.

Data menunjukkan varian Delta mempunyai tempoh inkubasi yang lebih pendek - rata-rata di bawah empat hari berbanding rata-rata enam hari untuk varian asal.

Ini bermakna ia mengambil masa sekitar empat hari setelah terdedah kepada virus, sehingga virus dapat dikesan pada individu.

Oleh itu, tempoh kuarantin akan dikurangkan dari 14 hari hingga 10 hari dari tarikh pendedahan terakhir. Ini akan dilaksanakan mulai minggu depan.

Secara keseluruhan, perubahan dalam pendekatan, termasuk penggunaan HRW dan HRA dan Perintah Kuarantin, memerlukan kerjasama warga dalam mengurangkan risiko penularan selanjutnya dengan cara yang lebih mampan.

Ringkasnya ia memerlukan lebih banyak tanggungjawab peribadi, dan kita masing-masing boleh memainkan peranan.

Protokol penjagaan

Sejauh ini kita masih bernasib baik, peningkatan kes jangkitan tidak menyebabkan kenaikan drastik dalam kes yang memerlukan rawatan di hospital khususya bantuan unit jagaan rapi (ICU) atau menyebabkan lebih banyak kematian.

Sehingga Khamis lalu, terdapat terdapat 26 kes penyakit serius yang memerlukan bantuan oksigen, dan tujuh kes kritikal di ICU.

Terdapat bukti kukuh yang menunjukkan vaksinasi melindungi warga daripada menghidap penyakit yang teruk.

Di antara kes jangkitan yang diberi vaksin sepenuhnya dalam 28 hari terakhir, 99.2 peratus tidak menunjukkan simptom atau hanya mengalami simptom ringan.

Di kalangan individu yang tidak divaksinasi atau telah menerima sebahagian divaksinasi, 95.1 peratus tidak mempunyai simptom atau sekadar mengalami simptom ringan.

Berdasarkan dapatan tersebut, Kementerian Kesihatan (MOH) akan melanjutkan program pemulihan di rumah mulai 15 September.

Program pemulihan di rumah ditawarkan kepada mereka dijangkiti Covid-19 tetapi sudah divaksin sepenuhnya untuk pulih di rumah. Ini dengan syarat mereka mempunyai sekitaran rumah yang sesuai di mana mereka boleh diasingkan dari anggota keluarga yang lain.

Di bawah program perintis, ahli keluarga mereka juga mesti telah mendapat vaksin sepenuhnya dan tidak tergolong dalam kumpulan yang rentan (seperti warga tua atau imunokompromi).

Individu ini akan diberikan pek penjagaan untuk memantau simptom mereka dan diberi akses ke sokongan perubatan menerusi telefon 24 jam sehari jika mereka memerlukan sebarang bantuan perubatan.

MOH berkata 21 individu menjalani program itu setakat ini dan hasilnya adalah positif.

Sembilan individu telah tamat pemulihan pada 9 September, dan bakinya kekal sihat secara klinikal.

Tiada siapa yang mahu dijangkiti namun ada baik jika kita boleh membuat persiapan demi menangani sebarang kemungkinan.

Mereka yang sudah divaksin misalnya boleh membuat persiapan, menyediakan bilik khusus andainya ada anggota keluarga yang dijangkiti dan dibenarkan pulih di rumah.

Kita juga wajar mempelajari cara menyokong anggota keluarga yang menjalani proses pemulihan di rumah.

Terdapat juga bukti bahawa mereka yang dijangkiti Covid-19 dan telah divaksin pulih lebih cepat daripada mereka yang tidak divaksinasi.

Oleh itu, sejak 7 September lalu MOH telah memendekkan tempoh pengasingan bagi mereka yang divaksin sepenuhnya.

Ada kemungkinan kes sedemikian dibenarkan keluar seawal tujuh hari jika virus tidak lagi dapat dikesan atau jumlahnya amat rendah.

Pendek cerita, warga digalak mendapatkan vaksin.

Biarpun berdepan fakta saintifik masih ada segelintir warga yang enggan mendapatkan vaksin.

Mujur sehingga kini 81 peratus penduduk negara ini.

Ini mencerminkan kadar keraguan tentang keberkesanan vaksin Covid-19 di sini agak rendah berbanding negara lain.

Namun hakikatnya masih ada sekitar 19 peratus yang masih belum divaksin sepenuhnya - sebilangannya merupakan warga emas yang lebih berisiko dijangkiti dan menghidap kesan serius akibat Covid-19.

Golongan ini perlu didekati dan dipujuk supaya mendapatkan vaksin secepat mungking.

Vaksin Penggalak

Bagi warga emas yang sudah divaksin sepenuhnya, mereka wajar mendapatkan vaksin penggalak.

Dari 14 September 2021, pihak berkuasa akan secara bertahap mengundang warga tua berusia 60 tahun ke atas, dan penduduk kemudahan jagaan usia yang telah menyelesaikan rejimen vaksinasi mereka dengan dua dos sekurang-kurangnya enam bulan yang lalu, untuk menerima vaksin penggalak.

Pengesanan Awal

Dalam pada itu,pengesanan awal juga merupakan antara kunci mencegah penularan Covid-19.

Di luar ujian di tempat kerja, warga juga digalak supaya menggunakan kit ujian kendiri ART yang sedang diedarkan ke semua isi rumah. Sikap bertanggungjawab menguji diri sebelum mengunjungi tempat awam boleh membantu mencegah penularan wabak ini.

Sedang pihak berkuasa berhempas pulas melaksana pelbagai cara membendung Covid-19 dan mencari cara mengurangkan kesulitan bagi warga, setiap anggota masyarakat perlu bersama-sama memainkan peranan agar wabak ini dapat dikawal dan kita boleh menikmati lebih banyak kebebasan yang pernah dikecapi sebelum ini.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map