Terdorong hargai pekerja barisan depan, Berita Wacana - BeritaHarian.sg
Subuh
5:32
Syuruk
6:56
Zuhur
12:58
Asar
4:22
Maghrib
6:59
Isyak
8:13
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Wacana3

KORONAVIRUS: Pelajar ITE tabur bakti sukarela pada masyarakat

Terdorong hargai pekerja barisan depan

Hasilkan video penghargaan dalam masa tiga hari lepas dapat tahu diskriminasi terhadap mereka
May 08, 2020 | 05:30 AM

ENCIK Izzat Ashraf Abdul Kamal tidak memahami betapa serius situasi pandemik koronavirus Covid-19 hinggalah beliau kembali ke sekolah pada Februari dan melihat semua langkah baru yang sedang diambil.

Pada waktu itulah Encik Izzat, 19 tahun, ditanya oleh seorang kakitangan Institut Pendidikan Teknikal (ITE) Kolej Central apa yang boleh beliau lakukan untuk meningkatkan kesedaran di sekolahnya itu.

Dalam masa tiga hari, beliau merancang, merakam, menyunting dan menerbitkan sebuah video untuk menunjukkan penghargaan kepada pekerja barisan depan di sekolahnya dan di Singapura.

"Saya rasa pada masa itu, sudah banyak kandungan dalam talian yang meningkatkan kesedaran tentang apa yang patut dibuat dan apa yang patut dielakkan untuk mencegah virus itu, tetapi belum ada banyak kandungan untuk mengetengahkan pekerja barisan depan kita.

"Pada masa itu juga, saya terdengar tentang pengalaman segelintir pekerja barisan depan yang menghadapi diskriminasi dan ini juga sesuatu yang mendorong saya untuk menunjukkan penghargaan kepada mereka," kata beliau.

Encik Izzat baru tamat pengajian di ITE dengan mendapat sijil Nitec Tinggi dalam kejuruteraan marin dan kini menuntut di Politeknik Singapura dalam Pengajian Nautika.

Beliau, yang merupakan anggota majlis pelajar pada masa itu, juga mengajak kawan-kawannya daripada majlis pelajar membantunya.

Video itu menunjukkan pelajar ITE Kolej Central mengucapkan terima kasih dan mengongsi perasaan mereka terhadap pekerja pembersihan di sekolah, kakitangan yang bertugas memeriksa suhu badan pelajar yang datang ke sekolah, serta jururawat dan pekerja lain di seluruh Singapura.

Namun, Encik Izzat tidak berhenti setakat itu kerana beliau mahu melakukan lebih banyak lagi.

Oleh itu, beliau menyertai sebuah inisiatif untuk membungkus dan mengagihkan buah segar kepada pekerja barisan depan seperti pekerja pembersihan dan pemandu bas di kawasan Yio Chu Kang dan Ang Mo Kio.

"Apabila mereka menerima buah itu, mereka mengatakan mereka berasa amat dihargai. Ada daripada mereka berkata mereka tidak pernah menerima cenderahati seperti itu, jadi ia amat menyentuh hati saya," kata Encik Izzat.

Beliau juga meluangkan masa bersama sukarelawan lain mengajar dari rumah murid sekolah rendah melukis dan membuat kraf tangan seperti origami.

"Walaupun kita tidak boleh melakukan kegiatan ini di luar, kita masih boleh membuatnya melalui wadah maya. Sebagai pelajar, kami berpeluang membantu orang lain kerana kami ada masa dan tenaga untuk melakukan banyak bagi masyarakat di luar sana," ujar Encik Izzat.


"Apabila mereka menerima buah itu, mereka mengatakan mereka berasa amat dihargai. Ada daripada mereka berkata mereka tidak pernah menerima cenderahati seperti itu, jadi ia amat menyentuh hati saya... Walaupun kita tidak boleh melakukan kegiatan ini di luar, kita masih boleh membuatnya melalui wadah maya. Sebagai pelajar, kami ada peluang membantu orang lain kerana kami ada masa dan tenaga untuk melakukan banyak bagi masyarakat di luar sana."
- Encik Izzat Ashraf Abdul Kamal, yang dalam tiga hari merancang, merakam, menyunting dan menerbitkan video penghargaan bagi pekerja barisan depan.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map