Tiada Raya fizikal, peluang 'online' terbuka , Berita Wacana - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
7:00
Zuhur
1:07
Asar
4:32
Maghrib
7:12
Isyak
8:27

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Wacana0

PANDANGAN

Tiada Raya fizikal, peluang 'online' terbuka

May 09, 2020 | 05:30 AM

TANPA adanya Bazar Ramadan, keadaan di Geylang Serai mungkin tidak semarak seperti tahun-tahun sudah - walau cahaya lampu gerbang menyambut Aidilfitri nampak semarak, suasananya aduhai... lesu dan dingin.

Namun begitu, masyarakat Melayu/Islam di sini tetap menantikan masa untuk meraikan Syawal bersama ahli keluarga dan sanak-saudara.

Pemerintah kini membenarkan perniagaan beroperasi dari rumah (HBB) mulai 12 Mei ini - demi memenuhi permintaan keperluan Syawal yang menjelang.

Bagi sebahagian besar daripada kita, semangat berhari Raya kembali semula!

Tidak dapat dinafikan hujung minggu kedua Lebaran - pada 14 dan 15 Syawal nanti akan berwarna-warni dengan kunjung-mengunjung.

Discover Malay Home Based Businesses

Suka ataupun tidak, sambutan Aidilfitri kali ini tidak seperti tahun-tahun sudah - bezanya bagai langit dengan bumi.

Bukan hanya diri perlu mengamalkan disiplin memakai pelitup tetapi juga kekal mematuhi langkah jarak selamat bagi membendung penularan koronavirus.

Apakah kita akan bersalaman dan berpelukan sebagaimana biasa? Atau mengekalkan Salam Mufti?

Apakah kita sedia menyewa dua buah bas untuk 'mengangkut' gerombolan berjalan Raya, berbanding satu bas sahaja sebelum ini?

Apakah tuan rumah sendiri mampu membuat penyesuaian tempat dan menjarakkan masa ketibaan tetamu, yang kebanyakannya bukan orang lain tetapi adik-beradik, sepupu-sepipit, anak-anak saudara dan ipar duai?

Ya, Aidilfitri 2020 menjanjikan serba keasingan - tanpa seri Bazar Ramadan, tanpa tarawih di masjid dan di kolong blok, tanpa alunan takbir dan sembahyang Raya seperti kebiasaannya.

Percayalah, lebih terasa kesyahduan Syawal.

Namun, dalam sekelip mata, Lebaran akan berlalu dan kita akan kembali berdepan dengan hakikat kehidupan yang lebih mencabar tetapi ironinya menjanjikan pelbagai peluang.

Sebagai contoh, peniaga kecil dan pengusaha mikro mulanya hilang punca setelah pembatalan Bazar Ramadan, dan larangan berniaga dari rumah.

Namun, tekad bulat untuk mencari rezeki menjadikan peniaga kita lebih kreatif, lebih yakin untuk bekerjasama - untuk menembusi pasaran dan mendekati pembeli.

Hasilnya sekarang, mereka kini mampu menawarkan bukan satu atau dua, malah tiga bazar dalam talian.

Laman 'Bazaar Ramadhan Singapore 2020' yang dibentuk pada 19 Mac lalu di Facebook, menawarkan ratusan pilihan kuih-muih, pakaian, barangan, perkhidmatan, dan sejauh ini telah menarik lebih 51,000 ahli.

Bazaarria.sg pula menyediakan pengalaman 3-Dimensi (3D) yang interaktif dan menyeronokkan yang seakan-akan membawa pelanggan ke kedai fizikal.

Satu lagi ialah Gobaza.sg yang menampilkan segala keperluan untuk masyarakat Melayu/Islam di sini.

Ini dengan sendirinya menyuburkan ekonomi masyarakat, sekali gus menawarkan peluang pekerjaan - meskipun terhad buat masa ini - untuk karyawan dalam bidang teknologi maklumat, telekomunikasi, perhubungan awam, pemasaran, pereka grafik.

Ketua Pegawai Teknologi (CTO) dan merupakan salah seorang pemilik Gobaza.sg, Encik Noorazan Ahmad, 45 tahun, tidak menafikan sambutan baik peniaga dengan 'terjun' berniaga di dunia maya.

"Sambutan peniaga sangat tinggi tahun ini. Disebabkan pemutus rantaian jangkitan, ramai tiada pilihan lain kecuali berniaga secara online.

"Jadi, baik peniaga mahupun pembeli, mereka kini belajar tentang faedah urus niaga dalam talian, yang lebih jelas dan telus. Malah berdasarkan statistik tempahan, mereka lebih faham cita rasa dan minat pelanggan dan sedia membuat penyesuaian," ujarnya, yang tidak menafikan mendapatkan khidmat tenaga kerja sambilan bagi mengisi kandungan laman Gobaza.sg.

Encik Noorazan menjangkakan, transaksi jualan bagi Bazar Ramadan dalam talian sepanjang tempoh Covid-19 dan bulan puasa ini secara keseluruhannya boleh menjangkau $2 juta.

"Jumlah ini berdasarkan anggaran kasar pendapatan antara $3,500 dengan $4,000 bagi seorang peniaga dan melihat pada jumlah peniaga dan pengusaha kecil dan mikro yang aktif sekarang, ia tidak mustahil," katanya.

Hal ini juga diakui seorang peniaga kuih-muih Hari Raya, Cik Hazreen Mahmud, 43 tahun, berdasarkan pengalamannya berniaga dari rumah selama lebih tujuh tahun.

"Kalau sebelum ini perniagaan kami terjejas kerana circuit breaker (pemutus rantaian jangkitan), kini pelanggan kembali menghubungi kami, ya perniagaan kami sebelum ini terjejas 50 peratus tetapi berkat Ramadan dan Syawal, sekarang ia kembali meningkat," ujarnya yang mengongsi purata pendapatan $30 sehari bagi yang beroperasi dari rumah.

Natijahnya, Covid-19 telah menyegerakan masyarakat kita mendakapi dan memanfaatkan teknologi digital untuk menyara kehidupan, baik sebagai peniaga/pengusaha mahupun sebagai pekerja.

Benar, ia bukan suatu yang mudah tetapi bukankah kehidupan ini sedemikian rupanya?


"... peniaga kecil dan pengusaha mikro mulanya hilang punca setelah pembatalan Bazar Ramadan, dan larangan berniaga dari rumah.

Namun, tekad bulat untuk mencari rezeki menjadikan peniaga kita lebih kreatif, lebih yakin untuk bekerjasama - untuk menembusi pasaran dan mendekati pembeli.

Hasilnya sekarang, mereka kini mampu menawarkan bukan satu atau dua, malah tiga bazar dalam talian."

"Natijahnya, Covid-19 telah menyegerakan masyarakat kita mendakapi dan memanfaatkan teknologi digital untuk menyara kehidupan, baik sebagai peniaga/pengusaha mahupun sebagai pekerja."
- Penulis.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Try the new Halal Food Map