Subuh
5:49
Syuruk
7:06
Zuhur
1:11
Asar
4:14
Maghrib
7:14
Isyak
8:22

Tiba giliran pekerja sahut inisiatif pemerintah

Mar 12, 2017 | 05:30 AM

DI tengah-tengah ekonomi yang suram dan keadaan perniagaan serta pekerjaan yang tidak menentu, ramai majikan dan pekerja berasa runsing akan nasib mereka.

Namun, dalam kebimbangan itu, datang khabar baik yang membawa harapan masa depan lebih cerah.

Di Parlimen baru-baru ini, Menteri Tenaga Manusia, Encik Lim Swee Say, mengumumkan pelbagai peningkatan yang bakal dilaksanakan demi memberi lebih banyak sokongan kepada pekerja termasuk golongan profesional, pengurus, eksekutif dan teknisyen (PMET), pekerja matang dan mereka yang diberhentikan kerja.

Umpamanya, Program Penukaran Kerjaya (PCP) yang membantu PMET menukar pekerjaan dan sektor kerjaya akan terus memberi subsidi gaji bulanan sehingga 70 peratus, namun had subsidi itu akan digandakan daripada $2,000 kepada $4,000.

Di samping itu, majikan yang mengambil bekerja PMET berusia 40 tahun dan ke atas atau mereka yang menganggur selama enam bulan atau lebih akan menerima subsidi lebih tinggi iaitu sehingga 90 peratus sokongan gaji dengan had gaji dinaikkan daripada $4,000 kepada $6,000 setiap bulan.

Encik Lim turut mengumumkan satu inisiatif baru dipanggil Bekerja Sambil Berlatih yang membolehkan peserta menjalani latihan dan meraih kemahiran bersama syarikat tanpa syarikat mengambil mereka bekerja.

Elaun latihan sebanyak 50 peratus sehingga 70 peratus daripada gaji pekerjaan yang dilatih, pada had $4,000 sebulan, akan diberi kepada peserta inisiatif itu.

Dalam pada itu, Program Sokongan Kerjaya (CSP) pula akan dipertingkat bagi menyokong PMET dengan sokongan gaji sehingga $42,000 bagi maksimum 18 bulan mulai 1 April ini.

Program itu juga akan dipertingkat demi membantu memadankan lebih ramai PMET kepada syarikat kecil dan sederhana (SME).

Peningkatan pada program yang sedia ada serta inisiatif yang diperkenalkan itu bertujuan membantu golongan PMET mendapatkan peluang pekerjaan lebih baik di samping meraih dan mempertingkat kemahiran.

Langkah yang diusahakan itu sesuatu yang murah hati daripada pihak pemerintah dan dapat meringankan kemelut yang dihadapi sesetengah pekerja yang terjejas.

Ini terutamanya sedang ekonomi dan industri dalam negeri disusun semula dan ramai pekerja mungkin terasa keperitannya, sama ada kerana kehilangan pekerjaan atau berdepan dengan keperluan untuk kekal relevan dari segi kemahiran.

Malah, menurut satu laporan Kementerian Tenaga Manusia (MOM), seramai 8,550 daripada golongan PMET diberhentikan kerja pada tahun lalu - meningkat daripada 6,530.

Golongan itu juga menghadapi risiko berkaitan masalah berlebihan pekerja, dengan kira-kira sembilan daripada setiap 1,000 pekerja kehilangan pekerjaan mereka, berbanding dengan kurang daripada 7.5 bagi setiap 1,000 bagi kumpulan lain.

Justeru, program dan inisiatif yang diwujudkan pemerintah adalah penting supaya pekerja dapat meraih kemahiran yang relevan untuk menggenggam peluang pekerjaan masa depan.

Bagaimanapun, usaha ini tidak boleh bertepuk sebelah tangan.

Pemerintah sudah menghulurkan tangan memberi bantuan dan kini giliran pekerja pula menyambut tangan itu.

Tanggungjawabnya kini terletak pada si pekerja sama ada mahu mendapatkan bantuan dan mempertingkat kemahiran atau tidak.

Sekiranya pekerja kurang pasti bagaimana merebut peluang pekerjaan dan apakah kemahiran yang diperlukan bagi masa depan, pelbagai pihak bersedia membantu.

Ini termasuk Tenaga Kerja Singapura (WSG) atau Pusat Kerjaya Institut Pekerjaan dan Daya Kerja (e2i).

Bahkan, Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam, Dr Yaacob Ibrahim, baru-baru ini turut mengumumkan pembentukan satu jawatankuasa baru bagi membantu golongan PMET di peringkat pendapatan rendah-pertengahan.

Bak pepatah hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih, jika kita mahu nasib pekerjaan yang terjamin dan masa depan yang cerah, kita perlulah berusaha dengan sedaya upaya.

Kejayaan kita adalah berkat hasil usaha kita sendiri.

Dan dengan pertolongan dan peluang yang sudah disediakan, ia lebih memudahkan lagi perjalanan individu dalam mengecapi kejayaan.

Genggamlah peluang yang sudah sedia ada di depan mata sebelum semuanya terlambat.

Langgani pada harga $0.99* sebulan
*Tertakluk kepada terma dan syarat
Langgani pada harga $0.99* sebulan
*Tertakluk kepada terma dan syarat

Artikel Terkini