Ayuh main peranan sokong bahasa dan sastera Melayu, Berita Bahasa & Budaya - BeritaHarian.sg
Subuh
5:35
Syuruk
6:56
Zuhur
1:03
Asar
4:25
Maghrib
7:07
Isyak
8:20

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Bahasa & Budaya0

BAHASA, BUDAYA & WARISAN KITA

Ayuh main peranan sokong bahasa dan sastera Melayu

Oct 25, 2020 | 05:30 AM

BERTEMU kepimpinan Angkatan Sasterawan '50 (Asas '50) baru-baru ini membuat saya rasa lega.

Sebabnya, selepas berbual bersama mereka, saya dapati badan ikon Melayu ini masih tetap aktif, walaupun mencecah usia 70 tahun pada tahun ini.

Sebelumnya, ada timbul persoalan, "Apakah Asas '50 masih aktif?"

Semasa menemui pemimpin pertubuhan itu, saya bertanya soalan itu. Ketua I Asas '50, Encik Suraidi Sipan, dengan segera menjawab:

"Jawapannya ya, kami masih aktif. Cuma dalam tempoh wabak Covid-19 ini, rancangan dan kegiatan kami terjejas, termasuk rancangan meraikan ulang tahun Asas '50 yang ke-70."

Discover Malay Home Based Businesses

Pertubuhan itu yang dibentuk pada 6 Ogos 1950, pernah menjadi salah satu pertubuhan utama di Singapura dan Malaysia (ketika itu dikenali juga sebagai Tanah Melayu), dengan kededuanya di b`awah pemerintahan Britain.

Kini ia masih tetap bertahan dan memainkan peranan dalam dunia persuratan Melayu dengan memperjuang bahasa dan kesusasteraan Melayu.

Namun pertubuhan dunia persuratan Melayu seperti Asas '50 menghadapi cabaran berterusan termasuklah dari segi dana, tenaga kepimpinan dan keanggotaan termasuk dalam kalangan generasi muda.

Menambah kepada cabaran itu adalah bilangan masyarakat Melayu yang tidak besar di sini - justeru pengguna bahasa dan pembeli bahan bacaan bahasa Melayu yang jauh lebih kecil dibandingkan pasaran besar di Malaysia dan Indonesia.

Dalam wawancara bersama akhbar ini, Asas '50 menyuarakan harapan agar masyarakat memberinya sokongan dalam melaksanakan peranannya untuk memartabatkan dan merancakkan dunia persuratan Melayu di Singapura.

Ia meminta agar sebanyak pihak termasuk pertubuhan Melayu mahupun institusi pendidikan, golongan pendidik dan akademik serta aktivis bahasa dan sastera, dapat sama-sama memainkan peranan ini.

Berbanding 70 tahun dahulu, - tempoh sebelum merdeka - kini terdapat pelbagai badan pemerintah dan bukan pemerintah yang bergiat dalam bidang bahasa dan kesusasteraan Melayu.

Antaranya seperti Majlis Bahasa Melayu Singapura (MBMS), Jawatankuasa Pembelajaran dan Penggalakan Penggunaan Bahasa Melayu (MLLPC), Persatuan Guru Bahasa Melayu (PGBM) dan banyak lagi pertubuhan rasmi dan tidak rasmi.

Ini termasuk sebilangan kumpulan bahasa dan kesusasteraan yang merangkumi badan bukan pemerintah (NGO) dan badan bukan mencari keuntungan (NPO).

Terdapat juga pelbagai kegiatan bahasa, kesusasteraan dan budaya Melayu antaranya diadakan sempena Bulan Bahasa,` satu acara tahunan.

Semuanya menandakan kegiatan bahasa dan sastera di sini masih 'berdegup dan bernyawa'.

Malah peranan dalam memartabatkan bahasa dan sastera Melayu tidak harus diletakkan kepada pertubuhan persuratan seperti Asas '50 sahaja atau badan bahasa dan sastera lain yang lebih 'berusia muda'.

Bahkan setiap anggota masyarakat Melayu mempunyai peranan untuk melakukan peranan ini.

Bagi individu dan keluarga, antara caranya adalah dengan menggunakan, menghargai dan mencintai bahasa dan sastera kita.

Gunakan sekerap mungkin, di rumah mahu pun di luar rumah sesama anggota keluarga.

Tanamkanlah rasa cinta ini dalam kalangan anak kecil sehingga ke golongan dewasa.

Masyarakat juga wajar memberi sokongan kepada badan bahasa dan sastera Melayu sama ada dalam bentuk kecil mahupun besar.

Untuk menggiatkan kegiatan dunia persuratan Melayu di sini, badan pemerintah dan bukan pemerintah juga wajar berganding bahu.

Lebih banyak sokongan dan kerjasama yang diberikan, lebih banyak yang boleh dilakukan.

Generasi muda juga harus digalak menyertai menjadi anggota mahupun kepimpinan pertubuhan persuratan Melayu setempat.

Penyertaan generasi muda ini penting sebagai penerus usaha memartabatkan bahasa dan sastera Melayu di sini.

Memang tugas ini tidak mudah dan ia memerlukan sikap positif dan komitmen daripada anggota mapan sedia ada untuk menerima golongan lebih muda ini.

Dalam dunia persuratan Melayu, badan seperti Asas '50 sudah menjadi badan ikon di sini dan juga dikenali di peringkat serantau dengan pertubuhan bahasa dan kesusasteraan luar negara, termasuk agensi pemerintah, mengiktirafnya.

Sewajarnya, pengiktirafan sama diberi kepadanya di Singapura sendiri, tempat asal kewujudan pertubuhan itu.

Sememangnya Asas '50 tetap ada pasang surutnya, isu kepimpinan dan pentadbiran - perkara sama berlaku pada banyak badan Melayu/Islam lain yang sebilangannya sudah hilang ditelan zaman.

Seperti kata ketua I Asas '50, Encik Suraidi: "Kami berharap masyarakat dapat sama-sama memberi dorongan dan sokongan kuat kepada pertubuhan ini supaya kami terus dapat melaksanakan peranan dan tanggungjawab kami dalam dunia kesusasteraan dan bahasa Melayu."

Marilah kita sama-sama menyokong badan bahasa dan sastera Melayu seperti Asas '50 dan pertubuhan lain yang memainkan peranan serupa agar mereka bukan hanya dapat terus wujud, bahkan aktif merancakkan kegiatan dunia persuratan Melayu bagi generasi hari ini dan generasi akan datang.

Kalau bukan kita yang menyokong, siapa lagi.


Penulis ialah wartawan kanan Berita Harian/Berita Minggu yang berpengalaman selama 25 tahun.

Beliau lulusan sarjana muda dalam Pengajian Melayu dan Matematik daripada Universiti Nasional Singapura (NUS).

Penulis juga mantan guru Bahasa Melayu dengan possiswazah diploma (Pendidikan) daripada Universiti Teknologi Nanyang (NTU). Isu nasional dan masyarakat amat dekat di hatinya.


... Setiap anggota masyarakat Melayu mempunyai peranan memartabatkan bahasa dan sastera Melayu. Bagi individu dan keluarga, antara caranya adalah dengan menggunakan, menghargai dan mencintai bahasa dan sastera kita. Gunakan sekerap mungkin, di rumah mahu pun di luar rumah sesama anggota keluarga. Tanamkanlah rasa cinta ini dalam kalangan anak kecil sehingga ke golongan dewasa. Masyarakat juga wajar memberi sokongan kepada badan bahasa dan sastera Melayu sama ada dalam bentuk kecil mahupun besar.
– Penulis


Peranan generasi muda

Generasi muda juga harus digalak menyertai menjadi anggota mahupun kepimpinan pertubuhan persuratan Melayu setempat.

Penyertaan generasi muda ini penting sebagai penerus usaha memartabatkan bahasa dan sastera Melayu di sini.

Memang tugas ini tidak mudah dan ia memerlukan sikap positif dan komitmen daripada anggota mapan sedia ada untuk menerima golongan lebih muda ini.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map