Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23
Bahasa & Budaya

CERPEN

Raya@ COVID

May 24, 2020 | 05:30 AM

"CANTIKNYA rumah kau, Zaa!" celoteh petang itu antara tiga orang rakan melalui WhatsApp video call.

"Sungguh-sungguh nak Raya ni," usik Tina seakan mengejek.

Zaa tersipu-sipu sambil menjelaskan bahawa dia memang dibesarkan dalam keluarga yang mementingkan sambutan hari kemenangan asalkan tidak berlaku pembaziran. Lantas, ini juga yang ingin diterapkan dalam keluarganya.

Bezanya, masyarakat umum saat ini pastinya runsing memikirkan kelainan Aidilfitri tahun 2020.

Ida yang senyap dari tadi terpanggil untuk bertanyakan tentang langsir baharu yang beropol-ropol keemasan. Dia tidak pernah nampak langsir sebegitu. Sungguh gah!

Dengan segan silu, Zaa berkongsi bahawa ia merupakan hasil tangannya sendiri. Dia sudah lama teringin menjahit langsir tetapi tidak pernah ada masa.

Oleh sebab mereka telah hampir dua bulan dalam CB (circuit breaker), dapatlah Zaa mengasah kemahiran menjahitnya dengan menambah ropol-ropol buatan sendiri kepada langsir lama. Usahanya itu turut mendapat sokongan sang suami.

Kedua-dua Tina dan Ida begitu terkesima dengan jawapan ikhlas Zaa. Mereka gembira Zaa ghairah menggantung langsir tersebut walaupun baru masuk Ramadan yang ke-12. Perbualan mereka terhenti apabila Tina bertanya, "Rumah cantik-cantik tetapi, adakah… orang yang akan datang?"

Zaman CB ini, semua dimestikan duduk di rumah. Menerima tetamu, jauh sekali.

Senyap. Terlintas di hati Tina, mungkin dia telah tersalah cakap.

Dengan nada yang agak perlahan tetapi yakin, Zaa menjelaskan bahawa apabila rumah kemas dan teratur, jiwa pasti lebih tenang. Ini dilakukan demi pasangan kembarnya, Sahara dan Salim. Anak-anaknya berusia tujuh tahun, dan tahun ini mereka berazam untuk berpuasa cukup sebulan.

Sejauh ini, tiada masalah kerana Zaa pastikan masa mereka padat terisi. Kasihan memikirkan anak kembar yang baharu sahaja merasakan sesi persekolahan sepenuh masa, kini terpaksa berkurung di rumah.

Ketiga-tiga sahabat karib itu bertekad untuk melakukan yang terbaik bagi keluarga dalam menyambut Syawal nanti sebagai tanda syukur kerana Singapura tetap tenang dalam menghadapi gelombang kehidupan.

Perbualan mereka terhenti apabila Zaa menerima sebuah panggilan dari hospital. Suami Zaa, Haszul, telah disyaki mangsa terkini penyakit berjangkit… virus korona.

Allahuakbar. Perkara yang ditakuti oleh setiap orang di muka bumi ini kini menjengah keluarga Zaa.

Segala persiapan terbantut walaupun tujuan asal memberi keceriaan kepada si cilik. Mereka sekeluarga sudah merancang untuk memakai baju Hari Raya dan menyambut bersama keluarga besar Nyai dan Yayi melalui aplikasi Zoom.

Dalam perbualan ringkas dengan pegawai perubatan, Zaa diberitahu bahawa Hasrul rebah setelah sesak nafas semasa di tempat kerja.

Buat masa ini, Hasrul tidak boleh menerima sebarang kunjungan walaupun daripada ahli keluarga terdekat. Hasrul akan dibawa ke pusat pengasingan untuk jalani beberapa ujian kerana simptomnya tidak jelas.

Istimewanya Ramadan kali ini, ikatan kekeluargaan Zaa dan Hasrul bertambah akrab.

Kalau dahulu, semasa kedua-dua Zaa dan Hasrul bekerja, anak-anak dititipkan kepada Nyai dan Yayi. Mereka hanya bertemu pada malam hari.

Kini, dengan CB, bukan hanya langsir mendapat nafas baharu tetapi Harsul menjadi imam kepada solat tarawih; solat berjemaah yang biasanya dilakukan di masjid kini di rumah mereka sendiri. Konsep membina masjid buat pasangan yang hendak berumah tangga benar-benar 'terbina' dalam rumah sendiri!

Sejauh ini, Zaa dan anak-anak dapat berbual melalui panggilan telefon dengan Hasrul sebanyak sekali sahaja. Walaupun Hasrul cuba menenangkan Zaa, bahawa dia hanya perlu berehat kerana adanya takungan air di paru-parunya, hati sang isteri tetap gusar kerana sudah masuk malam 7 likur tetapi dia belum menerima sebarang berita. Zaa semakin rajin solat sunat.

Disunnahkan kaum Muslimin menghiaskan diri dengan pakaian yang indah-indah pada Hari Raya, dan ini yang dilakukan oleh Zaa dan anak-anak walaupun hatinya terlalu hiba.

Sesungguhnya Raya kali ini paling sepi walaupun, Zaa dengan anak-anak sedang sama-sama bertakbir dengan keluarga besar Nyai dan Yayi sebelum usainya khutbah di corong radio.

Semasa Zaa mencium pipi mongel puterinya sambil mengucapkan, "Selamat Hari Raya, Sahara," sambutan "Taqabbalallahu minna wa minkum," menyusul.

Zaa tidak perasaan bahawa suaminya telah tercegat di sisi. Hasrul telah diizinkan pulang pagi itu setelah melalui dua kali saringan untuk mengesahkan dia bebas Covid-19.

Hasrul terlalu ghairah untuk kembali di samping keluarga tersayang sehingga tidak sempat menghubungi Zaa.

Satu kejutan buat seisi keluarga merupakan hadiah terindah Aidilfitri!

Kesempurnaan Islam itu terserlah apabila ia mampu menangani segala permasalahan manusia secara menyeluruh. Alhamdulillah.


BIODATA PENULIS

Rozanah Kasnan atau nama penanya Anah Kasnan dan Za RHK adalah seorang pendidik. Pernah menggalas tugas Ketua Jabatan Bahasa Ibunda di kedua-dua sekolah rendah dan sekolah menengah di kawasan timur Singapura. Sumbangan dalam pelbagai penulisan buku teks/buku kerja dan kertas seminar di bawah MOE dan MLPC. Beliau telah menghasilkan banyak cerpen dan puisi untuk akhbar ini.