Subuh
5:37
Syuruk
6:53
Zuhur
12:58
Asar
4:01
Maghrib
7:00
Isyak
8:09
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Berita Utama
42
0

Jalan raya tidak sesibuk selalu, kes pandu laju meningkat

May 13, 2020 | 04:00 PM

JALAN-JALAN di Singapura jauh lebih bebas dan selamat berbanding sebelum pandemik Covid-19, walaupun peratusan kes memandu dengan laju dan kerosakan kenderaan cepat meningkat.

Penguasa Pengangkutan Darat (LTA) mendedahkan jumlah kenderaan di jalan raya rata-rata susut 60 peratus sejak pandemik bermula pada Januari lalu, dan pengurangan itu "berbeza di setiap lokasi dan jangka waktu".

Memandangkan lebih dari 10 juta perjalanan dilakukan di jalan raya di sini sehari sebelum penularan wabak, pengurangan itu bermakna hanya empat juta perjalanan yang dilakukan hari ini.

Akibat daripada itu, kemalangan juga menurun. 

Polis Trafik memberitahu The Straits Times bahawa kemalangan jalan raya telah menurun "lebih daripada 40 peratus" sejak langkah "pemutus litar" dijalankan pada 7 April.

Ini juga penting, memandangkan setiap tahun, terdapat 7,000 hingga 8,000 kemalangan yang melibatkan kecederaan atau kematian. 

Kecelakaan tanpa kecederaan, yang berjumlah sekitar 160,000 setahun, disusun oleh Persatuan Insurans Am, dan tidak dapat dilakukan setiap suku tahun.

Walau bagaimanapun, jurucakap Polis Trafik menyatakan bahawa jumlah kesalahan pemanduan dengan laju yang dikeluarkan "tetap tekal berbanding dengan tempoh pemutus litar".

Rata-rata terdapat 15,000 kesalahan memandu dengan laju setiap bulan tahun lalu. 

Tidak termasuk bas awam (yang tidak mungkin dipandu laju), rata-rata perjalanan jalan raya turun dari 201 juta sebulan menjadi 80.4 juta selepas "pemutus litar". 

Ini diterjemahkan kepada 187 pelanggaran bagi setiap sejuta perjalanan - meningkat daripada 75 sebelumnya.

Penyelidik pengangkutan Universiti Sains Sosial Singapura (SUSS) Park Byung Joon mengatakan bahawa dia "agak terkejut" bahawa jumlah lalu lintas telah menurun "hanya ... 60 peratus", tetapi pemerhati lain menganggap kumpulan pekerja penting yang cukup besar, dan lonjakan dalam perkhidmatan penghantaran mungkin telah menyebabkan penurunan perjalanan.

Perunding pengangkutan Gopinath Menon menyatakan bahawa "pemutus litar" Singapura tidak seperti "penguncian lengkap" yang dilancarkan di beberapa bandar lain.

Oleh itu "penurunan lalu lintas 60 peratus kelihatan munasabah".

"Saya yakin ini dapat dirasakan oleh semua orang," kata Mr Menon, seorang perancang Penguasa Pengangkutan Darat yang sudah bersara, sambil menambah bahawa bas juga tidak lagi "sesak". 

"Banyak yang berjalan kurang dari seperempat penuh."

Sementara itu, Persatuan Automobil Singapura (AAS) menyaksikan kenaikan 9 peratus kes bantuan di tepi jalan bulan lalu (April) berbanding April 2019.

Ketua eksekutif AAS, Encik Lee Wai Mun, mengatakan sebahagian besar kes (lebih daripada dua pertiga daripada 1,600 atau lebih) berkaitan dengan masalah bateri atau elektrik.

"Tidak menggunakan kereta, kereta lama, dan lebih banyak kamera yang dipasang di dalam kereta menyumbang kepada ini," kata Encik Lee.

Dengan "pemutus litar", pengguna kenderaan sering membiarkan kenderaan mereka tidak digunakan selama berhari-hari hingga berminggu-minggu. Ini menyebabkan bateri habis secara berterusan, tanpa dicas semula oleh enjin.

Pakar mengesyorkan menghidupkan kereta sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk mengelakkan perkara ini berlaku.

AAS menyatakan bahawa jumlah penarikan kenderaan jatuh 46 peratus pada bulan April berbanding bulan yang sama tahun lalu, dan 36 peratus lebih rendah jika dibandingkan dengan rata-rata suku pertama.

Pesara dan bekas juara lumba kereta, Encik William Lyou, 71 tahun, berkatan walaupun tanpa kamera keselamatan dipasang, bateri kereta berada dalam keadaan "pelepasan berterusan" kerana alat imobilisasi (peranti anti-kecurian) dan unit harga jalan elektronik.

Lyou berpendapat bahawa "memandu jauh lebih selamat" secara keseluruhan dengan penurunan lalu lintas.

"Jalan-jalan tiba-tiba lebih lebar, udara pasti lebih bersih - yang juga baik untuk alam sekitar," katanya. - The Straits Times

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3