Subuh
5:56
Syuruk
7:13
Zuhur
1:17
Asar
4:27
Maghrib
7:19
Isyak
8:28
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Dunia0

Amerika ingati detik 'memilukan' 500,000 korban Covid-19

Feb 24, 2021 | 05:30 AM

WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat, Encik Joe Biden, memerintahkan supaya bendera dikibarkan separuh tiang berikutan korban Covid-19 di negara itu melepasi angka 'memilukan' 500,000 mangsa.

"Hari ini kita menandakan satu petanda sejarah yang amat menyedihkan dan memilukan.

"500,071 meninggal dunia. Lebih banyak penduduk Amerika yang maut dalam satu tahun akibat wabak ini, berbanding Perang Dunia Pertama, Perang Dunia Kedua dan Perang Vietnam," kata Encik Biden dalam satu upacara peringatan di Rumah Putih.

"Orang-orang yang kita kehilangan amat luar biasa. Mereka merangkumi pelbagai generasi - dilahirkan di Amerika, berhijrah ke Amerika.

"Namun begitu, ramai daripada mereka mengambil nafas terakhir secara sendirian di Amerika.

Berita Popular

"Sebagai sebuah negara, kita tidak dapat menerima nasib yang begitu kejam," katanya dalam satu ucapan penuh syahdu sejurus matahari terbenam, sebelum menyalakan lilin di pekarangan Rumah Putih.

Encik Biden ditemani isterinya, Dr Jill, dan Naib Presiden, Cik Kamala Harris, bersama suaminya, Encik Doug Emhoff, kemudian berdiri di luar Rumah Putih sambil bertafakur sejenak, lapor The Straits Times.

Amerika mencatatkan 20 peratus daripada semua kematian Covid-19 yang dilaporkan di dunia, walaupun jumlah penduduk negara itu hanya 4.25 peratus daripada penduduk sejagat.

Angka kematian dan jangkitan tertinggi di negara itu mencerminkan cabaran besar yang masih dihadapi negara itu dalam memerangi wabak itu, walaupun jumlah kematian, jangkitan dan kadar kemasukan ke hospital telah turun sejak beberapa minggu lalu, selepas melonjak pada November lalu.

Trend penurunan itu agak menggalakkan.

Purata tujuh hari terkini adalah 66,000 kes sehari - 74 peratus lebih rendah daripada semasa kemuncak pandemik itu pada 11 Januari lalu - penurunan selama lima minggu berterusan.

Selain itu, purata tujuh hari bagi kemasukan baru ke hospital kini 6,500 sehari, turun sebanyak 60 peratus sejak mencapai paras tertinggi pada 9 Januari, dan terendah sejak beberapa bulan lalu.

Jumlah kematian juga terus berkurang, dan sekarang adalah yang terendah sejak awal Disember.

"Saya tahu bagaimana rasanya (kehilangan seseorang) dan saya meminta semua penduduk Amerika untuk mengingati mereka yang sudah meninggal dunia dan yang masih hidup.

"Saya juga meminta semua orang untuk bertindak, tetap waspada, menjaga jarak sosial, memakai pelitup dan mendapatkan vaksin," kata Encik Biden dengan nada penuh emosi semasa ucapannya di siaran televisyen nasional.


"Hari ini kita menandakan satu petanda sejarah yang amat menyedihkan dan memilukan. 500,071 meninggal dunia. Lebih banyak penduduk Amerika yang maut dalam satu tahun akibat wabak ini, berbanding Perang Dunia Pertama, Perang Dunia Kedua dan Perang Vietnam... Sebagai sebuah negara, kita tidak dapat menerima nasib yang begitu kejam."
- Presiden Amerika, Encik Joe Biden.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map