Bantah peraturan baru di Amerika, Berita Dunia - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
7:00
Zuhur
1:07
Asar
4:32
Maghrib
7:12
Isyak
8:27

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Dunia3

KORONAVIRUS

Bantah peraturan baru di Amerika

Aug 05, 2020 | 05:30 AM

CHICAGO: Guru dan kakitangan sokongan sekolah di lebih 35 daerah sekolah di serata Amerika Syarikat kelmarin mengadakan tunjuk perasaan atas rancangan meneruskan pengajaran dalam kelas sedang kes jangkitan Covid-19 melonjak di banyak tempat di negara itu.

Penunjuk perasaan dalam rombongan kereta yang dipasang papan tanda serta lukisan mesej itu, menuntut agar sekolah tidak dimulakan dahulu sehingga data saintifik menyokong langkah tersebut.

Mereka mahu penguasa daerah menunggu sehingga protokol keselamatan seperti saiz kelas lebih kecil dan ujian virus dibuat, dan sekolah dikendalikan bilangan kaunselor dan jururawat yang mencukupi, menurut satu laman web yang dibentuk bagi tunjuk perasaan itu.

Di Twitter, Persatuan Pendidikan Guru Milwaukee tampilkan penunjuk perasaan membuat 'batu nisan palsu' yang menyebut:

"Di sini terdapat seorang pelajar kelas tiga dari Green Bay yang dijangkiti Covid-19 di sekolah dan Nenek meninggal dunia kerana dijangkiti Covid-19 sedang beliau membantu cucu membuat kerja sekolah."

Kematian akibat koronavirus meningkat di 31 negeri di Amerika, naik daripada 27 negeri seminggu lalu, menurut data Reuters.

Lebih 158,000 orang meninggal dunia kerana penyakit berkaitan Covid-19 di Amerika dengan jumlah kes jangkitan mencecah 4.8 juta - dua angka itu merupakan yang tertinggi di dunia.

Kumpulan guru juga menuntut bantuan kewangan buat ibu bapa yang memerlukan, termasuk bantuan sewa dan bayaran perumahan, larangan pengusiran dan penyitaan serta bantuan tunai.

Kebanyakan isu itu masih menjadi tumpuan pertikaian politik di Washington, dengan Demokrat di Kongres dan pentadbiran Presiden Donald Trump meneruskan perbincangan untuk menyelesaikan rang undang-undang bantuan ekonomi koronavirus untuk membantu puluhan juta warga Amerika yang menganggur.

Sementara itu, pekerja sektor pendidikan di Chicago, Milwaukee dan Philadelphia membunyikan hon kenderaan mereka sebagai tunjuk perasaan.

Sebilangan penunjuk perasaan pula berkumpul di luar bangunan Dewan Perniagaan Los Angeles dan di kawasan Hartford, Connecticut, sementara 400 orang lagi berarak dengan kereta melalui kediaman Gabenor Ned Lamont.

"Saya tidak mahu mengapa-apakan pelajar saya atau saya sendiri. Saya tidak mahu menjadi satu ujian," kata seorang guru sekolah rendah di Chicago.

Presiden Trump pula, yang ketinggalan di belakang calon Demokrat, Encik Joe Biden, dalam tinjauan pendapat, didapati telah menjadikan projek pembukaan semula sekolah pada bulan ini dan September sebagai sebahagian kempen pilihan raya presidennya pada November ini.

"Kes meningkat kerana (bilangan) ujian yang besar! Sebahagian negara kita sedang berada dalam keadaan baik. Buka Sekolah!" tulis Encik Trump di Twitter kelmarin. - Reuters.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Try the new Halal Food Map