Subuh
5:54
Syuruk
7:16
Zuhur
1:18
Asar
4:41
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Dunia0

Covid-19: Syarikat sarung tangan M'sia tutup sementara 28 kilang dek ramai pekerja dijangkiti

Nov 25, 2020 | 05:30 AM

KUALA LUMPUR: Harga saham Top Glove Corporation Berhad susut hingga 55 sen Malaysia, atau 7.5 peratus, kepada RM6.80 ($2.23) sesaham pada satu jam pertama pasaran dibuka pagi semalam berikutan isu penularan Covid-19 dalam kalangan pekerjanya.

Bagaimanapun, harga saham pengeluar sarung tangan getah terbesar dunia itu kembali stabil, diniagakan RM6.90 sesaham, susut 45 sen, atau 6.1 peratus, pada penutup sesi dagangan pagi semalam.

Penganalisis berkata sentimen negatif pelabur terhadap saham Top Glove adalah berikutan laporan bahawa 28 kilangnya di daerah Klang akan ditutup secara berperingkat menyusuli peningkatan kes Covid-19 membabitkan pekerja kilang terbabit.

Menteri Kanan (Keselamatan) Malaysia, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata penutupan itu akan diselaraskan oleh Jawatan Kuasa Kerja Keselamatan Negeri Selangor bersama pengurusan Top Glove.

"Sehingga hari ini (kelmarin), pihak Kementerian Kesihatan (KKM) sudah menjalankan 5,794 saringan ke atas pekerja kilang Top Glove dan sebanyak 1,889 kes positif Covid-19 direkodkan.

"Untuk hari ini (kelmarin) sahaja, sebanyak 1,067 kes positif Covid-19 dicatat dalam kalangan pekerja Top Glove," katanya.

Menurut beliau, penutupan 28 kilang itu ialah bagi membolehkan semua pekerja menjalani ujian saringan dan kuarantin.

Sebelum ini, Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat n (PKPD) dilaksana selama 14 hari di asrama pekerja asing Top Glove di Meru, Klang, mulai Selasa lalu selepas KKM mengesan 215 kes positif Covid-19.

Pelaksanaan PKPD di kawasan itu membabitkan 5,700 pekerja syarikat tersebut yang tinggal di asrama lelaki dan wanita serta 1,200 penduduk di kawasan berhampiran.

Pengurusan Top Glove memberi kerjasama rapat kepada pihak berkuasa berkaitan pelaksanaan penutupan sementara kilang milik syarikat itu di Meru.

Dalam satu kenyataan kelmarin, Top Glove berkata dari 18 November hingga sekarang, pihaknya sudah melakukan penutupan sementara 16 kilangnya secara berperingkat. Baki 12 kilang beroperasi dalam kapasiti rendah.

"Berdasarkan kebimbangan daripada Kementerian Kesihatan, kami sudah melengkapkan saringan sepenuhnya membabitkan kira-kira 5,700 pekerja di asrama kami.

"Kami komited meneruskan saranan KKM agar melakukan ujian saringan Covid-19 bagi baki pekerja dan kakitangan di kilang kami di Meru.

"Keselamatan dan kesejahteraan kakitangan serta masyarakat setempat keutamaan paling utama bagi mengekang situasi dan meratakan lekuk Covid-19. Oleh itu, kami akan terus mematuhi prosedur operasi standard (SOP) pencegahan Covid-19 dengan asas ketat," katanya. - BHM

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map