Subuh
5:43
Syuruk
7:06
Zuhur
1:12
Asar
4:36
Maghrib
7:17
Isyak
8:31
Dunia

Covid-19: Universiti Cambridge laksana kuliah secara dalam talian mulai Okt

May 20, 2020 | 04:00 PM

LONDON: Cambridge semalam menjadi universiti Britain pertama yang memindahkan semua kuliah pelajar secara dalam talian untuk tahun akademik yang akan datang, menekankan perubahan besar yang dipaksa oleh koronavirus ke atas institusi pendidikan tinggi di seluruh dunia.

Universiti berusia 800 tahun itu mengatakan dalam satu kenyataan bahawa "kemungkinan jarak sosial akan terus diperlukan" pada tahun akademik berikutnya, yang bermula pada bulan Oktober dan berakhir pada musim panas 2021. Universiti mengatakan bahawa keputusan itu akan disemak sekiranya panduan koronavirus rasmi berubah.

"Kuliah akan terus tersedia secara dalam talian, dan ada kemungkinan untuk menjadi tuan rumah kumpulan pengajaran yang lebih kecil secara peribadi, asalkan ini memenuhi syarat jarak sosial," kata universiti itu.

Itu menunjukkan bahawa aspek-aspek penting dalam pengajaran, seperti tutorial dan kelas kumpulan yang lebih kecil, mungkin dibenarkan berlangsung secara bersemuka. Pegawai percaya bahawa sesi ini dapat dilakukan dengan peserta duduk pada jarak yang selamat antara satu sama lain.

Kolej dan universiti di seluruh dunia, yang sebahagian besarnya terpaksa mengakhiri pengajaran secara langsung pada penggal terakhir, sedang mengkaji sama ada dan bagaimana untuk terus maju dengan kelas tahun depan.

Di Amerika Syarikat, misalnya, beberapa sekolah membawa pelajar kembali dengan janji untuk mengujinya dan mengesan jangkitan. - The Straits Times

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian