Subuh
5:37
Syuruk
6:54
Zuhur
12:58
Asar
4:01
Maghrib
7:00
Isyak
8:09
Dunia

Dewan Masjid Indonesia minta semua masjid henti solat berjemaah

Ini sedang Indonesia catat 225,030 kes jangkitan Covid-19 dan 8,965 kematian
Sep 17, 2020 | 05:30 AM

JAKARTA: Dewan Masjid Indonesia (DMI) meminta masjid di seluruh Jakarta untuk menghentikan sementara solat berjemaah sedang ibu kota itu melaksanakan semula sekatan sosial skala besar (PSBB) dalam tempoh dua minggu bermula Isnin lalu.

"(Saya harap) masjid dapat meminimumkan atau menghentikan semua kegiatan melibatkan jemaah besar, termasuk solat Jumaat, hingga pelaksanaan PSBB tamat," kata ketua DMI, Encik Jusuf Kalla, kelmarin seperti ditukil oleh kompas.com.

DMI mengeluarkan pekeliling mengenai perkara itu pada hari sama.

Pihak berkuasa Jakarta Isnin lalu melaksanakan semula PSBB untuk membendung penularan Covid-19.

Bandar itu telah mencatat sejumlah besar kes harian dalam beberapa minggu lalu, mengakibatkan peningkatan kadar penghunian katil di hospital.

Gabenor Jakarta, Dr Anies Baswedan, memberi amaran bahawa ibu kota itu akan kehabisan katil hospital sekiranya tidak dilakukan campur tangan besar-besaran dengan segera.

Encik Jusuf, mantan naib presiden negara itu, juga menggalak masjid yang terletak di daerah padat penduduk atau daerah yang ditandai 'merah', atau dengan risiko jangkitan tinggi, dalam sistem pemetaan risiko Covid-19, agar ditutup buat sementara untuk membantu mengekang penularan virus itu.

Masjid yang terletak di zon lebih selamat, katanya, masih boleh menunaikan solat berjemaah selagi mereka melaksanakan protokol kesihatan dengan ketat.

Sebelum ini, Timbalan Pengerusi Majlis Ulama Indonesia (MUI), Encik Muhyiddin Junaidi, telah menasihatkan umat Islam di kawasan risiko tinggi koronavirus supaya solat di rumah, setelah negara itu dilanda rekod jangkitan baru dalam beberapa bulan lalu.

"Umat Islam di daerah dengan jumlah kes (Covid-19) tinggi disarankan untuk tidak melakukan solat Jumaat dan tidak solat di tempat awam," kata beliau minggu lalu seperti yang ditukil tempo.co.

Beliau juga menasihatkan umat Islam di daerah dengan jumlah kes Covid-19 yang rendah supaya mematuhi protokol kesihatan dan melaksanakan protokol itu etika menunaikan solat di tempat umum.

Encik Muhyiddin juga mengingatkan umat Islam untuk menolong golongan memerlukan melalui zakat (sedekah) dan derma, dengan pendakwah pula harus mendidik Muslim mengenai pentingnya protokol kesihatan melalui khutbah.

Sehingga awal semalam, Indonesia mencatat sejumlah 225,030 kes jangkitan dan 8,965 kematian.

Negara itu mencatat jumlah kes jangkitan kedua tertinggi di Asia Tenggara di belakang Filipina yang mencatat 269,497 kes jangkitan dan 4,663 kematian. - The Jakarta Post.

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian