Subuh
5:56
Syuruk
7:13
Zuhur
1:17
Asar
4:26
Maghrib
7:19
Isyak
8:28
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Dunia0

BERITA

Hampir 50% sektor pelancongan Melaka tutup kedai akibat Covid-19

Feb 24, 2021 | 05:30 AM

MELAKA: Hampir 50 peratus pemain sektor pelancongan di negeri bersejarah ini telah melabuhkan tirai perniagaan mereka, berdasarkan kepada jumlah pembaharuan keanggotaan dengan Persatuan Ejen-ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) tahun ini.

Pengerusi Matta Cawangan Melaka, Encik Goh Hock Gin, berkata hanya 40 daripada 80 pemain pelancongan telah memperbaharui keanggotaan mereka untuk 2021, menandakan separuh industri itu tidak lagi dalam perniagaan.

"Ini adalah keadaan yang menyedihkan bagi perusahaan pelancongan dan kami perlu kerajaan negeri melihat keadaan kami," katanya dalam satu wawancara kelmarin.

Encik Goh berkata kebanyakan yang masih aktif tidak lagi meneruskan operasi kerana perjalanan antara negeri dan antara daerah tidak dibenarkan sepanjang tempoh kawalan pergerakan bersyarat (MCO).

"Kami kini bimbang keseluruhan sektor akan lumpuh jika pelancongan terus dilarang," katanya.

Berita Popular

Encik Goh menambah bahawa membenarkan aktiviti pelancongan tetapi tidak mengetepikan larangan pelancongan tidak membantu pemegang taruhan sektor itu.

Menurutnya, pengendali wisata, hotel dan pusat makan memerlukan kedatangan orang ramai untuk terus menjana pendapatan dan ini hanya boleh dicapai dengan menarik semula larangan perjalanan.

Encik Goh berkata, penduduk di kawasan Melaka Tengah sahaja tidak dapat menyokong perniagaan tempatan.

Beliau menyarankan agar kerajaan membenarkan sekurang-kurangnya penduduk dari Lembah Klang berkunjung ke Melaka semasa MCO.

"Pasaran tempatan kami bergantung kepada pelancong dari Lembah Klang semasa masa-masa mencabar ini," katanya.

Encik Goh menarik perhatian bahawa MATTA akan bekerja rapat dengan Persatuan Hotel Malaysia (MAH) dan Persatuan Hotel Bajet Malaysia (MyBHA) bagi memastikan sektor itu dapat bertahan semasa tempoh pandemik koronavirus ini. - The Star.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map