Indonesia mula ambil langkah lebih tegas tangani Covid-19, Berita Dunia - BeritaHarian.sg
Subuh
5:33
Syuruk
6:57
Zuhur
12:59
Asar
4:23
Maghrib
6:59
Isyak
8:14
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Dunia3

KORONAVIRUS

Indonesia mula ambil langkah lebih tegas tangani Covid-19

Ini setelah kajian ramal keadaan boleh jadi lebih buruk
Apr 02, 2020 | 05:30 AM

KES jangkitan dan kematian berkaitan koronavirus di Indonesia kian meningkat hari demi hari.

Dengan melaporkan sifar kes pada awal Mac lalu, angka itu meningkat kepada lebih 1,400 kes jangkitan, dengan lebih 120 kes kematian sebulan kemudiannya.

Ini sedang satu kajian diberikan kepada pemerintah Indonesia yang memberi amaran bahawa lebih 140,000 penduduk negara itu boleh maut oleh jangkitan koronavirus Covid-19 menjelang Mei ini, melainkan langkah lebih tegas diambil bagi mengawal penularannya.

Sekumpulan pakar perubatan menyatakan negara dengan penduduk keempat paling ramai di dunia itu mesti melaksanakan sekatan perjalanan lebih tegas.

Indonesia kini membentuk kira-kira separuh kes kematian di rantau Asia Tenggara, namun beberapa pegawai dan pakar yakin bahawa kurangnya ujian yang dilakukan telah 'mengurangkan' skala penularan virus itu.

Kebanyakan kes jangkitan di Indonesia berlaku dan tertumpu di ibu kota Jakarta.

Dengan lebih 10 juta penduduk, bandar itu telah diisytiharkan dalam keadaan darurat sejak 23 Mac lalu, menutup sekolah dan pusat hiburan awam, namun tiada sebarang sekatan sepenuhnya dilaksanakan.

Presiden Indonesia, Encik Joko Widodo, dikenali juga sebagai Encik Jokowi, seringkali menggalak amalan jarak selamat, dan sebelum ini menyatakan warga Indonesia kurang disiplin untuk melakukan sekatan perjalanan penuh seperti yang dilakukan negara lain Asia Tenggara.

AMBIL LANGKAH TEGAS

Namun beliau mahu ambil pendekatan lebih tegas selepas beberapa pakar kesihatan awam memberi model jangkaan kepada agensi perancangan Indonesia, Bappenas, baru-baru ini.

Model itu menyarankan perlunya dilaksanakan tindakan pencegahan lebih tegas untuk mengelak kenaikan lebih besar dan cepat dalam kes jangkitan dan kematian berkaitan Covid-19.

Model itu menyarankan tiga tahap pencegahan - rendah, sederhana, dan tinggi.

Tahap tinggi merangkumi bilangan ujian Covid-19 pada skala besar selain mewajibkan tindakan jarak selamat.

Dengan pencegahan tahap rendah, termasuk amalan jarak selamat yang tidak wajib dan membataskan perhimpunan ramai, para pengkaji daripada Universiti Indonesia menjangka angka kematian Covid-19 boleh meningkat lebih 140,000 dengan lebih 1.5 juta kes menjelang Mei.

"Ini hanya jangkaan konservatif," kata Encik Pandu Riono, seorang anggota daripada kumpulan pengkaji itu.

"Tetapi kita perlu bersedia walaupun dalam keadaan ini," kata Encik Pandu yang menyifatkan langkah sekarang seperti ujian pantas dan mengerahkan makmal wilayah untuk melakukan ujian sebagai hampir mencapai tahap rendah.

Pakar kesihatan telah melahirkan keprihatinan mengenai kekurangan katil hospital, kakitangan kesihatan dan kemudahan penjagaan intensif di negara itu.

KEUTAMAAN SEGERA

Encik Pandu berkata keutamaan sekarang adalah untuk menyekat dan membatas kes baru.

"Mesej dalam model kami adalah kita tidak mahu orang ramai maut, dan kita tidak mahu keluarga dan teman kita maut," tambah beliau.

Encik Jokowi sudah pun menyatakan kesediaan melakukan sekatan perjalanan dan amalan jarak selamat yang lebih tegas.

"Saya mengarahkan jarak selamat secara besar-besaran untuk dilakukan secara lebih tegas, lebih disiplin dan lebih berkesan," kata beliau dalam satu mesyuarat Kabinet baru-baru ini.

Malah kelmarin Indonesia mengumumkan langkah melarang kemasukan warga asing ke negara itu.

Ini selain mengisytiharkan keadaan darurat kesihatan awam dan bantuan kepada warga berpendapatan rendah.

Sementara itu, Gabebor Jakarta, Encik Anies Baswedan, berkata baru-baru ini bahawa beliau meminta Encik Jokowi memberi kebenaran kepada kuarantin wilayah, yang bermakna sekatan sepenuhnya bagi Jakarta.

Beliau memberitahu Reuters bahawa beliau agak kurang yakin dengan angka kematian rasmi yang dilaporkan kini.

"Terdapat banyak kes yang belum diuji dengan Covid-19 dengan angka agak terbatas mereka yang menjalani ujian," kata beliau sambil menambah bahawa pemerintah pusat perlu bergerak dengan lebih pantas.

"Beberapa hospital telah melaporkan kepada kami bahawa ada pesakit yang ada penyakit berjangkit, namun mereka tidak menyatakan ia Covid-19."

PENDUDUK KELUAR JAKARTA

Sementara itu, dalam satu mesyuarat Kabinet, Encik Jokowi menyatakan ribuan pekerja di Jakarta dan kawasan berdekatan sudah pulang ke tempat asal masing-masing.

Ini setelah mereka kehilangan pendapatan ekoran pandemik virus tersebut.

Encik Jokowi mendedahkan dalam tempoh lapan hari sahaja, hampir 900 bas telah membawa lebih 14,000 penduduk di kawasan Jakarta dan sekitarnya, ke bandar dan kampung halaman mereka.

Ini khususnya di wilayah Jawa Barat, Jawa Tengah, Yogyakarta dan Jawa Timur. Ada pula yang menaiki kereta api dan kapal untuk pulang.

Kebanyakan mereka pekerja bergaji hari, seperti penjual makanan jalanan, dalam sektor tidak rasmi ekonomi negara itu.

Perkara itu telah menimbulkan kebimbangan bahawa ribuan orang yang meninggalkan Jakarta sejak ibu kota itu diletakkan dalam keadaan darurat mulai 23 Mac lalu, boleh membawa virus Covid-19 dari Jakarta - pusat penularan virus itu di Indonesia - ke merata tempat negara itu dan menjangkiti anggota keluarga dan teman sebandar/sekampung mereka.

Keprihatinan mengenai adanya risiko penularan lebih meluas di luar kawasan Jakarta telah menyebabkan adanya usulan agar dikekang perjalanan ke luar Jakarta.

Ini termasuk saranan agar dilarang perjalanan balik ke tempat asal dari Jakarta - mudik tahunan - semasa menjelang Hari Raya Puasa nanti, yang dijadual di sambut hujung Mei ini.

Tahun lalu, seramai 19.5 juta penduduk Indonesia, kebanyakannya di Jakarta dan kawasan sekitar, melakukan perjalanan ke tempat asal masing-masing.

GEMBLENG SUKARELAWAN

Sementara itu, dalam usaha lanjutan, Indonesia juga mahu menggembleng sukarelawan dalam menangani penularan Covid-10 di kampung-kampung serata negara.

Pelan itu termasuk menggunakan sebahagian bajet S$6.27 bilion bagi pembangunan luar bandar bagi inisiatif itu.

Pasukan sukarelawan itu akan membantu pihak berkuasa dalam meningkatkan kesedaran ramai tentang pandemik virus itu di hampir 75,000 kampung serata negara, sambil mengumpul data mengenai mereka yang menunjukkan gejala penyakit Covid-19.

Mereka juga akan membantu dalam menyokong usaha dalam amalan jarak selamat dalam kalangan penduduk, kata Cik Eko Sri Haryanto, seorang pegawai pemerintah kepada wartawan baru-baru ini. - Agensi berita.


"Ini hanya jangkaan konservatif. Tetapi kita perlu bersedia walaupun dalam keadaan ini...
Mesej dalam model kami adalah kita tidak mahu orang ramai maut, dan kita tidak mahu keluarga dan teman kita maut."

- Encik Pandu Riono, seorang anggota daripada kumpulan pengkaji dari Universiti Indonesia mengenai jangkaan kematian Covid-19 boleh meningkat lebih 140,000 dengan lebih 1.5 juta kes menjelang Mei.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map