'Kemungkinan besar virus merebak ke manusia dari kelawar lewat haiwan perantara', Berita Dunia - BeritaHarian.sg
Subuh
5:42
Syuruk
7:00
Zuhur
1:06
Asar
4:20
Maghrib
7:10
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Dunia0

HASIL LAPORAN WHO MENGENAI PUNCA COVID-19

'Kemungkinan besar virus merebak ke manusia dari kelawar lewat haiwan perantara'

Pakar WHO tolak kebocoran virus daripada makmal Wuhan sebagai punca pandemik
Apr 01, 2021 | 05:30 AM

GENEVA: Pasukan pakar antarabangsa yang ke Wuhan Januari lalu memutuskan besar kemungkinan Covid-19 merebak ke manusia daripada kelawar melalui haiwan perantara.

Ia juga menolak berlakunya kebocoran virus daripada makmal di wilayah China itu.

Kesimpulan itu disifatkan sebagai di tahap 'mungkin hingga sangat mungkin', manakala teori yang menyatakan virus terbabit terlepas daripada makmal disifatkan sebagai 'kemungkinan besar tidak terjadi', menurut laporan yang sudah lama dinanti-nantikan itu, yang diperoleh agensi berita AFP, kelmarin.

Laporan daripada misi antarabangsa ke Wuhan itu sudah lama dinanti-nantikan sejak pasukan pakar berkenaan meninggalkan China pada 10 Februari lalu.

Laporan tentang asal-usul koronavirus itu menawarkan gambaran lebih jelas tentang apa yang berlaku di Wuhan, China, pada lewat 2019 dan awal tahun lalu.

Berita Popular

Bagaimanapun, penemuan yang dibentangkan bukan muktamad dan akan terus dibayangi persoalan tentang ketidaktelusan China dan sikap Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang dilihat gagal mendesak Beijing supaya lebih terbuka.

Dapatan utama pasukan penyiasat kelihatan mengesahkan apa yang telah pun dinyatakan pakar sebelum ini tentang virus tersebut.

Lawatan itu juga bukan untuk mengesahkan secara tuntas punca pandemik. Satu usaha, yang berdasarkan penyelidikan lain, akan mengambil masa bertahun-tahun untuk mengetahui secara jelas asal punca berlaku.

Lawatan pakar saintis secara politik adalah sensitif bagi China, yang prihatin tentang sebarang dakwaan ia tidak menguruskan penularan dengan baik, dan setiap perkembangan bagi lawatan ini diikuti seluruh dunia.

Kelewatan dalam penerbitan penemuan itu, yang dihasilkan dengan kerjasama rakan kerja mereka di China, dikatakan berpunca daripada masalah penterjemahan dan penyelarasan, meskipun timbul ketegangan diplomatik mengenai isi kandungan laporan terbabit.

Dalam satu sidang media di Wuhan pada 9 Februari lalu, pakar dan rakan kerja mereka di China menegaskan masih belum dapat merungkai sepenuhnya asal usul virus Covid-19.

Namun, pakar percaya virus SARS-CoV-2 yang menyebabkan penyakit Covid-19 berpunca daripada kelawar.

Salah satu teori ialah virus terbabit merebak langsung daripada kelawar kepada manusia.

Laporan terakhir berkenaan menetapkan senario berkenaan sebagai sesuatu yang 'mungkin' berlaku.

Ia juga mendapati senario yang lebih dipercayai mungkin berlaku - virus terbabit merebak daripada kelawar ke haiwan lain yang kemudiannya menjangkiti manusia.

"Meskipun virus yang paling berkait rapat ditemui dalam kelawar, jarak perubahan yang dilalui virus ini dan SARS-CoV-2 dianggarkan mengambil tempoh lama, lantas mencadangkan ada kaitan yang hilang," menurut laporan itu.

"Senario termasuk virus itu merebak menerusi haiwan lain dianggap berada pada paras kemungkinan hingga kemungkinan besar," menurut laporan terbabit, walaupun ia tidak menyatakan haiwan mana yang membolehkan virus itu merebak ke manusia.

Namun, laporan itu tidak menolak kemungkinan penularan virus berlaku menerusi daging beku - teori kegemaran Beijing.

Ini memandangkan virus itu didapati dapat bertahan dalam suhu amat sejuk, lantas 'penularan menerusi produk rantaian makanan atau produk sejuk dianggap satu kemungkinan'.

Akhir sekali, laporan terbabit mengkaji kemungkinan berlaku kebocoran daripada makmal, misalnya, Institut Virologi Wuhan - satu teori yang disokong oleh pentadbiran mantan presiden Amerika Syarikat, Encik Donald Trump.

Ia menarik perhatian kepada hakikat bahawa tidak wujud dalam catatan sebarang virus yang serupa dengan SARS-CoV-2 di mana-mana makmal sebelum Disember 2019, dan menekankan kadar keselamatan tinggi di makmal-makmal Wuhan.

"Punca pandemik daripada makmal dianggap kemungkinan besar tidak terjadi," menurut laporan terbabit.

Sementara itu, vaksin Covid-19 yang menggunakan teknologi mRNA didapati terbaik dalam mencegah jangkitan simptomatik daripada varian virus, berdasarkan keputusan satu perbandingan tahap keberkesanan vaksin yang berbeza terhadap varian.

Vaksin mRNA, terutama yang dibangunkan Pfizer-BioNTech dan Moderna, membabitkan suntikan potongan bahan genetik virus, bukan keseluruhan virus ke dalam tubuh untuk merangsang tindak balas imun.

Vaksin mRNA didapati merangsang tahap antibodi peneutralan yang tinggi terhadap varian asal, dan terhadap varian B117 Britain serta varian P1 Brazil.

Kejayaan vaksin mRNA kemungkinan disebabkan tahap antibodi dan tindak balas sel T yang tinggi, yang dihasilkan dalam badan, demikian menurut Profesor Madya David Allen dari Yong Loo Lin School of Medicine, Universiti Nasional Singapura (NUS).

"Antibodi memiliki kemampuan untuk menyekat jangkitan sepenuhnya... dan ketika mengehadkan penyebaran dan keparahan jangkitan pada individu yang dijangkiti, sel T dan antibodi memainkan peranan," kata Prof Allen. - Agensi berita.


"Meskipun virus yang paling berkait rapat ditemui dalam kelawar, jarak perubahan yang dilalui virus ini dan SARS-CoV-2 dianggarkan mengambil tempoh lama, lantas mencadangkan ada kaitan yang hilang. Senario termasuk virus itu merebak menerusi haiwan lain dianggap berada pada paras kemungkinan hingga kemungkinan besar... Punca pandemik daripada makmal dianggap kemungkinan besar tidak terjadi."
- Laporan dapatan pakar Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), yang telah ke Wuhan bagi menjalankan siasatan awal tahun ini.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map