Kes baru Covid-19 cetus kebimbangan di Beijing, Berita Dunia - BeritaHarian.sg
Subuh
5:34
Syuruk
6:56
Zuhur
1:03
Asar
4:26
Maghrib
7:07
Isyak
8:21

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Dunia3

Kes baru Covid-19 cetus kebimbangan di Beijing

Jul 10, 2020 | 05:30 AM

BEIJING: Penularan koronavirus terkini di Beijing telah menimbulkan kebimbangan tentang gelombang jangkitan kedua di China, tetapi para pegawai nampaknya memberi respons dengan satu strategi disasarkan.

Pihak berkuasa tidak mengulangi langkah penutupan mendadak seluruh negara seperti mana yang berlaku pada kali pertama virus itu merebak dari Wuhan awal tahun ini.

Sebaliknya, mereka mengepung sejumlah perumahan terhad dan memberi tumpuan kepada ujian besar-besaran, dan akhirnya menguji lebih separuh daripada 21 juta penduduk di ibu kota tersebut.

Pendekatan itu telah berhasil, dengan kes dilaporkan merosot ke satu angka setiap hari pada awal Julai dan sifar, pada tiga hari lalu.

Menurut laporan itu, salah satu cara China menangani penularan adalah dengan berusaha gigih melindungi ibu kotanya di kemuncak pandemik, mengalihkan semula penerbangan yang mendatang ke bandar lain dan memerlukan pelawat menjalani ujian virus dan kuarantin.

Tetapi pada awal Jun, dengan hanya beberapa kes aktif di merata negara itu, Beijing telah melonggarkan banyak sekatan dan penduduk setempat tidak lagi perlu memakai pelitup semasa di luar.

Kemunculan pesakit baru pada 11 Jun telah menggemparkan bandar itu.

Sebahagian besar daripada 335 kes selepas itu dijejaki di pasar borong Xinfadi di selatan Beijing, yang terus ditutup.

Ribuan orang dikenakan kuarantin dan 11 juta orang diuji virus tersebut.

Bandar itu kemudian melarangkan pergerakan ke luar bandar oleh penduduk yang menetap di kawasan berisiko dan memerlukan yang lain supaya menunjukkan keputusan ujian Covid-19 yang negatif, jika ingin meninggalkan tempat itu.

Pihak berkuasa masih lagi menyiasat punca penularan tetapi ujian awal menunjukkan kesan virus tersebut di satu papan pemotong di Xinfadi, yang digunakan untuk memproses ikan salmon yang diimport.

Laporan itu berkata selepas virus itu mula merebak dari Wuhan, China mengenakan sekatan ketat ke atas bandar itu dan wilayah Hubei pada Januari yang bermakna, hampir 60 juta orang terpaksa duduk di rumah.

Tetapi dalam penularan bulan lalu, Beijing menggunakan apa yang disifatkan penguasa sebagai 'kawalan tepat' bagi menyekat kawasan perumahan di satu kejiranan, pada satu-satu masa. - AFP.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Try the new Halal Food Map