Subuh
5:54
Syuruk
7:15
Zuhur
1:18
Asar
4:40
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Dunia3

Kes Covid-19 naik mungkin kerana kempen pilihan raya Sabah: Muhyiddin

Oct 08, 2020 | 05:30 AM

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mengakui langkah berkempen semasa pilihan raya Sabah baru-baru ini merupakan kemungkinan penyebab berlakunya kenaikan besar Covid-19 di negara itu baru-baru ini.

Ini sedang Malaysia mengumumkan rekod tertinggi 691 kes harian kelmarin.

Beliau berkata Suruhanjaya Pilihan Raya telah menggariskan prosedur operasi standard (SOP) semasa berkempen, tetapi menyesali ada yang gagal mematuhinya, lapor Malay Mail.

"Saya mengakui berkempen semasa pdilihan raya Sabah adalah antara sebab berlakunya lonjakan kes," katanya kelmarin semasa siaran langsung daripada kediamannya, tempat beliau menjalani tempoh kuarantin selama 14 hari.

"Ini tidak dapat dielakkan kerana kita terikat dengan Perlembagaan yang menyatakan pilihan raya mesti dilakukan dalam tempoh 60 hari setelah pembubarannya (Dewan Undangan Negeri).

"Sedihnya ada SOP tidak dipatuhi seperti jarak selamat," tambahnya memberi contoh mereka yang tidak mengamalkan jarak selamat dan tidak memakai pelitup.

Pilihan raya Sabah dicetuskan berikutan pembubaran DUN oleh mantan ketua menteri Datuk Seri Shafie Apdal, setelah anggota pembangkang Tan Sri Musa Aman berusaha mengambil alih kerajaan negeri dengan sokongan sekumpulan pembelot.

Gabungan Rakyat Sabah (GRS) - gabungan antara Perikatan Nasional (PN), Barisan Nasional (BN) dan sekutu mereka - yang dipimpin Tan Sri Muhyiddin kemudiannya memenangi pilihan raya itu pada 26 September lalu.

Tan Sri Muhyiddin berkata di sebalik semua usaha yang dilakukan kerajaan, beliau sedih melihat begitu banyak kes baru Covid-19 muncul.

"Hakikatnya masih ada yang dijangkiti di Sabah. Ini sangat menyedihkan.

"Usaha awal kami adalah untuk menguruskan pengawasan sempadan dengan menambah lebih banyak pegawai keselamatan dan menggembleng aset kami seperti kapal dan bot peronda untuk mengawasi sempadan kita.

"Beberapa tempat di Sabah telah ditempatkan di bawah perintah kawalan pergerakan yang disasarkan sementara pemeriksaan di lapangan terbang telah ditingkatkan.

"Apa yang dapat saya jamin adalah kita dalam keadaan lebih baik dalam penjejakan kontak kerana kita mempunyai lebih banyak pengalaman sekarang.

"Kini kita juga mempunyai 17 juta orang menggunakan aplikasi MySejahtera.

"Ini membentuk kira-kira 60 peratus penduduk dan ini membantu kita semasa berlakunya wabak ini," tambah Tan Sri Muhyiddin.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map