Kes harian Covid-19 India naik 414,188, Berita Dunia - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
7:00
Zuhur
1:07
Asar
4:32
Maghrib
7:12
Isyak
8:27

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Dunia0

BERITA

Kes harian Covid-19 India naik 414,188

Pakar perubatan percaya jumlah sebenar lima hingga 10 kali lebih tinggi daripada perangkaan rasmi
May 08, 2021 | 05:30 AM

BENGALURU: India semalam mengumumkan jumlah tertinggi harian kes Covid-19 - sebanyak 414,188, sementara kematian akibat koronavirus itu meningkatkan sebanyak 3,915 jiwa, menurut data kementerian kesihatan negara itu.

Dengan data terbaharu itu, jangkitan Covid-19 di India kini berjumlah 21.49 juta, sementara korban berjumlah 234,083.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengatakan dalam satu laporan mingguan bahawa kes di India membentuk hampir separuh - 46 peratus - daripada keseluruhan kes di seluruh dunia minggu lalu dan suku daripada jumlah kematian.

Berdasarkan epidemiologi mingguan WHO, 5.7 juta kes baharu Covid-19 dilaporkan di seluruh dunia minggu lalu, dengan 93,000 kematian.

Dalam minggu ini sahaja, India telah menambah 1.57 juta kes dan hampir 15,100 kematian.

Discover Malay Home Based Businesses

Selepas merekodkan 402,000 kes baharu Jumaat lalu, jumlah kes baharu di India sejak beberapa hari lalu berkurangan hingga ke 357,000 kes, sebelum kembali melonjak Selasa lalu.

Namun pakar perubatan berkata pandemik Covid-19 di India mungkin lebih meruncing dengan jumlah sebenar lima hingga 10 kali lebih tinggi daripada perangkaan rasmi.

Ini memandangkan banyak kes dan kematian tidak direkodkan disebabkan kelemahan sistem perkhidmatan kesihatan.

Terdapat tanda-tanda bahawa penuluran Covid-19 di India, yang penduduknya membentuk 18 peratus daripada keseluruhan penduduk dunia, kini merebak ke negara jirannya.

Nepal merekodkan peningkatan kes baharu pada kadar 137 peratus kepada 31,088 kes minggu lalu.

Keadaan keadaan sama berlaku di Sri Lanka.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sudah mengerahkan kakitangan dan sumbernya membantu India menangani pandemik Covid-19.

Banyak hospital di negara itu sesak dengan pesakit, menyebabkan kekurangan katil dan oksigen.

Wakil WHO India, Dr Roderico Ofrin, berkata pendekatan saling mempercayai berupaya mengurangkan peningkatan kes Covid-19, sekiranya India berjaya melakar kemajuan dalam memerangi pandemik itu.

Dengan vaksinasi kini dibuka kepada individu berusia 18 tahun dan 165 juta sudah menerima suntikan imunisasi, beliau percaya suntikan pelalian adalah antara jalan penyelesaian bagi mengawal beberapa faktor yang menyumbang kepada penularan.

India berdepan peningkatan ketara kadar jangkitan dan kematian berikutan Covid-19, sekali gus menyebabkan pakar gusar pandemik kesihatan itu akan berlanjutan untuk tempoh panjang.

Dekan Institut Kesihatan Awam Universiti Brown di Amerika Syarikat, Dr Ashish Jha, bimbang kerana penggubal dasar di India percaya pandemik Covid-19 di negara itu akan bertambah baik dalam tempoh beberapa hari ini.

"Saya cuba... memberitahu mereka, sekiranya semua berlaku seperti dijangka, keadaan akan lebih meruncing sepanjang beberapa minggu akan datang dan bakal berlanjutan sepanjang satu tempoh lebih lama," katanya.

Dr Jha berkata penggubal dasar di India perlu memberi penekanan terhadap langkah kawalan kesihatan awam, termasuk melaksana perintah berkurung, saringan, pemakaian pelitup muka dan menghalang sebarang perhimpunan.

Menurutnya, pendekatan sedemikian akan menyaksikan rantaian penularan jangkitan Covid-19 berupaya diputuskan, sekali gus mengurangkan kadar kes baharu.

India pengeluar terbesar vaksin di dunia tetapi ia sekarang berdepan kekurangan bekalan suntikan pelalian, kepincangan aspek pengeluaran dan bekalan bahan mentah.

Republik itu kini memberi suntikan imunisasi kepada sekitar 2.1 juta orang setiap hari, atau hanya 0.15 peratus daripada keseluruhan penduduknya. - Agensi berita.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Try the new Halal Food Map