Modi hadapi tekanan laksana perintah sekatan di India, Berita Dunia - BeritaHarian.sg
Subuh
5:35
Syuruk
6:56
Zuhur
1:03
Asar
4:25
Maghrib
7:07
Isyak
8:20

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Dunia0

Modi hadapi tekanan laksana perintah sekatan di India

May 05, 2021 | 05:30 AM

NEW DELHI: Dua minggu lalu, Perdana Menteri India, Encik Narendra Modi menggesa negeri-negeri di negara itu untuk mempertimbang melaksanakan perintah sekatan "sebagai pilihan terakhir".

Kini semua orang dari sekutu politik sehingga pemimpin perniagaan dan ketua penasihat perubatan Presiden Amerika Syarikat, Encik Joe Biden, melihatnya sebagai satu-satunya jalan untuk membendung penularan virus terburuk dunia.

Penghujahannya dirumitkan oleh tindakan Encik Modi tahun lalu yang mengenakan perintah sekatan di seluruh negara tanpa sebarang amaran, mengakibatkan krisis kemanusiaan apabila pekerja yang berhijrah terpaksa pulang berjalan kaki ke kawasan-kawasan pendalaman.

Sedang Encik Modi mahu mengelak kritikan seumpama itu, terutamanya selepas Parti Bharatiya Janata pimpinannya gagal memenangi pilihan raya di Bengal Barat apabila undi dikira pada Ahad lalu, selepas negeri-negeri yang ditadbir partinya tidak mengendahkan nasihat beliau.

"Satu masalahnya ialah penceritaan palsu bahawa sama ada ia sekatan berkurung sepenuhnya, yang menyamai bencana ekonomi, atau tiada perintah sekatan, yang merupakan satu bencana kesihatan awam," kata Cik Catherine Blish, pakar penyakit berjangkit dan pakar kesihatan sedunia di Perubatan Stanford, di California, Amerika Syarikat.

Discover Malay Home Based Businesses

"Apa yang berlaku sekarang adalah satu bencana kesihatan dan ekonomi. Jika anda punya jumlah penduduk yang sakit sebegitu ramai, ia tidak bagus untuk populasi atau ekonomi anda," katanya lagi.

Pada minggu-minggu sebelumnya, saluran televisyen dan media sosial telah dibanjiri dengan gambaran buruk akan kesesakan dan mayat berlimpah di pusat pembakaran mayat dan rintihan meminta tolong bagi bekalan oksigen dari hospital.

Semalam, India melaporkan lebih 357,000 kes jangkitan baharu - sekaligus merentasi 20 juta kes dengan 3,449 kematian.

Matawang India, Rupee, menjadi mata wang dengan kelakonan terburuk di Asia, dan tidak lagi mencatat kelakonan terbaik seperti suku sebelumnya sedang warga asing menarik keluar kira-kira AS$1.8 bilion (S$2.4 bilion) dari saham dan bon negara itu.

Paras ukuran Indeks S&P BSE Sensex merosot 1.5 peratus selepas pelabur merubah menjadi lebih hati-hati melihat kepada penularan maut yang berlaku.

Ahli perbankan terkaya India, Encik Uday Kotak, yang mengetuai Persekutuan Perusahaan India, menggesa pemerintah untuk mengerahkan tentera bagi menjaga kebajikan pesakit dan mengambil langkah nasional yang paling ampuh termasuk mengehadkan aktiviti ekonomi demi mengurangkan penularan.

"Kita mesti mendengar nasihat pakar tentang perkara ini - dari India dan luar negara," katanya.

Ini menggambarkan peralihan dari pemimpin perniagaan paling kanan India.

Pada April lalu, satu tinjauan di kalangan anggota persekutuan menunjukkan mereka menolak perintah sekatan dan mahu vaksinasi dijalankan secepatnya.

Sejak beberapa bulan lalu, prasarana kesihatan yang runtuh dan jumlah kematian yang meningkat telah mendedahkan keadaan akibat krisis ini.

Kekurangan dos vaksin makin menambahkan kecelaruan.

Meskipun penggubal dasar telah memberi isyarat mereka bersedia mengambil langkah-langkah untuk menyokong pertumbuhan, pakar ekonomi pula berkata, mereka sedia tampil dan mengambil langkah untuk mempertingkat pertumbuhan ekonomi.

Pakar ekonomi berkata, kegagalan untuk mengurangkan penularan akan mengakibatkan tekanan ke atas dasar kewangan dan dasar fiskal, di mana pada masa itu kebanyakan ruang konvensional yang ada telah digunakan sepenuhnya.

Satu cara paling berkesan untuk menghentikan rantaian jangkitan adalah dengan menjauhi jarak antara satu sama lain kerana virus tidak mampu melompat berdemonstrasi

Beberapa doktor pakar termasuk Dr Anthony S. Fauci, berkata penutupan sementara adalah penting.

Tetapi ada juga menyatakan sekatan nasional tidak mungkin dapat dilakukan dan merupakan satu bencana untuk golongan miskin, yang telah pun menghadapi cabaran terbanyak semasa musim yang menjelang. - Agensi berita.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map