Subuh
5:54
Syuruk
7:15
Zuhur
1:18
Asar
4:40
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Dunia3

Muhyiddin negatif Covid-19 ketika jalani kuarantin

Oct 08, 2020 | 05:30 AM

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin, telah diuji negatif bagi koronavirus Covid-19, umum pejabatnya semalam, setelah seorang menteri yang menghadiri mesyuarat peringkat tinggi yang dipengerusikannya pada Sabtu lalu dijangkiti virus itu.

Beliau dan 13 menteri dan timbalan menteri lain, memulakan kuarantin di rumah Isnin lalu selepas menteri berkenaan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, disahkan positif Covid-19.

"Perdana Menteri sekarang dalam keadaan sihat. Namun, beliau akan meneruskan kuarantin kendiri hingga tempoh akhir 14 hari yang ditetapkan Kementerian Kesihatan (KKM)," kata Pejabat Perdana Menteri Malaysia dalam satu kenyataan, lapor Reuters.

Malaysia kini menghadapi kenaikan besar kes jangkitan Covid1-19, disifatkan sebagai gelombang kedua penularan wabak itu, bermula dua minggu lalu.

Sementara itu, Pejabat PM juga menafikan dakwaan Tan Sri Muhyiddin melanggar arahan KKM kerana tidak memakai gelang pengawasan Covid-19.

Sebaliknya dalam satu kenyataan semalam, pejabat itu memaklumkan bahawa beliau tidak dipakaikan gelang pengawasan Covid-19 oleh KKM kerana beliau menjalani kuarantin kendiri dan memantau status kesihatan kendiri menggunakan 'home assessment tool' (HAT) dalam aplikasi MySejahtera, lapor Berita Harian Malaysia.

"Berdasarkan penilaian risiko yang dibuat pegawai KKM pada 5 Oktober lalu, Perdana Menteri dinasihatkan menjalani kuarantin kendiri dan memantau status kesihatan kendiri di rumah setiap hari selama 14 hari, menggunakan peralatan penilaian di rumah (HAT) dalam aplikasi MySejahtera.

"Sehubungan itu, beliau tidak dikehendaki oleh KKM untuk memakai gelang pengawasan.

"Justeru, dakwaan bahawa Perdana Menteri melanggar arahan KKM adalah tidak benar," katanya.

Selain ujian negatif terbaru, Tan Sri Muhyiddin juga melakukan tiga ujian Covid-19 dalam tempoh tiga minggu lalu, iaitu pada 22, 26 dan 29 September serta didapati negatif. - Agensi berita.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map