Subuh
5:43
Syuruk
7:06
Zuhur
1:12
Asar
4:36
Maghrib
7:17
Isyak
8:31
Dunia

Nelayan Indonesia selamatkan hampir 100 pelarian Rohingya di Aceh

Jun 26, 2020 | 03:49 PM

SEUNUDDON: Nelayan Indonesia menyelamatkan hampir 100 pelarian Rohingya, termasuk 79 wanita dan kanak-kanak, di wilayah Aceh setelah pegawai berkata mereka merancang menyuruh mereka kembali ke laut.

Negara-negara Asia Tenggara semakin keberatan menerima kapal pelarian sedang mereka mengatasi Covid-19 tetapi nelayan Aceh memberitahu Reuters bahawa menyelamatkan Rohingya adalah tanggungjawab moral.

"Ia tidak lebih daripada rasa kemanusiaan dan sebahagian daripada tradisi kami dalam masyarakat nelayan utara Aceh," kata nelayan setempat Hamdani Yacob dekat kota Seunuddon di utara Aceh. "Kami berharap para pelarian akan dijaga di kampung kami."

Pihak berkuasa di Aceh mengesahkan pelarian itu telah dibawa ke darat pada Khamis (25 Jun) dan diberikan tempat tinggal sementara.

Nelayan telah menyelamatkan mereka awal minggu ini dan mereka berlabuh dekat pantai, tetapi pegawai telah berkata mereka merancang menyuruh mereka kembali ke laut dengan makanan, gasolin dan bot baru.

Pihak berkuasa tempatan kemudian menyerah berikutan bantahan daripada nelayan di situ.

Gambar dari pantai di Seunuddon menunjukkan orang-orang dari masyarakat setempat menarik kapal Rohingya itu ke pantai dan membantu membawa kanak-kanak yang kurus ke darat.

"Sekiranya pemerintah tidak mampu, kami masyarakat akan menolong mereka, kerana kami adalah manusia dan mereka (pelarian Rohingya) juga manusia dan kami mempunyai hati," kata seorang nelayan tempatan, Syaiful Amri, kepada Reuters.

Melarikan diri daripada penganiayaan di Myanmar dan kem pelarian di Bangladesh, Rohingya selama bertahun-tahun menaiki kapal antara November dengan April, apabila laut tenang, untuk ke negara-negara Asia Tenggara termasuk Malaysia, Thailand dan Indonesia.

Krisis bertambah buruk tahun ini sedang negara-negara serantau menutup pintu di tengah wabak koronavirus, menyebabkan beberapa kapal terapung selama berminggu-minggu dengan ratusan orang Rohingya di atas kapal.

Ramai meninggal dunia kerana bekalan sudah habis. - Reuters.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian