NZ mahu guna Apec gesa tarif dihapus dalam usaha perangi Covid-19, Berita Dunia - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
6:57
Zuhur
1:03
Asar
4:24
Maghrib
7:08
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Dunia0

NZ mahu guna Apec gesa tarif dihapus dalam usaha perangi Covid-19

Feb 23, 2021 | 05:30 AM

WELLINGTON: New Zealand akan menggunakan wadahnya sebagai tuan rumah sebuah kumpulan perdagangan Asia-Pasifik dalam beberapa bulan mendatang untuk mencari pendekatan global terhadap vaksinasi koronavirus yang akan menghapuskan tarif ke atas barangan yang diperlukan untuk memerangi Covid-19.

Di tengah-tengah kebimbangan negara-negara kecil mungkin ketinggalan dalam memberi vaksin kepada penduduk mereka, New Zealand - antara negara yang paling berjaya dalam membendung wabak itu - akan membuat usulan di forum Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (Apec) yang ia akan anjurkan secara maya tahun ini.

"Mesej kami adalah untuk menangani wabak global seperti ini, kita memerlukan lebih banyak penyertaan global," kata Encik Vangelis Vitalis, timbalan setiausaha perdagangan dan ekonomi New Zealand, yang mempengerusikan Mesyuarat Pegawai Kanan Apec 2021.

"Perdagangan tidak akan menyelesaikan krisis ini tetapi perdagangan dapat membantu," katanya kepada agensi berita Reuters dalam satu wawancara.

New Zealand mengusulkan agar penghantaran ubat-ubatan, peralatan perubatan dan pembedahan, produk kebersihan serta barangan lain di kalangan 21 anggota Apec bebas tarif dan sekatan lain berhubung pergerakan barangan itu merentas sempadan dapat dikurangkan.

Discover Malay Home Based Businesses

Usulan itu harus dipersetujui dalam beberapa minggu akan datang untuk mendapat kelulusan di mesyuarat menteri-menteri perdagangan Apec pada Mei nanti, kata Encik Vitalis.

Beberapa negara Apec membuat komitmen tahun lalu untuk memastikan rantaian bekalan Covid-19 kekal terbuka dan meniadakan sekatan perdagangan ke atas barangan keperluan, terutama bekalan perubatan.

Tetapi tidak ada tindakan jelas diambil sejak itu.

Hanya New Zealand dan Singapura yang mengambil langkah itu lebih lanjut, dengan meniadakan tarif ke atas lebih 120 produk yang mereka anggap penting.

"Adalah membimbangkan bahawa hanya dua negara kecil telah melakukannya," kata Encik Vitalis.

New Zealand mahukan kenyataan menteri yang menyenaraikan produk dan perkhidmatan penting bagi menangani wabak itu, katanya.

Ia juga akan memudahkan pergerakan vaksin koronavirus melalui pelabuhan laut dan udara, yang menjadi perhatian yang kian meningkat di kalangan negara-negara kecil seperti New Zealand yang bimbang ekonomi lebih besar akan membeli dan mengawal bekalan perubatan.

Walaupun ada usaha oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia untuk memastikan negara yang lebih kecil mendapat vaksin mereka, pakar berkata negara yang lebih kaya telah membolot vaksin dan barangan penting, menyebabkan negara yang lebih miskin dan lebih kecil terpaksa bergantung kepada belas ihsan mereka untuk mendapatkan barangan itu.

New Zealand mula memberi vaksin kepada pekerja sempadan mereka Sabtu lalu tetapi sebahagian besar daripada 5 juta penduduk negara itu dijangka hanya akan menerima vaksin mereka selepas separuh kedua tahun ini. - Reuters.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map