Pakar kritik 'dasar diskriminasi' terhadap anak barisan depan, Berita Dunia - BeritaHarian.sg
Subuh
5:39
Syuruk
6:56
Zuhur
1:00
Asar
3:59
Maghrib
7:02
Isyak
8:11
Suatu Ketika di Singapura
Berita Harian SoSedap: Sokong kedai makan halal tempatan kita dan menangi baucar $100 Takashimaya!
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Dunia3

KORONAVIRUS

Pakar kritik 'dasar diskriminasi' terhadap anak barisan depan

Persatuan perubatan, doktor M'sia bantah garis panduan kementerian bahawa anak pekerja barisan depan "mesti diasingkan dari kanak-kanak lain" di tajaka
May 27, 2020 | 05:30 AM

PETALING JAYA: Karyawan perubatan di Malaysia membantah "dasar dan amalan diskriminasi" terhadap anak pekerja jagaan kesihatan barisan depan di tajaka.

Presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA), Dr N. Ganabaskaran, mengkritik prosedur operasi standard (SOP) bagi tajaka yang dikemas kini Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Antara lain, garis panduan itu menyatakan anak pekerja barisan depan "menghadapi risiko tinggi dijangkiti Covid-19 daripada ibu bapa mereka"

"Tempat paling selamat bagi kanak-kanak ini ialah dijaga di rumah. Namun, jika anak-anak pekerja barisan depan dihantar ke tajaka, mereka mesti dipisahkan dari kanak-kanak lain," ujar garis panduan itu.

Ia disemak pada 22 Mei dan disebar oleh pegawai Jabatan Kebajikan.

Dr Ganabaskaran berkata garis panduan sebegitu "tidak boleh diterima".

"MMA mendapati membimbangkan dan mengejutkan bahawa dasar seperti itu diluluskan oleh kementerian berkaitan dan diedarkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat," kata beliau dalam satu kenyataan.

Awal dari itu, sepucuk surat yang ditulis olah pakar paediatrik Datuk Dr Amar Singh dan ditandatangani oleh sekitar 250 pakar paediatrik menghala tumpuan kepada garis panduan tajaka yang dikemas kini itu.

Menyifatkan SOP tersebut sebagai satu "tamparan bagi pekerja barisan depan", mereka berkata garis panduan itu menyampaikan gambaran bahawa anak pekerja barisan depan, yang sedang bekerja keras untuk berkhidmat kepada negara, bukan "sudah tercemar" sahaja, malah "lebih baik tidak diterima" di tajaka.

"Kementerian ini seharusnya melindungi hak semua kanak-kanak dan ibu bapa mereka, bukan menghakiskannya dan menyebarkan mesej mengetepikan dan mengasingkan," ujar mereka.

Mereka menggesa kerajaan menyemak semula garis panduan itu.

Dalam responsnya, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun, berkata SOP bagi tajaka semasa tempoh perintah kawalan pergerakan (PKP) tertakluk pada arahan Majlis Keselamatan Nasional (MKN) dan nasihat Kementerian Kesihatan (MOH).

"Saya telah menghubungi MOH dan ia akan memberi pencerahan mengenai SOP itu, yang disiapkan menerusi perbincangan antara kementerian, Jabatan Kebajikan Masyarakat dan MOH.

"SOP itu tidak akan dikeluarkan tanpa nasihat dan rujukan daripada MOH dan MKN kerana ini hal keselamatan dan kesihatan awam," katanya apabila ditemui wartawan di Wisma Bernama di Kuala Lumpur kelmarin.

Datuk Seri Rina berkata dalam usaha negara memutus rantai jangkitan Covid-19, setiap SOP yang dikeluarkan ialah berdasarkan nasihat pakar, terutamanya daripada MOH.

"Kami menghargai pengorbanan mereka dan tiada diskriminasi... kakitangan Jabatan Kebajikan Masyarakat juga sebahagian daripada pekerja barisan depan," ujarnya.

Dalam taklimat media hariannya kelmarin, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata garis panduan itu bertujuan memberi perhatian khusus pada anak pekerja barisan depan, dan tidak harus dilihat sebagai satu bentuk diskriminasi.

"Tiada diskriminasi atau batasan bagi mereka menghantar anak mereka ke tajaka. Ini bukan pengasingan, tetapi bagi memperuntukkan tempat untuk mereka, itulah yang ingin kami tekankan."

SOP itu, tambahnya, belum diserahkan kepada MKN untuk mendapat persetujuan.

Beliau mengatakan mereka berusaha meminimumkan risiko mengikut garis panduan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat.

Dr Noor Hisham berkata ada lapan kumpulan sasaran yang dikenal pasti oleh kementerian itu dalam usaha menyaring dan mengekang Covid-19, salah satunya ialah pegawai kesihatan.

"Mereka selalu terdedah kepada virus. Bukan hanya Covid-19 tetapi juga virus lain. Mereka yang bekerja di hospital selalu diingatkan apabila mereka pulang - jangan sentuh anak-anak anda dengan segera. Kita harus mencuci diri kerana kita mempunyai risiko lebih tinggi membawa virus," katanya. - ST.


Garis panduan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Malaysia:
"Anak-anak barisan depan berisiko tinggi dijangkiti jangkitan (Covid-19) daripada ibu bapa mereka... tempat paling selamat untuk anak-anak ini ialah dijaga di rumah. Namun, jika anak-anak pekerja di barisan depan dihantar ke tajaka, mereka mesti dipisahkan dari anak-anak lain."

RESPONS PERSATUAN PERUBATAN MALAYSIA (MMA):
"MMA mendapati membimbangkan dan mengejutkan bahawa dasar seperti itu diluluskan oleh kementerian berkaitan dan diedarkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat."

RESPONS SEKUMPULAN PAKAR PEDIATRIK:
"Kementerian ini seharusnya melindungi hak semua kanak-kanak dan ibu bapa mereka, bukan menghakiskannya dan menyebarkan mesej mengetepikan dan mengasingkan."

RESPONS KEMENTERIAN KESIHATAN:
"Tiada diskriminasi atau batasan bagi mereka menghantar anak mereka ke tajaka. Ini bukan pengasingan, tetapi bagi memperuntukkan tempat untuk mereka, itulah yang ingin kami tekankan."

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map