Subuh
5:55
Syuruk
7:16
Zuhur
1:19
Asar
4:41
Maghrib
7:20
Isyak
8:32
Dunia3

COVID-19

Pakar SG: Tiada asas jenis Covid-19 yang ditemui di M'sia 10 kali lebih mudah berjangkit

Aug 18, 2020 | 05:30 AM

BEBERAPA pakar di Singapura mengatakan tidak ada asas bagi dakwaan di Malaysia bahawa jenis koronavirus Covid-19 yang ditemukan 10 kali lebih mudah berjangkit.

Mereka juga mengatakan strain itu, D614G, yang sudah ditemui di Singapura, tidak akan memberi kesan pada kajian pembangunan vaksin.

Profesor Wang Linfa, pengarah Program dalam Penyakit Berjangkit Baru di Sekolah Perubatan Duke-NUS (Universiti Nasional Singapura), memberitahu The Straits Times bahawa "tidak ada data saintifik yang nyata untuk membuat dakwaan bahawa D614G lebih mudah disebarkan, apalagi dakwaan ia mudah merebak 10 kali ganda".

Timbalan program itu, Profesor Ooi Eng Eong, juga berkata mutasi itu tidak akan mempengaruhi keberkesanan vaksin kerana vaksin akan menghasilkan antibodi yang mengikat banyak bahagian protein virus dan tidak hanya terbatas pada lokasi mutasi.

Profesor Madya Hsu Liyang, pakar penyakit berjangkit di Sekolah Kesihatan Awam NUS Saw Swee Hock, pula berkata mutasi itu telah berlaku di sini sejak Februari lalu.

Singapura mengambil sampel virus daripada pesakit, dan telah menemui lebih 100 dengan mutasi itu antara Februari dengan Julai.

Kelmarin, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KMM) mengatakan satu mutasi Covid-19 yang jauh lebih mudah berjangkit daripada strain Wuhan yang asli telah dikesan di Malaysia.

Mutasi D614G itu ditemui dalam kajian yang dijalankan makmal Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) dalam empat kes daripada dua kelompok Covid-19 - kelompok Sivagangga dan Ulu Tiram, kata Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Dalam satu kenyataan dimuat naik ke akaun Facebooknya, beliau berkata penemuan mutasi itu bermakna orang ramai perlu lebih berhati-hati dan terus berdisiplin dalam mengamalkan langkah keselamatan kesihatan seperti mengamalkan jarak selamat, kebersihan diri dan memakai pelitup.

"Ujian ini adalah ujian awal dan terdapat beberapa ujian susulan sedang dijalankan bagi menguji beberapa kes lain, termasuk kes indeks bagi kedua-dua kelompok ini.

"Pun begitu, ini bermakna masyarakat perlu berwaspada dan lebih berhati-hati kerana virus Covid-19 dengan mutasi D614G ini telah terbukti dikesan di Malaysia.

"Ia didapati 10 kali lebih mudah menjangkiti individu lain dan mudah merebak sekiranya disebar oleh individu 'super spreader'," katanya lagi.

Dr Noor Hisham berkata mutasi D614G ditemui oleh saintis pada Julai 2020 dan berkemungkinan menyebabkan kajian vaksin sedia ada tidak merangkumi atau tidak berkesan terhadap mutasi itu.

Sementara itu, pakar virologi di Universiti Malaya (UM), Profesor Dr Sazaly Abu Bakar, berkata mutasi pada virus Covid-19 ketika ini yang dikatakan menjadi punca ia semakin mudah merebak dalam kalangan masyarakat adalah sebahagian daripada proses evolusi virus.

Meskipun perkembangan itu mengundang kebimbangan umum, pakar epidemiologi dan virologi itu berpendapat mutasi pada virus yang mula dikesan pada akhir tahun lalu di Wuhan tidak semestinya semakin 'kuat' sehingga meningkatkan risiko kematian.

Profesor Sazaly menjelaskan virus mengalami mutasi demi memenuhi matlamat utamanya, iaitu agar kekal hidup di dalam badan perumah dan menjangkiti seberapa ramai individu lain.

"Kalau perumah mati, virus juga akan mati, jadi bagi mengelak daripada nasib sebegini berlaku, ia akan menjalani mutasi, iaitu siri perubahan terhadap beberapa perkara.

"Berdasarkan perangkaan semasa, berkemungkinan mutasi pada Covid-19 yang dikenali sebagai D614G ini agresif dalam membiak dan menular dalam kalangan masyarakat, tetapi tidak semestinya ia membawa maut.

"Kita ambil contoh herpes (penyakit kelamin) yang mudah merebak, tetapi tidak menunjukkan sebarang gejala, begitu juga dengan demam cacar air apabila ia senang menjangkiti individu lain.

"Virus seperti ini mengalami pelbagai mutasi demi memastikan ia dapat terus hidup, tanpa membunuh perumah," jelasnya. - ST, BHM, The Star.


TIADA DATA SAINTIFIK

"... tidak ada data saintifik yang nyata untuk membuat dakwaan bahawa D614G lebih mudah disebarkan, apalagi dakwaan ia mudah merebak 10 kali ganda."
- Profesor Wang Linfa, pengarah Program dalam Penyakit Berjangkit Baru di Sekolah Perubatan Duke-NUS (Universiti Nasional Singapura).

ORANG RAMAI PERLU WASPADA

"Ujian ini adalah ujian awal dan terdapat beberapa ujian susulan sedang dijalankan bagi menguji beberapa kes lain, termasuk kes indeks bagi kedua-dua kelompok ini.
Pun begitu, ini bermakna masyarakat perlu berwaspada dan lebih berhati-hati kerana virus Covid-19 dengan mutasi D614G ini telah terbukti dikesan di Malaysia.
Ia didapati 10 kali lebih mudah menjangkiti individu lain dan mudah merebak sekiranya disebar oleh individu 'super spreader'."

- Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map