Penumpang udara junam 66% tahun lalu: Iata, Berita Dunia - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
6:57
Zuhur
1:03
Asar
4:24
Maghrib
7:08
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Dunia0

Penumpang udara junam 66% tahun lalu: Iata

Persatuan beri amaran varian baru Covid-19 boleh jejas pemulihan, walau tidak rendahkan ramalan prospek tahun ini
Feb 05, 2021 | 05:30 AM

PARIS: Jumlah penumpang udara sedunia menjunam 66 peratus tahun lalu - peratusan yang tidak pernah berlaku sebelum ini - akibat sekatan perjalanan yang dilaksana semasa pandemik Covid-19, menurut sebuah kumpulan industri itu.

Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (Iata) turut memberi amaran bahawa varian baru koronavirus itu yang lebih berjangkit boleh menjejas prospek bagi pemulihan tahun ini.

Dengan kebanyakan sekatan perjalanan dilaksana bagi perjalanan antarabangsa, jumlah penumpang udara dalam negara mencatat prestasi lebih baik.

Jumlah penumpang udara dalam negara merosot 49 peratus, manakala jumlah penumpang asing jatuh 76 peratus.

Sekatan perjalanan yang dilaksana semasa gelombang pertama pandemik itu menyebabkan jumlah penumpang sedunia mencapai hanya 5 peratus daripada paras biasa, dengan syarikat penerbangan terpaksa meletak pesawat mereka di landasan kapal terbang kerana tiada tempat lain.

Discover Malay Home Based Businesses

"Tahun lalu adalah satu bencana. Tiada cara lain untuk menyifatkannya," kata ketua pengarah Iata, Encik Alexandre de Juniac, dalam satu kenyataan badan itu.

"Apa jua pemulihan yang dilihat semasa musim panas di hemisfera utara terhenti semasa musim luruh dan keadaan berubah menjadi lebih teruk semasa musim perayaan hujung tahun, sedang lebih banyak sekatan perjalanan lebih serius dilaksana ekoran penularan baru dan varian baru Covid-19."

Ketua pakar ekonomi Iata, Encik Brian Pearce, memberi satu taklimat berita video: "Keseluruhannya, jumlah jarak penerbangan penumpang global juga menjunam sebanyak dua pertiga.

"Ini kejutan paling besar yang industri perjalanan udara pernah alami."

Iata, yang mewakili 290 syarikat penerbangan, secara rasmi tidak merendahkan ramalannya tentang pemulihan jumlah penumpang tahun ini, disebabkan program vaksin di serata dunia.

Namun, persatuan itu memberi amaran bahawa kemunculan varian baru koronavirus itu boleh menjejas ramalan tersebut.

Dan "kita memulakan 2021, yang masih kita harapkan sebagai tahun pemulihan, dari titik yang sangat rendah," kata Encik Pearce.

Iata secara rasmi menjangka jumlah penumpang meningkat 50 peratus tahun ini daripada paras tahun lalu, namun jumlah itu hanya separuh daripada paras yang dicatat pada 2019.

Satu perkara yang memberangsangkan ialah kargo udara merosot sedikit tahun lalu daripada 2019, iaitu sebanyak 10.6 peratus.

Bagaimanapun, itu adalah kemerosotan paling teruk sejak 1990.

Keseluruhannya, syarikat penerbangan sedunia mengalami kerugian AS$370 bilion ($494 bilion) tahun lalu, menurut data Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO), sebuah agensi Pertubuhan Bangsa-Bansga Bersatu (PBB). - AFP.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map