Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:03
Asar
4:27
Maghrib
7:08
Isyak
8:22
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu

Pilih perkataan yang betul

1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
< Kuiz sebelumnya
Kuiz seterusnya >
Dunia
28
0

Peralihan tenaga bersih ancam 30,000 pekerja lombong arang batu Indonesia

Oct 18, 2023 | 01:23 PMJAKARTA: Pelombong arang batu Indonesia berisiko kehilangan pekerjaan apabila negara beralih ke arah tenaga bersih, yang melibatkan penutupan awal lombong arang batu.


Laporan Global Energy Monitor, badan bukan pemerintah yang menyenaraikan projek tenaga sedunia, baru-baru ini menganggarkan bahawa sekitar 30,000 pekerja dalam sektor arang batu mungkin menghadapi potensi pemberhentian dari 2020 hingga 2040.

Dalam usaha untuk mempercepatkan program penghapusan karbon, Indonesia melancarkan Perkongsian Peralihan Tenaga yang Adil (JETP), pada 15 November 2022 semasa Sidang Puncak Pemimpin Kumpulan 20 (G20) di Bali.

JETP ialah perjanjian yang direka untuk menggerakkan dana awal AS$20 bilion (S$27.35 bilion) bagi pembiayaan awam dan swasta untuk penghapusan karbon dalam sektor tenaga Indonesia.

Sebahagian daripada pembiayaan JETP akan diperuntukkan untuk menyokong penutupan awal loji jana kuasa arang batu menjelang 2030.

Global Energy Monitor menganggarkan bahawa peralihan tenaga bersih akan mengakibatkan pemberhentian kira-kira 30,000 pekerja perlombongan di Indonesia antara 2020 hingga 2040.

“Penutupan lombong arang batu tidak dapat dielakkan, tetapi ia timbulkan kesulitan ekonomi dan perselisihan sosial bagi pekerja,” kata Cik Dorothy Mei, Pengurus Projek untuk Penjejak Lombong Arang Global di Global Energy Monitor, dalam satu kenyataan baru-baru ini.

Indonesia menduduki tempat ketiga di dunia dalam pengeluaran arang batu dan menggaji 159,900 pelombong arang batu, dengan hampir 40 peratus daripada mereka adalah di Kalimantan Timur, wilayah yang mempunyai aktiviti perlombongan paling intensif.

Sektor perlombongan telah berkembang merentasi lima juta hektar kawasan di Kalimantan Timur dan kini membentuk 35 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) tempatan.

Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA) telah mengenal pasti wilayah ini sebagai wilayah yang paling bergantung kepada arang batu di seluruh dunia, dengan pekerjaan perlombongan arang batu terdiri daripada empat hingga lapan peratus daripada tenaga kerja.

“Keadaan ini menekankan kepentingan JETP Indonesia dalam menangani keperluan pelombong arang batu semasa penghapusan tenaga arang batu secara berperingkat,” kata badan itu dalam laporan bulan Oktober bertajuk “Mengikis Menjelang 2023: Pelombong Arang Global dan Kedekatan Peralihan yang Adil” .

Pemberhentian tidak terhad kepada pekerja arang batu Indonesia kerana ia menjejaskan pekerja arang batu di seluruh dunia.

Laporan itu mencadangkan bahawa purata 100 pelombong arang batu di seluruh dunia berpotensi menghadapi pengangguran setiap hari menjelang 2035.

“Kita perlu mendahulukan pekerja dalam agenda jika kita mahu memastikan peralihan yang adil bukan sekadar bercakap sahaja.


“Dengan teknologi dan pasaran bersedia untuk peralihan tenaga, kita perlu proaktif mengenai kebimbangan unik pelombong arang batu dan komuniti mereka,” kata Encik Ryan Driskell Tate, Pengarah Program Arang Batu di Global Energy Monitor.


Majoriti pekerja arang batu ini terletak di Asia, dengan China dan India dijangka menanggung beban penutupan lombong arang batu.


China mempunyai lebih 1.5 juta pelombong arang batu yang mengeluarkan lebih daripada 85 peratus arang batu negara itu, menyumbang separuh daripada jumlah pengeluaran arang batu dunia.


Wilayah utara Shanxi, Henan, dan Inner Mongolia, bertanggungjawab untuk melombong lebih 25 peratus arang batu dunia dan menggaji 32 peratus tenaga kerja perlombongan global, yang berjumlah kira-kira 870,400 orang.


Menjelang 2050, hampir 1 juta pekerjaan perlombongan arang batu (990,200) diunjurkan hilang daripada operasi lombong, disebabkan oleh penutupan yang dijangkakan dalam industri arang batu.


Ini boleh mengakibatkan pemberhentian untuk lebih satu pertiga (37 peratus) tenaga kerja sedia ada.


Wilayah Shanxi di China diunjurkan akan kehilangan paling banyak pekerjaan di seluruh dunia, dengan hampir suku juta (241,900) pekerjaan berisiko menjelang 2050.


Sementara itu, Coal India, sebuah syarikat perlombongan arang batu milik kerajaan, berdepan potensi pemberhentian pekerjaan terbesar, dengan 73,800 pekerja langsung berisiko menjelang pertengahan abad. – Agensi berita.
Video Baru

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
Pilih perkataan yang betul 1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Kuiz seterusnya >