Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23
Dunia

Perintah Sekatan: Polis M'sia periksa rumah cegah warga balik kampung untuk beraya

May 22, 2020 | 11:40 AM

KUALA LUMPUR: Polis Malaysia melakukan pemeriksaan dari rumah ke rumah di daerah ini mulai kelmarin untuk mengesan individu yang ingkar apabila pulang ke kampung halaman untuk menyambut Aidilfitri, lapor Harian Metro hari ini.

Ketua Polis Daerah Baling, Superitendan Syed Basri Syed Ali berkata, polis akan mengesan mereka yang melakukan perjalanan merentas negeri dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) terbabit.

Menurutnya, pemeriksaan dilakukan bagi memastikan tiada mereka yang melanggar arahan dan pulang ke kampung menggunakan jalan tikus.

"Kita akan memastikan keadaan selamat dan tidak ada mereka yang ingkar atau melanggar arahan dikeluarkan.

"Setakat semalam (kelmarin) tiada kompaun dikeluarkan dan pemeriksaan dari rumah ke rumah akan diteruskan menjelang Aidilfitri bagi memastikan PKPB dipatuhi," katanya dalam kenyataan di sini, semalam.

Superitendan Syed Basri berkata, anggota polis dibantu anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) akan membuat pemantauan di pusat beli-belah serta kedai makan bagi memastikan orang ramai patuh arahan dan menjaga penjarakan sosial termasuk memakai pelitup muka.

"Menjelang hari raya, orang ramai yang keluar membeli keperluan perlu mematuhi prosedur operasi selamat (SOP) dan kita akan mempertingkatkan pemeriksaan," katanya.