Subuh
5:58
Syuruk
7:15
Zuhur
1:19
Asar
4:32
Maghrib
7:20
Isyak
8:30
Penyenggaraan yang dijadualkan: Kami sedang mempertingkat sistem mySPH untuk memberi anda khidmat log masuk lebih lancar. Sebahagian akses bagi log masuk ke mySPH akan terjejas dari 02 / Mar / 21 12:30 PG hingga 02 / Mar / 21 06:00 PG. Anda perlu log masuk semula selepas tempoh penyenggaraan ini. Untuk mendapatkan bantuan, sila tinggalkan butiran hubungan anda di sini dan kami akan hubungi anda. Terima kasih.
Dunia0

Ramadan di seluruh dunia disambut sendu

Apr 24, 2020 | 12:37 PM

JAKARTA: Umat ​​Islam di seluruh dunia memulakan hari pertama Ramadan hari ini dalam keaadaan yang asing, menjalani pergerakan terbatas dan di sesetengah tempat melaksanakan perintah berkurung dan larangan belum pernah terjadi termasuk penutupan masjid dan larangan kunjung mengunjung demi membendung penularan koronavirus. 

Tahun ini, ibadah puasa disambut sendu baik di Asia, Timur Tengah mahupun di Afrika Utara dengan larangan iftar atau berbuka puasa secara beramai-ramai sepanjang bulan suci ini.

Sekatan ini juga telah menjejas semangat rakyat Indonesia yang majoritinya beragama Islam, dengan pertubuhan Islam di negara itu menggesa umat untuk kekal di rumah. 

"Ramadan ini sungguh berbeza - ia tidak meriah," kata suri rumah warga Indonesia, Cik Fitria Famela.

"Saya kecewa tidak dapat ke masjid tetapi apa boleh kita lakukan? Dunia berbeza sekarang." 

Berita Popular

Namun begitu, beberapa pemimpin agama di Asia - yang menghimpukan hampir sejuta orang Islam - menolak kebimbangan penularan Covid-19. 

Pertubuhan Islam terbesar di wilayah Aceh secara terang-terangan membantah arahan duduk di rumah. 

Beberapa ribu anggota masyarakat Islam hadir menunaikan sembahyang maghrib di Banda Aceh - meskipun jumlah yang hadir adalah lebih kecil dari biasa.

"Saya tidak takut kerana saya memakai pelitup dan menjaga jarak saya," kata Encik Cut Fitrah Riskiah, yang mengambil bahagian.

Ancaman yang dibawa menerusi perhimpunan jemaah secara besar-besaran telah diketengahkan sejak beberapa minggu lalu di tengah-tengah penularan koronavirus di Asia, yang dikaitkan dengan perhimpunan tabligh di Malaysia, Pakistan dan India.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia dalam pada itu telah menggesa agar dihentikan aktiviti Ramadan demi mengurangkan pendedahan. 

Tetapi di Bangladesh, para imam telah menolak langkah-langkah pencegahan yang menyebabkan menyebabkan jumlah jemaah di masjid mengecil. 

Di Pakistan pula menyaksikan masjid sendat sempena ketibaan Ramadan dengan jemaah duduk bahu-membahu dan tidak mengendahkan jarak selamat. 

Encik Mohamad Shukri Mohamad, salah seorang asatizah di Kelantan, merancang untuk tidak ke masjid dan menikmati jamuan bersama keluarga - walaupun ini bermakna beliau tidak bertemu dengan enam anak dan 18 cucunya. 

"Ini adalah kali pertama dalam hidup saya saya tidak berpeluang ke masjid," katanya yang ditukil agensi berita AFP. 

"Tetapi kita mesti menerima dan mematuhi peraturan jarak selamat untuk menyelamatkan diri kita," ujarnya. 

Malaysia yang sebahagian besar rakyatnya adalah Muslim telah melanjutkan tempoh kawalan pergerakan sehingga pertengahan mei dengan masjid, sekolah dan kebanyakan perniagaan ditutup - dengan polis mengadakan sekatan jalan raya untuk menangkap mereka yang melanggar perintah. 

Malah, bazar Ramadan yang popular juga tidak diadakan tetapi bazar maya kian popular di kalangan rakyat negara itu, yang membolehkan orang ramai menempah makanan secara dalam talian dan barangan atau makanan dihantar terus ke rumah.

Di Indonesia, kebimbangan meningkat dengan jangkaan jutaan warga akan mudik pulang ke kampung halaman di penghujung Ramadan, sebagaimana lazimnya saban tahun berlaku di negara yang mempunyai lebih 260 juta penduduk. 

Pemerintah telah mengumumkan larangan rakyat untuk 'mudik' dan menghentikan semua kaedah perjalanan udara dan laut merentasi 17,000 pulau di nusantara. 

Penduduk Jakarta, Encik Erik Febrian berkata, beliau bergantung kepada komputer untuk berhubung dengan ibu bapanya di luar bandar, sehingga kelak dapat ketemu secara peribadi. 

"Terima kasih kepada teknologi, saya boleh melakukan panggilan video kepada ibu bapa setiap hari sepanjang Ramadan," katanya. 

"Ini membantu melihat tahap kesihatan mereka," ujarnya. - AFP.

 

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map